Mennyei gyümölcsös karamellizált fehér csoki torta, mely nem csak az ízével kényeztet.  Élénk színű megjelenésével azonnal a figyelem középpontjába kerül , és már a szemünket is elvarázsolja. :-)

Ha tetszik a recept, akkor kövess minket a közösségi oldalainkon, hogy ne maradj le az újdonságokról!

Facebook , Instagram ,PinterestTikTok

Ha szeretnéd, hogy a Te  alkotásod is szerepeljen a weboldalunkon  (a "Ti küldtétek" menüben) amit a mi valamelyik receptünk alapján készítettél, akkor küld el nekünk Te is a róla készült fényképet!  Minden visszajelzésnek nagyon örülünk.

torta receptek

Hozzávalók: 

1 db 24 cm-es tortához 

Diós lapok: 

5 db tojásfehérje 

120 g darált dió 

50 g finomliszt 

80 g cukor 

25 g vaj 

Diós ropogós: 

70 g durvára darált dió 

20 g ostya (pl. fagyitölcsér) 

60 g fehércsoki 

Pirosgyümölcs rétegek: 

150 g fagyasztott eper 

100 g fagyasztott pirosribizli 

100 g fagyasztott kék áfonya 

100 g fagyasztott málna 

30 g étkezési keményítő 

1,5 dl habtejszín 

80 g cukor 

20 g vaníliás cukor 

4 db lapzselatin

Tipp: a gyümölcsök helyett használhatunk bármilyen más pirosgyümölcsöt, akár erdei gyümölcs mixet is vagy a kedvenc gyümölcsünket. Az össz. mennyiség legyen 450 g.

Karamellizált fehércsoki mousse: 

200 g fehércsokoládé 

1 dl habtejszín 

20 g vaníliás cukor 

2 tk vanília aroma 

4 db lapzselatin 

5 dl állati habtejszín (33-35%-os) vagy 4 dl növényi hab alap 

Pirosgyümölcs zseléhez: 

100 g fagyasztott eper 

50 g fagyasztott kék áfonya 

50 g fagyasztott pirosribizli 

50 g fagyasztott málna 

60 g cukor 

10 g vaníliás cukor 

1 tk vanília aroma 

3 db lapzselatin 

Díszítés: 

50 g fehércsokoládé 

tetszés szerint habcsókok, macaronok 

Szakácskönyv

Elkészítés:

1. A diós lapokhoz a tojásfehérjét a cukorral habbá verjük. A diót ledaráljuk és elkeverjük a liszttel. A vajat felolvasztjuk. A felvert fehérjébe fokozatosan adagolva egy szilikon spatula segítségével óvatosan beleforgatjuk a lisztet, majd hozzákeverjük a vajat is. 

A masszát két egyenlő részre osztjuk. Egy 24 cm-es kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral és egyenként kisütjük a két lapot. Előmelegített 180 fokos sütőben kb. 15-15 perc. Hagyjuk őket kihűlni.

Karamellizált fehér csoki torta

2. Közben elkészítjük a ropogóst. A diót száraz serpenyőben megpirítjuk és az ostyával együtt késes aprítóban ledaráljuk. A fehércsokit csokiolvasztó tálkába tördeljük és vízgőz fölött felolvasztjuk. Hozzáöntjük a száraz alapanyagokhoz és alaposan összedolgozzuk. Egy tálcára folpackot terítünk, erre 24 cm-es tortakarikát helyezünk és elsimítjuk benne a masszát. Alaposan kifagyasztjuk.

Karamellizált fehér csoki torta

3. A gyümölcsöket a kétféle cukor hozzáadásával felolvasztjuk és botmixerrel pürésítjük. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A keményítőt kikavarjuk a tejszínben, a gyümölcsökhöz adjuk és sűrűsödésig főzzük. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a hideg vízbe áztatott, kinyomkodott zselatinokat. Langyosra hűtjük.

Karamellizált fehér csoki torta

4. Közben a fehércsokit megkaramellizáljuk. Egy hőálló sütőtálba tördeljük és előmelegített 110 fokos sütőbe tesszük. 20 percenként alaposan átkavarjuk egy kézi habverő segítségével. A folyamat addig tart, amíg a csokinak szép karamell színe nem lesz, ez általában 70-80 perc.

Karamellizált fehér csoki torta

5. Ha a gyümölcs langyosra hűlt elkezdjük összeállítani a tortát. Az egyik tésztalapunkat forgatható tortaállványra helyezzük és köré szorosan egy állítható tortakarikát csatolunk. A gyümölcsös krém felét a tésztára simítjuk, majd jöhet rá a másik tésztalap majd a maradék gyümölcs. A diós ropogósunkat óvatosan a gyümölcsre helyezzük és hűtőbe tesszük, amíg elkészül a mousse.

Karamellizált fehér csoki torta

6. A moussehoz az 1 dl tejszínhez adjuk a vaníliás cukrot és az aromát. Felmelegítjük és elkeverjük benne a hideg vízbe áztatott, kinyomkodott zselatint. A karamellizált fehércsokihoz adjuk és alaposan összedolgozzuk. A felvert habtejszínnel óvatosan összeforgatjuk és a ropogósra öntjük. Szükség szerint egy kis méretű, hajlított kenőkéssel egyenletesen elsimítjuk. Visszatesszük a hűtőbe legalább 1-2 órára.

Karamellizált fehér csoki torta

7. Ha a mousse megfelelően kidermedt, elkészítjük a zselét. A gyümölcsöket felolvasztjuk és turmixoljuk. Egy szűrőn átpasszírozzuk. Hozzáadjuk a kétféle cukrot és az aromát, felfőzzük és elkeverjük benne a hideg vízbe áztatott, kinyomkodott zselatinokat. Kihűtjük, de mielőtt még dermedni kezd ráöntjük a tortánkra. Újabb hűtés következik 2-3 óra.

Karamellizált fehér csoki torta

8. Ha a torta megfelelően kidermedt, óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. A fehércsokit vízgőz fölött felolvasztjuk és kis tasakba töltjük, a végére pici lyukat vágunk és a torta tetejére körbe csíkokat húzunk vele. Erre helyezzük rá tetszés szerint a dekorációnak szánt habcsókokat, macaronokat.

Karamellizált fehér csoki torta
Karamellizált fehér csoki torta



Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.