Nem véletlenül van megannyi kókusszal ízesített édes finomság. Ennek a trópusi csonthéjas termésnek óriási rajongótábora van, és mi is szeretjük vele ízesíteni a tortáinkat. Ezúttal karamellizált ananásszal társítottuk. Készítsd el Te is :-)
Ha tetszik a recept, akkor kövess minket a közösségi oldalainkon, hogy ne maradj le az újdonságokról!
Facebook , Instagram ,Pinterest, TikTok
Ha szeretnéd, hogy a Te alkotásod is szerepeljen a weboldalunkon (a "Ti küldtétek" menüben) amit a mi valamelyik receptünk alapján készítettél, akkor küld el nekünk Te is a róla készült fényképet! Minden visszajelzésnek nagyon örülünk.
1 db 24 cm-es tortához:
Tészta:
2 db egész tojás
70 g cukor
10 g vaníliás cukor
40 ml tej
40 ml étolaj
6 g sütőpor
60 g finomliszt
60 g kókuszreszelék
100 g lecsöpögtetett ananász konzerv
15 ml rum aroma
Ananászos mousse:
200 g lecsöpögtetett ananász konzerv
2 ek méz
60 g cukor
15 ml rum aroma
1 dl kókusztej
4 db lapzselatin
50 g kókuszreszelék
4 dl habtejszín, habbá verve
Kókusz mousse:
1 dl kókusztej
20 g kókuszreszelék
2 db lapzselatin
20 g vaníliás cukor
20 g cukor
2 dl habtejszín, habbá verve
Karamellizált ananász karikák:
6 db ananász karika
50 g cukor
1,5 ek méz
1 ek rum aroma
Díszítés:
karamellizált ananász karikák
1,5 dl habtejszín, habbá verve
néhány szem koktél cseresznye
1. A tésztához a lecsöpögtetett ananászt apró kockákra vágjuk. A tejet, az étolajat és a rumot összekeverjük. A kókuszreszeléket és a sütőport a liszthez keverjük.
Az egész tojásokat a kétféle cukorral kihabosítjuk. Ezután jöhet hozzá a folyékony hozzávalók keveréke, majd a száraz alapanyagok. Végezetül az ananászt is beleforgatjuk.
Egy 24 cm-es, kapcsos tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük és a masszát beleöntjük. Előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni.
2. Az ananászos moussehoz az ananászt apró kockákra vágjuk, a kókuszreszeléket száraz serpenyőben kissé megpirítjuk. A cukrot és a mézet egy száraz serpenyőben felolvasztjuk. Hozzáadjuk az ananász majd a rumot és addig „sütjük” amíg szép karamell színű nem lesz és az ananász meg nem puhul.
3.A kókusztejet felmelegítjük és feloldjuk benne a zselatinokat, amit hideg vízben feláztatunk majd kinyomkodunk. Összekeverjük a kókusztejet, az ananászt és a kókuszreszeléket, majd egy szilikon spatula segítségével összeforgatjuk a lágy habbá vert tejszínnel.
4. A tésztát forgatható tortaállványra helyezzük, köré szorosan állítható tortakarikát csatolunk. Az ananászos krémet a tésztára öntjük, szükség szerint egy kis méretű, hajlított kenőkéssel egyenletesen elkenjük. Hűtőbe tesszük, amíg készítjük a kókuszos réteget.
5. A kókuszos moussehoz a kókuszreszeléket száraz serpenyőben kissé megpirítjuk. A kókusztejet a kétféle cukorral felmelegítjük. Lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a hideg vízben feláztatott, kinyomkodott zselatint. A kókuszt a kókusztejhez keverjük, majd összeforgatjuk a lágy habbá vert tejszínnel. A mousset az ananászos rétegre simítjuk és újabb hűtés következik, legalább 2-3 óra.
6. Ha a torta megfelelően kidermedt, óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. Elkészítjük a karamellizált ananász karikákat. A cukrot és a mézet száraz serpenyőben felolvasztjuk. Ráhelyezzük az ananászokat, majd ráöntjük a rumot is. Időnkét forgatva addig „sütjük” amíg az ananász meg nem puhul és szép karamell színt nem kap.
7. Ekkor hagyjuk kissé hűlni, majd a torta tetejére helyezzük őket. A felvert tejszínt csillag csővel ellátott habzsákba töltjük és az ananászok mellé körbe habrózsákat nyomunk. A serpenyőben visszamaradt szirupot a kis mélyedésekbe töltjük, a habrózsákat pedig koktélcseresznyével dekoráljuk.
Tipp: Az egészben hagyott ananász szeleteket nehezebben lehet átvágni a torta felvágásánál. célszerű lehet azokat előre elvágni.