Készítsd el ezt a kényeztető finomságot! Mennyei mézes karamell torta recept az édes ízek okozta élvezetek kedvelőinek. Ez a könnyen elkészíthető finomság akár az ünnepekre is remek választás lehet.
Ha tetszik a recept, akkor kövess minket a közösségi oldalainkon, hogy ne maradj le az újdonságokról!
Facebook , Instagram ,Pinterest, TikTok
Ha szeretnéd, hogy a Te alkotásod is szerepeljen a weboldalunkon (a "Ti küldtétek" menüben) amit a mi valamelyik receptünk alapján készítettél, akkor küld el nekünk Te is a róla készült fényképet! Minden visszajelzésnek nagyon örülünk.
(1 db 24 cm-es tortához)
Piskóta:
4 db tojás
4 ek víz
160 g liszt
160 g cukor
10 g sütőpor
Karamell krém:
250 g mascarpone
100 g cukor
1,5 dl habtejszín
4 db lapzselatin
2 dl habtejszín habbá verve
Mézes krém:
250 g mascarpone
1 dl habtejszín
100 g méz
10 g vaníliás cukor
3 db lapzselatin
2 dl habtejszín habbá verve
Karamell réteg:
95 g cukor
150 g tej
30 g vaj
6 g étkezési keményítő
12 g víz
10 g őrölt zselatin
0,5 dl víz
1. A tojások fehérjét 1 ek cukorral habbá verjük. A sárgáját a maradék cukorral és a többi hozzávalóval kikavarjuk. Beleforgatjuk a felvert fehérjét. Egy 24 cm-es tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük, beleöntjük a masszát és 175 fokos, előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük. Ha a tészta kihűlt középen kettévágjuk.
2. A karamell krémhez a cukrot száraz edényben felolvasztjuk, hozzáöntjük a tejszínt és addig melegítjük amíg a cukor darabkák újra felolvadnak.
3. A karamellt lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a hideg vízben feláztatott, kinyomkodott zselatint. Összekeverjük a mascarponéval.
4. Beleforgatjuk a felvert tejszínt. Az egyik tésztalapot tálcára helyezzük (lehetőleg forgatható tálcát használjunk, mert az nagyban megkönnyíti a dolgunkat a későbbiekben) , köré tortakarikát teszünk (magas, állítható méretű a praktikus a biztos siker eléréséhez) és elsimítjuk rajta a krémet (legegyszerűbb erre egy kisméretű hajlított kenőkést használni).
5. Ráhelyezzük a másik piskótalapot. A mézet a vaníliás cukorral és a tejszínnel felmelegítjük. Lehúzzuk a tűzről és elkeverjük benne a hideg vízben feláztatott, kinyomkodott zselatint.
6. Elkeverjük a mascarponéval, beleforgatjuk a felvert tejszínt és a krémet a tésztára simítjuk. Hűtőbe tesszük amíg meg nem húz, kb. 3 órára.
7. A karamell réteghez egy száraz edényben felolvasztjuk a cukrot. A keményítőt elkeverjük a vízben. A zselatint feloldjuk a 0,5 dl vízben.
8. Amikor a cukor felolvadt hozzáadjuk a vajat és a tejet. Megvárjuk, hogy a cukor ismét felolvadjon, ekkor jöhet bele a keményítő. Lehúzzuk a tűzhelyről és hozzákeverjük a zselatint.
9. Szobahőmérsékletűre hűtjük, ráöntjük a tortára és visszatesszük a hűtőbe, amíg meg nem dermed. Ekkor óvatosan körbevágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. Tetszés szerint díszítjük.