A Tövismámor nevű tortánk volt az egyik nevezettünk a Jász-Nagykun-Szolnok megye tortája versenyre, és bár a díjat az Ishletéssel sikerült megnyernünk, a verseny előtt legtöbb kóstolónk őt tartotta esélyesebbnek.A torta fő ízvilága a jászságra jellemző diógrillázs, a homoktövis, és a méz.
Az oldal jobb használhatósága érdekében nem használunk hirdetéseket. Az "A pillanat íze" weboldal működését a webshopunkban történő vásárlásoddal tudod támogatni. Itt többek között megtalálod az általunk is használt cukrász kellékeket, illetve nyomtatott, és digitális könyveinket is. Ezek tartalmáról ide kattintva olvashatsz bővebben.
Ha tetszik a recept, akkor kövess minket a közösségi oldalainkon, hogy ne maradj le az újdonságokról!
Facebook , Instagram ,Pinterest, TikTok
Ha szeretnéd, hogy a Te alkotásod is szerepeljen a weboldalunkon (a "Ti küldtétek" menüben) amit a mi valamelyik receptünk alapján készítettél, akkor küld el nekünk Te is a róla készült fényképet! Minden visszajelzésnek nagyon örülünk.
Hozzávalók:
Diógrillázs:
220 g dió
200 g cukor
Diós felvert:
4 db tojás
80 g cukor
80 g darált dió
40 g finomliszt
0,2 dl étolaj
Diógrillázs ropogós:
140 g diógrillázs
50 g olvasztott fehércsoki
Gyömbéres homoktövis zselé:
2,5 dl frissen facsart narancslé
1 kk őrölt gyömbér
40 g cukor
10 g vaníliás cukor
5 tk homoktövis velő
4 db lapzselatin
Vanília mousse:
1 dl habtejszín
1 db vaníliarúd
20 g vaníliás cukor
50 g cukor
3 db lapzselatin
3,5 dl tejszín,habbá verve (35%-os)
Diógrillázs krém:
2 dl tej
20 g étkezési keményítő
1 db lapzselatin
150 g diógrillázs ledarálva
Mézes mousse:
1 dl tejszín
50 g vegyes virágméz
10 g vaníliás cukor
3 db lapzselatin
3 dl tejszín, habbá verve (35%-os)
Homoktövises fehér csoki glaze:
1 dl tejszín
100 g fehér csoki
1 db lapzselatin
3 tk homoktövis velő
Díszítéshez:
Barack lekvár
Diógrillázs
Habtejszín
Csokoládé díszek
Elkészítés:
A grillázshoz a diót nagyobb darabokra daráljuk. A cukrot felolvasztjuk és összeforgatjuk a dióval. Sütőpapírra szétterítjük és hagyjuk kihűlni.
A diós felverthez a tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját a maradék cukorral és az étolajjal kikavarjuk, a lisztet a darált dióval elkeverjük.
A száraz alapanyagokat és a fehérje habot felváltva adagolva összeforgatjuk a kikavart sárgájával. A masszát egy 24 cm-es, sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük és előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.
Elkészítjük a ropogóst. Ehhez a fehércsokit vízgőz fölött felolvasztjuk, a grillázst késes aprítóban ledaráljuk, majd alaposan összedolgozzuk őket. Egy 20 cm-es tortakarikát folpackal bélelt tálcára teszünk és egyenletesen elterítjük rajta a masszánkat. Egy kanál hátulja vagy spatula ebben segítségünkre lehet. Alaposan kifagyasztjuk.
A vanília moussehoz az 1 dl tejszínt felmelegítjük a kétféle cukorral és a vaníliarúd kikapart magjával. A tűzhelyről lehúzzuk és elkeverjük benne a hideg vízben feláztatott, kinyomkodott zselatint. Langyosra hűtjük és összeforgatjuk a felvert habtejszínnel.
A piskótát tálcára helyezzük, köré tortakarikát teszünk. A mousse felét a tésztára öntjük, közepébe helyezzük a kifagyasztott ropogóst majd ráöntjük a maradék mousset. Hűtőben tároljuk, amíg meg nem húz.
A zseléhez a narancslevet felfőzzük a többi hozzávalóval a zselatin kivételével. Lehúzzuk a tűzhelyről és ekkor kerül bele a hideg vízben feláztatott, kinyomkodott zselatin. Kihűtjük, majd az alaposan kidermedt tortára öntjük. Mehet a hűtőbe dermedni.
A diógrillázs krémhez a tejet a keményítővel sűrűre főzzük. Lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a hideg vízben feláztatott, kinyomkodott zselatint, ezután belekeverjük a ledarált diógrillázst. Időnként átkavarjuk és hagyjuk kihűlni. Addig a mézes moussehoz az 1 dl tejszínben feloldjuk a mézet és a vaníliás cukrot. Lehúzzuk a tűzhelyről, mehet bele a feloldott, kinyomkodott zselatin.
Langyosra hűtjük és összeforgatjuk a felvert tejszínnel. Figyeljünk rá, hogy a tejszínt ne verjük túl, inkább lágyabb legyen, így egyenletesebben tud elterülni. A diós krémet töltsük egy habzsákba, aminek a végén vágjunk közepes méretű lyukat. A képen látható módon egymástól nagyjàból egyforma távolságra nyomjunk három kört a zselére. Erre öntsük rá a mézes mousset, ügyelve, hogy mindenhová kerüljön, ne maradjon rés. Tegyük a hűtőbe, amíg alaposan kidermed.
A fehércsokit olvasszuk fel a tejszínben, húzzuk le a tűzhelyről és keverjük el benne a hideg vízben feláztatott, kinyomkodott zselatint végül pedig a homoktövis velőt. Öntsük a tortára és néhány órát hagyjuk a hűtőben dermedni.
Óvatosan vágjuk körbe és távolítsuk el a tortakarikát. A piskótát kenjük körbe lekvárral és panírozzuk be a ledarált diógrillázzsal. A torta tetejét díszítsük habrózsákkal, én még fehércsokiból készítettem háromszögeket, amiket homoktövis őrlemény és aranypor keverékèvel szórtam meg.