Ki ne szeretné az ellenállhatatlan szalagos fánkot, mely (nem csak) farsangkor egy kihagyhatatlan, mennyei desszert! A puha, olajban sült fánk egy finom lekvárral, és porcukorral szervírozva egy függőséget okozó édes finomság! :-)
300 g tejföl
8 db tojássárgája
20 g élesztő
20 g porcukor
2 dl langyos tej
70 dkg finomliszt
pici só
étolaj a sütéshez
1. Az élesztőt langyos tejben kevés cukorral felfuttatjuk.
2. A tojások sárgáját, a cukrot, a tejfölt, kevés sót, a lisztet és az élesztős tejet jól összedolgozzuk, kidagasztjuk.
3. Meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük. (Ha van, akkor kelesztő tálba tesszük.)
4. Lisztezett deszkán hüvelykujjnyi vastagra nyújtjuk. Kiszaggatjuk és még 10 percig konyharuhával letakarva kelni hagyjuk.
5.Az egyik oldalukat középen ujjunkkal benyomjuk, sütéskor ez kerül először alulra.
6. Közepesen forró, bő olajban sütjük. Ahogy az olajba tesszük a tésztát, lefedjük az edényt. Kb. 1,5 perc míg megsül az egyik oldal, ezután megfordítjuk, de már nem kell lefedni.
7. Lekvárral, porcukorral kínáljuk.