A Hungarikum díjas, és a világon egyedülálló Tokaji aszú desszert borból készült lágy mousse mellé egy mandulás felvertet, és egy mandula ropogóst rétegeztem. A tortát többek között a különleges, és egyik kedvenc fűszeremmel a tonkababbal ízesítettem, végül fehércsokival vontam be.
Ha tetszik a recept, akkor kövess minket a közösségi oldalainkon, hogy ne maradj le az újdonságokról!
Facebook , Instagram ,Pinterest, TikTok
Ha szeretnéd, hogy a Te alkotásod is szerepeljen a weboldalunkon (a "Ti küldtétek" menüben) amit a mi valamelyik receptünk alapján készítettél, akkor küld el nekünk Te is a róla készült fényképet! Minden visszajelzésnek nagyon örülünk.
24 cm-es torta
Hozzávalók:
A tésztához:
4 db tojás
80 g cukor
80 g liszt
40 g darált mandula
1 evőkanál étolaj
1 kis csipet őrölt/reszelt tonkabab
A ropogóshoz:
25 g mandula
25 g dióbél
30 g kukorica pehely
10 g vaníliás cukor
60 g fehér csokoládé
1 kis csipet őrölt/reszelt tonkabab
A mousse-hoz:
2,5 dl Tokaji aszú
3 db tojássárgája
1 evőkanál vaníliás pudingpor
100 g cukor
20 g vaníliás cukor
0,5 db bio citrom reszelt héja
500 g mascarpone
4 db lapzselatin
40 g fehér csokoládé
2 dl habtejszín
1 kis csipet őrölt/reszelt tonkabab
A fehér csokoládé bevonathoz:
100 g fehér csokoládé
1 dl tejszín
1 db lapzselatin
Tetszés szerint fehér ételfesték gél (Elhagyható)
A panírozáshoz:
Szükség szerint sárgabaracklekvár
60 g szeletelt mandula
A díszítéshez:
1,5 dl habtejszín
8-16 db csokoládé dísz
Elkészítés:
A tésztához válasszuk szét a tojásokat! A sárgáját keverjük fehéredésig a cukor harmadával, és az olajjal, a fehérjét pedig verjük habbá a maradék cukor folyamatos adagolásával!
Egy kanál fehérjehabot keverjünk el a sárgájában, majd a sárgáját a fehérjéhez adva óvatosan forgassuk össze őket! Közben a mandulát daráljuk finomra egy nagyon kevés tonkabab hozzáadásával! Aki még nem használta ezt a fűszert, az kezelje óvatosan, mert kb. annyira intenzív mint a szerecsen dió. A torta három elemébe fog kerülni, de mindegyikbe csak egy nagyon kevés kell majd.
A lisztet több részletben szitáljuk bele a tojáshabba, és a mandulát is adjuk hozzá! Közben óvatosan forgassuk össze, és ha egynemű masszánk lett, akkor töltsük sütőpapírral bélelt tortakarikába! Előmelegített sütőben süssük készre kb. 180 C fokon. Hagyjuk a formában kihűlni mielőtt eltávolítjuk a tortakarikát!
A piskótát helyezzük tálcára (lehetőleg forgathatóra, mert az a későbbiekben megkönnyíti a munkánkat díszítéskor) helyezzünk, köré tortakarikát (célszerű állítható méretű karikát használni, hogy kellően szorosan ölelje a piskótát, és hogy kellően magas legyen)!
A ropogóshoz enyhén pirítsuk meg a mandulát, és a dióbelet, majd hagyjuk teljesen kihűlni őket! Adjuk hozzá a kukorica pelyhet, a cukrot, és a tonkababot, majd egy késes aprítóban daráljuk durvára! Ha túl finomra daráljuk, akkor fogyasztáskor nem azt a kellemes textúrát érezzük amit elszeretnénk érni, így viszont nehezebb lesz elvágni.
Gőz fölött olvasszunk meg 10 dkg fehércsokoládét, és 6 dkg-ot öntsünk belőle a ropogóshoz, majd keverjük el, és oszlassunk el a tésztánkon. Azért rakjuk közvetlenül a tésztára, mert így szeleteléskor nem nyomja ki maga alól a krémet. Helyezzük a tészta köré a tortakarikát!
2 dl bort kezdjünk el forralni pár percig egy kevés tonkababbal, közben a tojások sárgáját keverjük fehéredésig a kétféle cukorral a citromhéjjal, majd adjuk hozzá a maradék 0, 5 dl bort, és a pudingport! Kavarjuk simára, majd folyamatos kavarás mellet vékony sugárban öntsük hozzá a forrásban lévő 2 dl bort! Rakjuk vissza alacsony lángra, és folyamatosan kavargatva sűrítsük be!
Vegyük le a tűzről, és alaposan kavarjuk el benne az előzőleg 5 percig hideg vízbe áztatott, és kifacsart lapzselatinokat! Öntsük rá a mascarponéra, adjuk hozzá a megolvasztott maradék 4 dkg fehér csokit, és keverjük simára! Szükség szerint édesítsük tovább!
Verjünk nem túl kemény habbá 2 dl habtejszínt, majd óvatosan keverjük egyneművé a krémünkkel! Öntsük rá a tésztára, kenjük el rajta simára, majd tegyük a hűtőbe dermedni!
Ha a mousse megdermedt, akkor 1 dl meleg tejszínben keverjünk simára 10 dkg fehércsokoládét, keverjünk el benne 1 db beáztatott és kifacsart lapzselatint, majd tetszés szerint adjunk hozzá fehér ételfestéket! Öntsük a krémre úgy, hogy mindenhol elfedje azt! Tegyük a hűtőbe egy éjszakára dermedni mielőtt eltávolítjuk a tortakarikát!
A tésztát kenjük körbe sárgabarack lekvárral, a mandulát pirítsuk meg, majd panírozzuk be vele a tésztát! Végül felvert habbal és torta díszekkel tetszés szerint csinosítsuk. Ínyenceknek ajánlom. 😉
Végül aki teheti mindenképpen látogasson el erre a gyönyörű vidékre.❤