2013-ba invitálunk most Benneteket, amikor is az Ország tortája a Milotai mézes diótorta lett!Nem is csoda, hiszen egy fantasztikusan finom tortáról van szó, melyet a dió, a méz és a karamell tökéletes harmóniája alkot.Igazi tèli ízek, így tökéletes választás lehet egy meghitt ünnepi ebéd után is! :-)
Eredeti recept: Damniczki Gyula Balázs - Damniczki Cukrászda / Székesfehérvár
Az oldal jobb használhatósága érdekében nem használunk hirdetéseket. Az "A pillanat íze" weboldal működését a webshopunkban történő vásárlásoddal tudod támogatni. Itt többek között megtalálod az általunk is használt cukrász kellékeket, illetve nyomtatott, és digitális könyveinket is. Ezek tartalmáról ide kattintva olvashatsz bővebben.
Ha tetszik a recept, akkor kövess minket a közösségi oldalainkon, hogy ne maradj le az újdonságokról!
Facebook , Instagram ,Pinterest, TikTok
Ha szeretnéd, hogy a Te alkotásod is szerepeljen a weboldalunkon (a "Ti küldtétek" menüben) amit a mi valamelyik receptünk alapján készítettél, akkor küld el nekünk Te is a róla készült fényképet! Minden visszajelzésnek nagyon örülünk.
Hozzávalók:
1 db 24 cm-es tortához
Dió grillázs:
45 g cukor
26 g dió
Tészta:
3 db tojás
50 g cukor
50 g diógrillázs
50 g liszt
70 g pirított, darált dió
15 g étolaj
5 g vaníliás cukor
1 db citrom reszelt héja
Diós, ropogós réteg:
30 g víz
30 g cukor
75 g darált dió
25 g fehér csoki
20 g ostya (pl. fagyitölcsér)
Diós krém:
50 g tej
60 g cukor
3 db tojássárgája
1 db citrom reszelt héja
5 g vaníliás cukor
15 g őrölt zselatin
1 dl víz
3 dl állati tejszín 30%-os
120 g dió
Mézes krém:
50 g tej
80 g vegyes virágméz
3 db tojássárgája
15 g őrölt zselatin
1 dl víz 2 dl habtejszín
Karamell bevonat:
95 g cukor
150 g tej
30 g vaj
6 g étkezési keményítő
12 g hideg víz
10 g őrölt zselatin
0,5 dl víz
Diós-roppanós lap (díszítés)
1 db közepes méretű narancs leve
65 g vaj
150 g porcukor
75 g darált dió
30 g liszt
Elkészítés:
1. A diógrillázshoz a cukrot felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a nagyobb darabokra vágott diót és összeforgatjuk. Sütőpapírra öntjük és hagyjuk kihűlni.
2. A tésztához a tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját a maradék cukorral kikavarjuk. A diót megpirítjuk, ledaráljuk a grillázzsal együtt és a maradék hozzávalókkal a sárgájához keverjük. A fehérje habból hozzáteszünk kb. 2 ek-val és fellazítjuk a tésztát.
3. A maradék habot óvatosan beleforgatjuk. A masszát 2 egyenlő részre osztjuk és egyenként, sütőpapírral bélelt 24cm-es formába öntjük. 180 C fokon kb. 10-10 perc alatt kisütjük a lapokat.
4. Amíg a tészták sülnek elkészítjük a diós, ropogós réteget. Ehhez a fehér csokit vízgőz fölött felolvasztjuk. A víz és a cukor felhasználásával szirupot készítünk. A diót megpirítjuk, ledaráljuk.
5. A fehér csokit és a szirupot a dióhoz adjuk, valamint a nagyon apróra tördelt ostyát is. A masszát 24 cm-es sütőpapír karikára simítjuk és fagyasztóba tesszük.
6. A diós krémhez a tojássárgákat a tejjel, cukorral, citromhéjjal és a vaníliás cukorral lassú tűzön, folytonos keverés mellett addig a pillanatig melegítjük, míg sűrűsödni kezd. A zselatint beáztatjuk a vízbe, majd kb. 10 másodperc alatt mikróban felfolyósítjuk. A krémhez öntjük, majd hozzákeverjük a pirított, darált diót.
7. Az egyik tésztalapot tálcára tesszük, ráhelyezzük a kifagyasztott ropogóst és a tészta köré szorosan egy állítható tortakarikát csatolunk. Ha a krém legalább langyosra hűlt beleforgatjuk a felvert tejszínt.
8. A krémet a ropogós tetejére simítjuk és befedjük a másik tésztával. Hűtőbe tesszük, amíg a mézes krémet készítjük.
9. Ehhez a tojássárgákat a tejjel és a mézzel addig a pillanatig melegítjük alacsony lángon, kevergetve míg sűrűsödni kezd. Lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne az előzőekben leírtak alapján feloldott zselatint. Langyosra hűtjük és beleforgatjuk a felvert tejszínt.
10. A krémet a tésztára simítjuk és visszatesszük a hűtőbe legalább 1-2 órára, míg meg nem húz. Addig elkészítjük a díszítést. A diót ledaráljuk és összekeverjük a porcukorral, valamint a liszttel. A vajat a narancslével felforraljuk és a száraz alapanyagokra öntjük. 30 percet állni hagyjuk.
11. Miután kihűlt, habzsákba töltjük és sütőpapírra egészen kicsi gombócokat nyomunk, egymástól kb. 8 cm távolságra. 180 C fokos sütőben néhány perc alatt aranybarnára sütjük. Melegen fakanál nyelére helyezzük, ettől fognak szép íves formát kapni.
12. A karamell réteghez a cukrot felolvasztjuk. Hozzáadjuk a vajat és a tejet és addig kavargatjuk míg a cukordarabkák újra el nem olvadnak.
13. Ekkor hozzáadjuk a hideg vízben elkevert keményítőt. A tűzhelyről lehúzzuk és az előzőekben leírt módon feloldott zselatint is belekeverjük.
14. A karamellt szobahőmérsékletűre hűtjük és a kidermedt tortára öntjük. Mehet vissza a hűtőbe, míg meg nem húz. Ezután óvatosan körbe vágjuk, eltávolítjuk a tortakarikát és a díszekből 16db-ot felhasználva kijelöljük a szeletek helyét.