Ha szeretitek a csokoládét, akkor ajánljuk ezt a mennyei belgacsokis tortát. 😉A tonkababos kesudióropogós különleges ízt, és állagot kölcsönöz neki. Az enyhén keserű belga csokoládéhoz jól passzol a savanykás erdeigyümölcszselé keverék málnából, eperből, és piros ribizliből. 🙂 Az édes fehér csokoládé mousse tökéletesen ellensúlyozza kesernyés, és savanykás ízeket!
Ha tetszik a recept, akkor kövess minket a közösségi oldalainkon, hogy ne maradj le az újdonságokról!
Facebook , Instagram ,Pinterest, TikTok
Ha szeretnéd, hogy a Te alkotásod is szerepeljen a weboldalunkon (a "Ti küldtétek" menüben) amit a mi valamelyik receptünk alapján készítettél, akkor küld el nekünk Te is a róla készült fényképet! Minden visszajelzésnek nagyon örülünk.
24 cm-es torta
Hozzávalók:
Kakaós piskóta:
3 db tojás
80 g lisz (BL55)
40 g Holland kakaópor
100 g kristálycukor
6 g sütőpor
3 evőkanál víz
A tonkababos kesudió ropogós:
60 g pörkölt, sótlan kesudió
60 g fehér csokoládé
40 g kukorica pehely
Reszelt toonkabab / a tonkababbal kb. olyan mértékben kell fűszerezni mint a szerecsen dióval
A belgacsokis réteg:
2 db tojássárgája
3 dl tej /3, 2%-os/
40 g Dr. Oetker Premium pudin Belga Csokoládés
50 g belga csokoládé
50 g cukor
10 g vaníliás cukor
1 csipet só
Reszelt tonkabab
2,5 dl állati habtejszín
2 db lapzselatin
A piros erdei gyümölcs zselé:
60 g málna / mirelit
60 g piros ribizli / mirelit
60 g eper / mirelit
50 g cukor
1 teáskanál vanília paszta
6 g őrölt étkezési zselatin+ 30 g víz
A fehércsoki mousse:
3 dl tej /3, 2%
2 db tojássárgája
20 g étkezési keményítő
60 g fehér csokoládé
30 g cukor
10 g vaníliás cukor
3 db lapzselatin
3 dl állati habtejszín
A tejcsokoládé bevonat:
100 g tejcsokoládé
1 dl habtejszín
1 db lapzselatin
A kesudió panír:
Szükség szerint piros lekvár /málna, eper, stb
100 g pörkölt sótlan kesudió finomra vágva
Díszítés:
1 dl növényi habtejszín
Ízlés szerint gyümölcsök és belga csokis bonbon
Elkészítés:
A tojásokat válasszuk ketté, és a sárgáját a cukor kétharmadával keverjük fehéredésig (kb. 3 perc gépi mixerrel), majd kanalazzuk hozzá a vizet, és folyamatosan kevergetve a száraz hozzávalókat!
A fehérjét verjük habbá a maradék cukorral, 1-2 kanállal lazítsunk a tojássárgájás masszán, majd a maradékot forgassuk hozzá ügyelve hogy a habot ne törjük meg!
Öntsük egy sütőpapírral bélelt 24 cm-es tortakarikába, és tegyük előmelegített 180 C fokos, légkeveréses sütőbe kb. 14 percre! Tűpróbával ellenőrizzük, hogy elkészült-e a tészta (a tészta közébe a beleszúrunk egy fogpiszkálót, és nem ragad rá semmi, akkor a tészta már nem nyers)!
Hagyjuk a formában kihűlni, vágjuk körbe, és helyezzük egy tálcára amin felfogjuk építeni a tortát (lehetőleg forgathatóra, mert az a későbbiekben megkönnyíti a munkánkat díszítéskor) ! Helyezzük köré tortakarikát (célszerű állítható méretű karikát használni, hogy kellően szorosan ölelje a piskótát, és hogy kellően magas legyen) !
