Ínyenceknek, és a Matcha tea jellegzetes ízét kedvelőknek egy tekintett vonzó szépség :) A krémes lágy mousse, az enyhén roppanós feketeszezám, és a mákos piskóta együtt fogyasztása egy nem mindennapi élményt nyújt.
Ha tetszik a recept, akkor kövess minket a közösségi oldalainkon, hogy ne maradj le az újdonságokról!
Facebook , Instagram ,Pinterest, TikTok
Ha szeretnéd, hogy a Te alkotásod is szerepeljen a weboldalunkon (a "Ti küldtétek" menüben) amit a mi valamelyik receptünk alapján készítettél, akkor küld el nekünk Te is a róla készült fényképet! Minden visszajelzésnek nagyon örülünk.
Hozzávalók:
1 db 20 cm-es tortához:
Mákos piskóta:
2 db tojás
50 g cukor
0,2 dl étolaj
10 g finomliszt
40 g darált mák
20 g fekete szezám mag
Fekete szezám ropogós:
40 g fekete szezám mag
20 g ostya (pl. fagyitölcsér)
50 g tejcsokoládé
Matcha teás mousse:
1 dl meleg víz
15 g Matcha por
3 db tojássárgája
50 g cukor
20 g étkezési keményítő
100 g vegyes virágméz
3 dl tej
4 db lapzselatin
3 dl habtejszín, habbá verve
Glazúr:
50 g fehércsoki
0,5 dl habtejszín
0,5 dl meleg víz
8 g Matcha por
1 db lapzselatin
Díszítés:
2 ek lekvár
40 g darált mák
habcsókok
Elkészítés:
1. A tésztához a szezámmagot ledaráljuk és összekeverjük a mákkal, valamint a liszttel. A tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját a maradék cukorral és az étolajjal kikavarjuk, majd felváltva adagolva hozzáforgatjuk a felvert fehérjét és a száraz alapanyagok keverékét. A masszát sütőpapírral bélelt, 20 cm-es formába öntjük és előmelegített 175 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.
2. Közben a ropogóshoz a szezámmagot száraz serpenyőben kissé megpirítjuk és az ostyával együtt késes aprítóban ledaráljuk. A csokoládét csokiolvasztó tálkába tördeljük és vízgőz fölött felolvasztjuk. Alaposan összedolgozzuk a száraz alapanyagokkal és egy folpackkal bélelt 18 cm-es kerek formában egyenletesen elsimítjuk és kifagyasztjuk.
3. A moussehoz a meleg vízben feloldjuk a Matcha port. A tojássárgákat kikavarjuk a cukorral, a mézzel és a keményítővel, ezután jöhet hozzá a feloldott Matcha is.
A tejet felforraljuk és lassan, vékony sugárban, folyamatos keverés mellett a tojásos keverékhez csurgatjuk. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A tojásos krémet alacsony lángon, folytonos keverés mellett addig főzzük amíg sűrűsödni kezd. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a felázott, kinyomkodott zselatinokat. Az így kapott krémet langyosra hűtjük és csak ezután forgatjuk hozzá a lágy habbá vert habtejszínt.
4. Összeállítjuk a tortát. A kihűlt piskótát forgatható tortaállványra helyezzük és köré szorosan egy állítható tortakarikát csatolunk. A mousse felét a tésztára öntjük és a közepébe helyezzük a kifagyasztott ropogósunkat. Ráöntjük a maradék mousset és szép egyenletesen elsimítjuk egy kis méretű, hajlított kenőkés segítségével. Hűtőbe tesszük dermedni 2-3 órára.
5. A glazúrt akkor készítjük el, ha a mousse már megfelelően kidermedt. Ehhez a Matcha port feloldjuk a meleg vízben. A fehér csokoládét felolvasztjuk a tejszínben, majd hozzáöntjük a feloldott Matchát is. (Ha szükségesnek látjuk szűrjük át a Matchát, hogy ne legyen apró szemcsék a glazúrban.) Húzzuk le a tűzhelyről és keverjük el benne a hideg vízbe áztatott, kinyomkodott zselatint. Öntsük a torta tetejére és tegyük vissza a hűtőbe legalább 1-2 órára.
6. Ha a torta megfelelően kidermedt, óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. A tésztát vékonyan körbe kenjük lekvárral és mákkal panírozzuk. A torta tetejére egy csíkban szintén mákot szórunk, erre pedig habcsókokat helyezünk.