Ha szeretitek a csokoládét, akkor ajánljuk ezt a mennyei belgacsokis tortát. 😉A tonkababos kesudióropogós különleges ízt, és állagot kölcsönöz neki. Az enyhén keserű belga csokoládéhoz jól passzol a savanykás erdeigyümölcszselé keverék málnából, eperből, és piros ribizliből. 🙂 Az édes fehér csokoládé mousse tökéletesen ellensúlyozza kesernyés, és savanykás ízeket!
Frissítettük a csokoládés erdei gyümölcsös torta receptünket, hogy a siker még garantáltabb legyen. :)
Ha tetszik a recept, akkor kövess minket a közösségi oldalainkon, hogy ne maradj le az újdonságokról!
Facebook , Instagram ,Pinterest, TikTok
Ha szeretnéd, hogy a Te alkotásod is szerepeljen a weboldalunkon (a "Ti küldtétek" menüben) amit a mi valamelyik receptünk alapján készítettél, akkor küld el nekünk Te is a róla készült fényképet! Minden visszajelzésnek nagyon örülünk.
24 cm-es torta
Hozzávalók:
Kakaós piskóta:
3 db tojás
80 g lisz (BL55)
40 g Holland kakaópor
120 g kristálycukor
6 g sütőpor
3 evőkanál víz
A tonkababos kesudió ropogós:
60 g pörkölt, sótlan kesudió
60 g fehér csokoládé
30 g ostya (pl. fagyi tölcsér vagy kukorica pehely)
Reszelt tonkabab
A belgacsokis réteg:
2 db tojássárgája
3 dl tej /3, 2%-os/
40 g Belga Csokoládés pudingpor
50 g belga csokoládé
50 g cukor
10 g vaníliás cukor
1 csipet só
Reszelt tonkabab
2 dl habtejszín, lágy habbá verve
2 db lapzselatin
A piros erdei gyümölcs zselé:
250 g fagyasztott piros gyümölcs ( ízlés szerint használhatunk vegyes gyümölcsöt vagy bármilyen piros gyümölcsöt)
50 g cukor
20 g vaníliás cukor
3 db lapzselatin
A fehércsoki réteg:
3 dl tej /3, 2%
2 db tojássárgája
20 g étkezési keményítő
60 g fehér csokoládé
30 g cukor
10 g vaníliás cukor
2 db lapzselatin
2 dl habtejszín, lágy habbá verve
A tejcsokoládé bevonat:
50 g tejcsokoládé
50 g étcsokoládé
1 dl habtejszín
1 db lapzselatin
A kesudió panír:
Szükség szerint piros lekvár /málna, eper, stb
100 g pörkölt sótlan kesudió durvára darálva
Díszítés:
1,5 dl habtejszín, habbá verve
Ízlés szerint gyümölcsök és belga csokis bonbon
Elkészítés:
1. A piskótához a kakaóport, a lisztet és a sütőport összekeverjük. A fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárágáját a maradék cukorral kihabosítjuk, miközben hozzáöntjük a vizet is. A száraz alapanyagokat és a felvert fehérjét felváltva adagolva a sárgájához forgatjuk. Egy 24 cm-es tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral és a masszát beleöntjük. Előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni.
2. Közben elkészítjük a ropogóst. Egy késes aprítóban nem túl finomra daráljuk a kesudiót, az ostyával és a reszelt tonkababbal. A fehércsokit vízgőz fölött felolvasztjuk, a száraz alapanyagokhoz öntjük és összekeverjük. A kihűlt tésztát tálcára tesszük, köré szorosan egy állítható tortakarikát csatolunk és a ropogóst szép egyenletesen eloszlatjuk a tésztán. Ez egy plusz ropogós állagot fog adni a tortának.
3. A csokis réteghez a zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A tojássárgákat a kétféle cukorral és a sóval kihabosítjuk. Hozzáöntünk 1 dl tejet, valamint a pudingport és kikavarjuk. A maradék 2 dl tejbe reszeljük a tonkababot és felforraljuk. Lassan, vékony sugárban, folyamatos keverés mellett a kikavart sárgájához csurgatjuk. Visszatesszük a tűzhelyre és alacsony lángon, kevergetve besűrítjük. Ezután lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Átöntjük egy keverőtálba, beletördeljük a csokit és alposan kikavarjuk, hogy a csoki felolvadjon. Időnként átkavarva legalább langyosra hűtjük, és csak ezután forgatjuk hozzá a lágy habbá vert habtejszínt. A kapott krémet a ropogós rétegre öntjük, egyenletesen elsimítjuk és hűtőbe teszük dermedni, amíg a következő réteggel foglalkozunk.
4. A gyümölcsöt felengedés után turmixoljuk, és átszűrjük. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A gyümölcshöz adjuk a kétféle cukrot és felfőzzük. Lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Kihűtjük, de még mielőtt dermedni kezd ráöntjük a csokis krémre és hűtőbe tesszük, amíg meg nem húz.
5. A fehér csokis réteghez a zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A tojássárgákat a kétféle cukorral kihabosítjuk. Hozzáöntünk 1 dl tejet, valamint a keményítőt és kikavarjuk. A maradék 2 dl tejet felforraljuk. Lassan, vékony sugárban, folyamatos keverés mellett a kikavart sárgájához csurgatjuk. Visszatesszük a tűzhelyre és alacsony lángon, kevergetve besűrítjük. Ezután lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Átöntjük egy keverőtálba, beletördeljük a fehér csokit és alposan kikavarjuk, hogy a csoki felolvadjon. Időnként átkavarva legalább langyosra hűtjük, és csak ezután forgatjuk hozzá a lágy habbá vert habtejszínt. A kapott krémet a gyümölcsös rétegre öntjük, egyenletesen elsimítjuk és hűtőbe teszük dermedni legalább 3 órára.
6. Ha a fehér csokiréteg megdermedt, akkor a glazúrhoz a zselatint áztassuk hideg vízbe. A kétféle csokit tördeljük bele a tejszínbe és alacsony lángon, kevergetve addig melegítjük, amíg a csoki fel nem olvad. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatint. Legalább langyosra hűtjük és a fehércsoki rétegre öntjük. További 1-2 órát hűtjük, amíg meg nem húz.
7. Ha a torta megfelelően kidermedt, óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. A tészta oldalát körbe kenjük lekvárral és kesudióval panírozzuk. A felvert habtejszínt csillag díszítő csővel ellátott habzsákba töltjük és a torta tetejére körbe habrózsákat nyomunk. Friss gyümölcsökkel és csokoládé díszekkel dekoráljuk.