A meggy az egyik leghálásabb gyümölcsünk hiszen minden évszakban hozzájuthatunk ha nem is friss állapotában de fagyasztva és befőttként egyaránt. Sokféle ízvilághoz kitűnően párosítható, mi ezúttal a kókuszt választottuk mellé. Próbáld ki, megéri😉
Ha tetszik a recept, akkor kövess minket a közösségi oldalainkon, hogy ne maradj le az újdonságokról!
Facebook , Instagram ,Pinterest, TikTok
Ha szeretnéd, hogy a Te alkotásod is szerepeljen a weboldalunkon (a "Ti küldtétek" menüben) amit a mi valamelyik receptünk alapján készítettél, akkor küld el nekünk Te is a róla készült fényképet! Minden visszajelzésnek nagyon örülünk.
Hozzávalók:
1 db 20 cm-es tortához:
Vaníliás piskóta:
2 db tojás
2 ek hideg víz
60 g cukor
20 g vaníliás cukor
80 g finomliszt
6 g sütőpor
Meggy mousse:
120 g magozott fagyasztott meggy
50 g cukor
10 g vaníliás cukor
3 db lapzselatin
2 dl habtejszín, habbá verve
Meggyzselé:
180 g magozott, fagyasztott meggy
60 g cukor
10 g vaníliás cukor
1 tk vanília aroma
3 db lapzselatin
Kókuszos mousse:
50 g kókuszreszelék
1 dl habtejszín
10 g vaníliás cukor
40 g cukor
3 db lapzselatin
2 dl habtejszín, habbá verve
Fehércsoki glazúr:
70 g fehércsokoládé
0,7 dl habtejszín
0,5 db lapzselatin
Díszítés:
1-2 ek lekvár
30 g kókuszreszelék
1,5 dl habtejszín, habbá verve
néhány szem koktélcseresznye
csokoládé díszek
Elkészítés:
1. A piskótához a tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját a maradék cukorral, a vaníliás cukorral és a vízzel kikavarjuk, majd hozzáadjuk a lisztet és a sütőport és simára keverjük. Végül beleforgatjuk a felvert fehérjét. A masszát sütőpapírral bélelt, 20 cm-es tortaformába öntjük és előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.
2. A meggyes moussehoz a meggyet a kétféle cukorral felolvasztjuk és kissé darabosra turmixoljuk. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk 4-5 percre. Kinyomkodjuk és a meleg, de a tűzhelyről már lehúzott gyümölcsben elkeverjük. Langyosra hűtjük majd összeforgatjuk a felvert tejszínnel.
3. A kihűlt piskótát forgatható tortaállványra helyezzük és szorosan köré csatolunk egy állítható tortakarikát. A meggyes mousset a piskótára simítjuk és hűtőbe tesszük dermedni amíg készítjük a zselét.
4. A meggyzseléhez a meggyet a kétféle cukorral felolvasztjuk, leturmixoljuk és a vanília aroma hozzáadásával felfőzzük. Lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a hideg vízbe áztatott, kinyomkodott zselatinokat. Langyosra hűtjük és a meggyes moussera öntjük. Visszatesszük a hűtőbe annyi időre amíg a zselé meg nem dermed.
5. Ekkor elkészítjük a kókuszos mousset. A kókuszreszeléket száraz serpenyőben kissé megpirítjuk. Az 1 dl tejszínt felmelegítjük a kétféle cukorral. Lehúzzuk a tűzhelyről ekkor jöhet hozzá a hideg vízbe áztatott, kinyomkodott zselatin. Hozzákeverjük a kókuszreszeléket, majd az egészet összeforgatjuk a felvert tejszínnel. A mousset a kidermedt zselére öntjük és ismét hűtés következik legalább 1 óra.
6. A fehércsoki glazúrhoz a tejszínbe tördeljük a fehércsokit és felolvasztjuk, majd elkeverjük benne a feláztatott, kinyomkodott zselatint. A kidermedt kókuszos rétegre öntjük és legalább 1-2 órára hűtőbe tesszük.
7. Ha a torta megfelelően kidermedt, óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a torta karikát. A piskótát körbe kenjük a lekvárral és a kókuszreszelékkel panírozzuk. A felvert tejszínt csillag csővel ellátott habzsákba töltjük és a torta tetejére habrózsákat nyomunk. Koktél cseresznyével és csokoládé díszekkel dekoráljuk.