Ínyenceknek, és a Matcha tea jellegzetes ízét kedvelőknek egy tekintett vonzó szépség :) A krémes lágy mousse,  az enyhén roppanós feketeszezám, és a mákos piskóta együtt fogyasztása egy nem mindennapi élményt nyújt.


Ha tetszik a recept, akkor kövess minket a közösségi oldalainkon, hogy ne maradj le az újdonságokról!

Facebook , Instagram ,PinterestTikTok

Ha szeretnéd, hogy a Te  alkotásod is szerepeljen a weboldalunkon  (a "Ti küldtétek" menüben) amit a mi valamelyik receptünk alapján készítettél, akkor küld el nekünk Te is a róla készült fényképet!  Minden visszajelzésnek nagyon örülünk.

torta receptek

Hozzávalók: 

1 db 20 cm-es tortához: 

Mákos piskóta: 

2 db tojás 

50 g cukor 

0,2 dl étolaj 

10 g finomliszt 

40 g darált mák 

20 g fekete szezám mag 

Fekete szezám ropogós: 

40 g fekete szezám mag 

20 g ostya (pl. fagyitölcsér) 

50 g tejcsokoládé 

Matcha teás mousse: 

1 dl meleg víz 

15 g Matcha por 

3 db tojássárgája 

50 g cukor 

20 g étkezési keményítő 

100 g vegyes virágméz 

3 dl tej 

4 db lapzselatin 

3 dl habtejszín, habbá verve 

Glazúr: 

50 g fehércsoki 

0,5 dl habtejszín 

0,5 dl meleg víz 

8 g Matcha por 

1 db lapzselatin 

Díszítés: 

2 ek lekvár 

40 g darált mák 

habcsókok 

Elkészítés:

1. A tésztához a szezámmagot ledaráljuk és összekeverjük a mákkal, valamint a liszttel. A tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját a maradék cukorral és az étolajjal kikavarjuk, majd felváltva adagolva hozzáforgatjuk a felvert fehérjét és a száraz alapanyagok keverékét. A masszát sütőpapírral bélelt, 20 cm-es formába öntjük és előmelegített 175 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.

Matcha tea torta
Matcha tea torta

2.  Közben a ropogóshoz a szezámmagot száraz serpenyőben kissé megpirítjuk és az ostyával együtt késes aprítóban ledaráljuk. A csokoládét csokiolvasztó tálkába tördeljük és vízgőz fölött felolvasztjuk. Alaposan összedolgozzuk a száraz alapanyagokkal és egy folpackkal bélelt 18 cm-es kerek formában egyenletesen elsimítjuk és kifagyasztjuk.

Matcha tea torta

3. A moussehoz a meleg vízben feloldjuk a Matcha port. A tojássárgákat kikavarjuk a cukorral, a mézzel és a keményítővel, ezután jöhet hozzá a feloldott Matcha is. 

A tejet felforraljuk és lassan, vékony sugárban, folyamatos keverés mellett a tojásos keverékhez csurgatjuk. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A tojásos krémet alacsony lángon, folytonos keverés mellett addig főzzük amíg sűrűsödni kezd. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a felázott, kinyomkodott zselatinokat. Az így kapott krémet langyosra hűtjük és csak ezután forgatjuk hozzá a lágy habbá vert habtejszínt.

Matcha tea torta
Matcha tea torta

4. Összeállítjuk a tortát. A kihűlt piskótát forgatható tortaállványra helyezzük és köré szorosan egy állítható tortakarikát csatolunk. A mousse felét a tésztára öntjük és a közepébe helyezzük a kifagyasztott ropogósunkat. Ráöntjük a maradék mousset és szép egyenletesen elsimítjuk egy kis méretű, hajlított kenőkés segítségével. Hűtőbe tesszük dermedni 2-3 órára.

Matcha tea torta

5. A glazúrt akkor készítjük el, ha a mousse már megfelelően kidermedt. Ehhez a Matcha port feloldjuk a meleg vízben. A fehér csokoládét felolvasztjuk a tejszínben, majd hozzáöntjük a feloldott Matchát is. (Ha szükségesnek látjuk szűrjük át a Matchát, hogy ne legyen apró szemcsék a glazúrban.) Húzzuk le a tűzhelyről és keverjük el benne a hideg vízbe áztatott, kinyomkodott zselatint. Öntsük a torta tetejére és tegyük vissza a hűtőbe legalább 1-2 órára.

Matcha tea torta

6. Ha a torta megfelelően kidermedt, óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. A tésztát vékonyan körbe kenjük lekvárral és mákkal panírozzuk. A torta tetejére egy csíkban szintén mákot szórunk, erre pedig habcsókokat helyezünk.

Matcha tea torta


Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.