Mennyei gyümölcsös karamellizált fehér csoki torta, mely nem csak az ízével kényeztet. Élénk színű megjelenésével azonnal a figyelem középpontjába kerül , és már a szemünket is elvarázsolja. :-)
Ha tetszik a recept, akkor kövess minket a közösségi oldalainkon, hogy ne maradj le az újdonságokról!
Facebook , Instagram ,Pinterest, TikTok
Ha szeretnéd, hogy a Te alkotásod is szerepeljen a weboldalunkon (a "Ti küldtétek" menüben) amit a mi valamelyik receptünk alapján készítettél, akkor küld el nekünk Te is a róla készült fényképet! Minden visszajelzésnek nagyon örülünk.
1 db 24 cm-es tortához
Diós lapok:
5 db tojásfehérje
120 g darált dió
50 g finomliszt
80 g cukor
25 g vaj
Diós ropogós:
70 g durvára darált dió
20 g ostya (pl. fagyitölcsér)
60 g fehércsoki
Pirosgyümölcs rétegek:
150 g fagyasztott eper
100 g fagyasztott pirosribizli
100 g fagyasztott kék áfonya
100 g fagyasztott málna
30 g étkezési keményítő
1,5 dl habtejszín
80 g cukor
20 g vaníliás cukor
4 db lapzselatin
Tipp: a gyümölcsök helyett használhatunk bármilyen más pirosgyümölcsöt, akár erdei gyümölcs mixet is vagy a kedvenc gyümölcsünket. Az össz. mennyiség legyen 450 g.
Karamellizált fehércsoki mousse:
200 g fehércsokoládé
1 dl habtejszín
20 g vaníliás cukor
2 tk vanília aroma
4 db lapzselatin
5 dl állati habtejszín (33-35%-os) vagy 4 dl növényi hab alap
Pirosgyümölcs zseléhez:
100 g fagyasztott eper
50 g fagyasztott kék áfonya
50 g fagyasztott pirosribizli
50 g fagyasztott málna
60 g cukor
10 g vaníliás cukor
1 tk vanília aroma
3 db lapzselatin
Díszítés:
50 g fehércsokoládé
tetszés szerint habcsókok, macaronok
1. A diós lapokhoz a tojásfehérjét a cukorral habbá verjük. A diót ledaráljuk és elkeverjük a liszttel. A vajat felolvasztjuk. A felvert fehérjébe fokozatosan adagolva egy szilikon spatula segítségével óvatosan beleforgatjuk a lisztet, majd hozzákeverjük a vajat is.
A masszát két egyenlő részre osztjuk. Egy 24 cm-es kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral és egyenként kisütjük a két lapot. Előmelegített 180 fokos sütőben kb. 15-15 perc. Hagyjuk őket kihűlni.
2. Közben elkészítjük a ropogóst. A diót száraz serpenyőben megpirítjuk és az ostyával együtt késes aprítóban ledaráljuk. A fehércsokit csokiolvasztó tálkába tördeljük és vízgőz fölött felolvasztjuk. Hozzáöntjük a száraz alapanyagokhoz és alaposan összedolgozzuk. Egy tálcára folpackot terítünk, erre 24 cm-es tortakarikát helyezünk és elsimítjuk benne a masszát. Alaposan kifagyasztjuk.
3. A gyümölcsöket a kétféle cukor hozzáadásával felolvasztjuk és botmixerrel pürésítjük. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A keményítőt kikavarjuk a tejszínben, a gyümölcsökhöz adjuk és sűrűsödésig főzzük. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a hideg vízbe áztatott, kinyomkodott zselatinokat. Langyosra hűtjük.
4. Közben a fehércsokit megkaramellizáljuk. Egy hőálló sütőtálba tördeljük és előmelegített 110 fokos sütőbe tesszük. 20 percenként alaposan átkavarjuk egy kézi habverő segítségével. A folyamat addig tart, amíg a csokinak szép karamell színe nem lesz, ez általában 70-80 perc.
5. Ha a gyümölcs langyosra hűlt elkezdjük összeállítani a tortát. Az egyik tésztalapunkat forgatható tortaállványra helyezzük és köré szorosan egy állítható tortakarikát csatolunk. A gyümölcsös krém felét a tésztára simítjuk, majd jöhet rá a másik tésztalap majd a maradék gyümölcs. A diós ropogósunkat óvatosan a gyümölcsre helyezzük és hűtőbe tesszük, amíg elkészül a mousse.
6. A moussehoz az 1 dl tejszínhez adjuk a vaníliás cukrot és az aromát. Felmelegítjük és elkeverjük benne a hideg vízbe áztatott, kinyomkodott zselatint. A karamellizált fehércsokihoz adjuk és alaposan összedolgozzuk. A felvert habtejszínnel óvatosan összeforgatjuk és a ropogósra öntjük. Szükség szerint egy kis méretű, hajlított kenőkéssel egyenletesen elsimítjuk. Visszatesszük a hűtőbe legalább 1-2 órára.
7. Ha a mousse megfelelően kidermedt, elkészítjük a zselét. A gyümölcsöket felolvasztjuk és turmixoljuk. Egy szűrőn átpasszírozzuk. Hozzáadjuk a kétféle cukrot és az aromát, felfőzzük és elkeverjük benne a hideg vízbe áztatott, kinyomkodott zselatinokat. Kihűtjük, de mielőtt még dermedni kezd ráöntjük a tortánkra. Újabb hűtés következik 2-3 óra.
8. Ha a torta megfelelően kidermedt, óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. A fehércsokit vízgőz fölött felolvasztjuk és kis tasakba töltjük, a végére pici lyukat vágunk és a torta tetejére körbe csíkokat húzunk vele. Erre helyezzük rá tetszés szerint a dekorációnak szánt habcsókokat, macaronokat.