Egy késes aprítóban mérjük bele a kesudiót, a kukorica pelyhet, és reszeljük rá a tonkababot! Törjük durvára, vízgőz felett olvasszuk meg a fehér csokit, és adjuk hozzá! Keverjük össze, és egyenletesen oszlassuk el a tésztán! Ez egy plusz ropogós állagot fog adni a tortának.
A tojások sárgáját alaposan keverjük ki fehéredésig a cukorral, adjuk hozzá a sót, 1 dl tejet, és a krémport! Keverjük simára! A maradék tejet lassan forraljuk fel a tonka babbal fűszerezve, majd folyamatos keverés mellett lassan öntsük a tojáshoz! /Ha nem keverjük kellően gyorsan akkor összekaphatja a forró tej a tojást/.
A lapzselatinokat áztassuk hideg vízbe!
A tojás lassan kezdjük el forralni, közben folyamatosan keverjük! Ha besűrűsödött, akkor vegyük le a tűzről, de ne hagyjuk abba a keverést! A beáztatott lapzselatinok kb. 5 perc alatt elveszítették a tartásukat, alaposan facsarjuk ki őket, és jól keverjük el a krémben! Öntsük a még forró krémbe a feltördelt belga csokoládét is! Keverjük simára!
Gyakran átkavargatva várjuk meg amíg langyosra hűl, majd verjük lágy habbá a habtejszínt, és óvatosan forgassuk hozzá!
A kapott krémet öntsük a tortára, és kenjük el!
A cukrozott, vaníliával ízesített gyümölcsöket olvasszuk ki, egy botmixerrel pépesítsük / tetszés szerint szűrjük le a magokat, de én nem szoktam/, majd forraljuk fel őket egy gyorsforralóban!
A zselatint keverjük el a hideg vízzel, várjunk egy kicsit amíg megdermed, majd /akár egy picit mikróban megmelegítve/ keverjük a gyümölcshöz! Várjuk meg amíg langyosra hűl, majd óvatosan öntsük a csokis rétegre, oszlassuk el, és tegyük a hűtőbe amíg meg nem dermed.
Ha a gyümölcszselé már megdermedt, akkor a tojások sárgáját alaposan kavarjuk ki fehéredésig a kétféle cukorral, adjunk hozzá 1 dl tejet, és az étkezési keményítőt, majd kavarjuk simára! A maradék tejet forraljuk fel, folyamatos keverés mellett lassan öntsük a tojáshoz, és tegyük vissza forralni lassú tűzön, folyamatosan kevergetve! Áztassuk hideg vízbe a lapzselatinokat!
Ha a krém besűrűsödött, akkor facsarjuk ki a lapzselatinokat és alaposan kavarjuk el a krémben, majd öntsük a még forró krémbe a fehér csokoládét is, és keverjük simára! Rendszeresen kevergetve várjuk meg amíg szoba hőmérsékletű nem lesz! Verjük habbá a habtejszínt, és óvatosan, de alaposan forgassuk össze!
Oszlassuk el a gyümölcs zselén, ügyeljünk a megfelelő tömörítésre, majd tegyük a hűtőbe dermedni!
Ha a fehér csokiréteg megdermedt, akkor a zselatint áztassuk be, a tejszínt forraljuk fel, majd vegyük le a tűztől! Kavarjuk el benne a kifacsart lapzselatint, öntsük bele a feltördelt csokoládét, és keverjük simára! Várjuk meg amíg szoba hőmérsékletű nem lesz, majd öntsük a fehér csokis rétegre! A torta döntögetésével oszlassuk el, majd tegyük a hűtőbe dermedni! A tortának jó ha egy éjszakát dermed a hűtőben mielőtt eltávolítjuk róla a torta karikát / előtte vágjuk körbe/
A tésztát kenjük körbe lekvárral, majd nyomkodjuk rá az apróra vágott kesudiót!
A tejszínt verjük kemény habbá, és töltsük egy díszítőcsöves habzsákba! Nyomjunk rá habrózsákat, és ízlés szerint díszítsük friss gyümölcsökkel, csokoládéval!