Az oldal jobb használhatósága érdekében nem használunk hirdetéseket. Az "A pillanat íze" weboldal működését a webshopunkban történő vásárlásoddal tudod támogatni. Itt többek között megtalálod az általunk is használt cukrász kellékeket, illetve nyomtatott, és digitális könyveinket is. Ezek tartalmáról ide kattintva olvashatsz bővebben.
Ha tetszik a recept, akkor kövess minket a közösségi oldalainkon, hogy ne maradj le az újdonságokról!
Facebook , Instagram ,Pinterest, TikTok
Ha szeretnéd, hogy a Te alkotásod is szerepeljen a weboldalunkon (a "Ti küldtétek" menüben) amit a mi valamelyik receptünk alapján készítettél, akkor küld el nekünk Te is a róla készült fényképet! Minden visszajelzésnek nagyon örülünk.
20 szelethez
Tészta:
100 g liszt
70 g darált mák
6 g sütőpor
3 db egész tojás
100 g cukor
0,75 dl tej
0,75 dl étolaj
½ db bio citrom reszelt héja
Csillagánizs mousse:
2 dl tej (3,5% zsírtartalmú)
2 dl habtejszín
4 db tojássárgája
80 g cukor
20 g vaníliás cukor
5 db egész csillagánizs
1 púpozott kk őrölt csillagánizs
5 db lapzselatin
3 dl tejszín, habbá verve
Áfonya zselé:
300 g fagyasztott áfonya
20 g vaníliás cukor
60 g cukor
1 ek citromlé
5 db lapzselatin
A tésztához kimérjük a mákot, a lisztet és a sütőport, hozzáreszeljük a citromhéjat és elkeverjük. Az egész tojásokat a kétféle cukorral, a tejjel és az étolajjal kikavarjuk, majd fokozatosan adagolva simára keverjük benne a száraz alapanyagok keverékét.
A masszát sütőpapírral bélelt, kb. 18x28 cm-es, szögletes sütőformába öntjük és előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni.
A moussehoz a tojássárgákat kikavarjuk a kétféle cukorral. A tejet és a 2 dl tejszínt összeöntjük, hozzáadjuk a csillagánizsokat és felforraljuk. Ezután eltávolítjuk belőle az egész fűszereket és folytonos keverés mellett, lassan a tojáshoz csurgatjuk. Visszatesszük a tűzhelyre és alacsony lángon, kevergetve sűrűsödésig főzzük. A lapzselatinokat kb. 5 percre hideg vízbe áztatjuk, ezután kinyomkodjuk és a kész krémbe keverjük. (Fontos, hogy a krém ekkor már NE legyen a tűzhelyen!) A 3 dl tejszínt lágyabb habbá verjük és hozzáforgatjuk a langyosra hűtött krémhez.
A kihűlt tésztánkat tálcára helyezzük, köré visszatesszük a sütőformánk oldalát, szükség esetén sütőpapírral körbe béleljük és a mousset egyenletesen elsimítjuk rajta. Hűtőben 2-3 órát hagyjuk dermedni.
Tetejét áfonyazselével zárjuk, ehhez az áfonyát a kétféle cukorral és a citromlével felfőzzük. Leturmixoljuk és leszűrjük. A hideg vízbe áztatott, kinyomkodott zselatinokat hozzákeverjük és ha már majdnem kihűlt ráöntjük a sütemény tetejére. Visszatesszük a hűtőbe addig, amíg meg nem dermed.
Ha a süti megfelelően kidermedt, eltávolítjuk az oldaláról a sütőpapírt és szeletelve kínáljuk. A különleges színvilága miatt nagyon esztétikusan mutat pala tálcán tálalva.