2013-ba invitálunk most Benneteket, amikor is az Ország tortája a Milotai mézes diótorta lett!Nem is csoda, hiszen egy fantasztikusan finom tortáról van szó, melyet a dió, a méz és a karamell tökéletes harmóniája alkot.Igazi tèli ízek, így tökéletes választás lehet egy meghitt ünnepi ebéd után is! :-)


Eredeti recept: Damniczki Gyula Balázs - Damniczki Cukrászda / Székesfehérvár

Az oldal jobb használhatósága érdekében nem használunk hirdetéseket. Az "A pillanat íze" weboldal működését a webshopunkban történő vásárlásoddal tudod támogatni. Itt többek között megtalálod az általunk is használt cukrász kellékeket, illetve nyomtatott, és digitális könyveinket is. Ezek tartalmáról ide kattintva olvashatsz bővebben. 

Ha tetszik a recept, akkor kövess minket a közösségi oldalainkon, hogy ne maradj le az újdonságokról!

Facebook , Instagram ,PinterestTikTok

Ha szeretnéd, hogy a Te  alkotásod is szerepeljen a weboldalunkon  (a "Ti küldtétek" menüben) amit a mi valamelyik receptünk alapján készítettél, akkor küld el nekünk Te is a róla készült fényképet!  Minden visszajelzésnek nagyon örülünk.

Hozzávalók: 

1 db 24 cm-es tortához 

Dió grillázs: 

45 g cukor 

26 g dió 

Tészta: 

3 db tojás 

50 g cukor 

50 g diógrillázs 

50 g liszt 

70 g pirított, darált dió 

15 g étolaj 

5 g vaníliás cukor 

1 db citrom reszelt héja 

Diós, ropogós réteg: 

30 g víz 

30 g cukor 

75 g darált dió 

25 g fehér csoki 

20 g ostya (pl. fagyitölcsér) 

Diós krém: 

50 g tej 

60 g cukor 

3 db tojássárgája 

1 db citrom reszelt héja 

5 g vaníliás cukor 

15 g őrölt zselatin 

1 dl víz 

3 dl állati tejszín 30%-os 

120 g dió 

Mézes krém: 

50 g tej 

80 g vegyes virágméz 

3 db tojássárgája 

15 g őrölt zselatin 

1 dl víz 2 dl habtejszín 

Karamell bevonat: 

95 g cukor 

150 g tej 

30 g vaj 

6 g étkezési keményítő 

12 g hideg víz 

10 g őrölt zselatin 

0,5 dl víz 

Diós-roppanós lap (díszítés) 

1 db közepes méretű narancs leve 

65 g vaj 

150 g porcukor 

75 g darált dió 

30 g liszt 

Szakács könyv

Elkészítés: 

1. A diógrillázshoz a cukrot felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a nagyobb darabokra vágott diót és összeforgatjuk. Sütőpapírra öntjük és hagyjuk kihűlni. 

mézes diótorta fázisfotó 1


2. A tésztához a tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját a maradék cukorral kikavarjuk. A diót megpirítjuk, ledaráljuk a grillázzsal együtt és a maradék hozzávalókkal a sárgájához keverjük. A fehérje habból hozzáteszünk kb. 2 ek-val és fellazítjuk a tésztát. 

mézes diótorta fázisfotó 2


3. A maradék habot óvatosan beleforgatjuk. A masszát 2 egyenlő részre osztjuk és egyenként, sütőpapírral bélelt 24cm-es formába öntjük. 180 C fokon kb. 10-10 perc alatt kisütjük a lapokat. 

mézes diótorta fázisfotó 3


4. Amíg a tészták sülnek elkészítjük a diós, ropogós réteget. Ehhez a fehér csokit vízgőz fölött felolvasztjuk. A víz és a cukor felhasználásával szirupot készítünk. A diót megpirítjuk, ledaráljuk. 

mézes diótorta fázisfotó 4


5. A fehér csokit és a szirupot a dióhoz adjuk, valamint a nagyon apróra tördelt ostyát is. A masszát 24 cm-es sütőpapír karikára simítjuk és fagyasztóba tesszük. 

mézes diótorta fázisfotó 5


6. A diós krémhez a tojássárgákat a tejjel, cukorral, citromhéjjal és a vaníliás cukorral lassú tűzön, folytonos keverés mellett addig a pillanatig melegítjük, míg sűrűsödni kezd. A zselatint beáztatjuk a vízbe, majd kb. 10 másodperc alatt mikróban felfolyósítjuk. A krémhez öntjük, majd hozzákeverjük a pirított, darált diót. 


7. Az egyik tésztalapot tálcára tesszük, ráhelyezzük a kifagyasztott ropogóst és a tészta köré szorosan egy állítható tortakarikát csatolunk. Ha a krém legalább langyosra hűlt beleforgatjuk a felvert tejszínt. 

mézes diótorta fázisfotó 6


8. A krémet a ropogós tetejére simítjuk és befedjük a másik tésztával. Hűtőbe tesszük, amíg a mézes krémet készítjük. 

mézes diótorta fázisfotó 7


9. Ehhez a tojássárgákat a tejjel és a mézzel addig a pillanatig melegítjük alacsony lángon, kevergetve míg sűrűsödni kezd. Lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne az előzőekben leírtak alapján feloldott zselatint. Langyosra hűtjük és beleforgatjuk a felvert tejszínt. 

mézes diótorta fázisfotó 8


10. A krémet a tésztára simítjuk és visszatesszük a hűtőbe legalább 1-2 órára, míg meg nem húz. Addig elkészítjük a díszítést. A diót ledaráljuk és összekeverjük a porcukorral, valamint a liszttel. A vajat a narancslével felforraljuk és a száraz alapanyagokra öntjük. 30 percet állni hagyjuk. 

mézes diótorta fázisfotó 9


11. Miután kihűlt, habzsákba töltjük és sütőpapírra egészen kicsi gombócokat nyomunk, egymástól kb. 8 cm távolságra. 180 C fokos sütőben néhány perc alatt aranybarnára sütjük. Melegen fakanál nyelére helyezzük, ettől fognak szép íves formát kapni. 


12. A karamell réteghez a cukrot felolvasztjuk. Hozzáadjuk a vajat és a tejet és addig kavargatjuk míg a cukordarabkák újra el nem olvadnak. 

mézes diótorta fázisfotó 10


13. Ekkor hozzáadjuk a hideg vízben elkevert keményítőt. A tűzhelyről lehúzzuk és az előzőekben leírt módon feloldott zselatint is belekeverjük. 

mézes diótorta fázisfotó 11


14. A karamellt szobahőmérsékletűre hűtjük és a kidermedt tortára öntjük. Mehet vissza a hűtőbe, míg meg nem húz. Ezután óvatosan körbe vágjuk, eltávolítjuk a tortakarikát és a díszekből 16db-ot felhasználva kijelöljük a szeletek helyét.

mézes diótorta fázisfotó 12



Országtorta Milotai mézes dió torta
Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.