" A mondás szerint a kávé olyan, akár a szerelem: Minél nagyobb odaadással készíted, annál finomabb".
Mennyei könnyed kávétorta karamellával, tejhabbal és dióval.
Ha tetszik a recept, akkor kövess minket a közösségi oldalainkon, hogy ne maradj le az újdonságokról!
Facebook , Instagram ,Pinterest, TikTok
Ha szeretnéd, hogy a Te alkotásod is szerepeljen a weboldalunkon (a "Ti küldtétek" menüben) amit a mi valamelyik receptünk alapján készítettél, akkor küld el nekünk Te is a róla készült fényképet! Minden visszajelzésnek nagyon örülünk.
1 db 24 cm-es tortához
Diós felvert:
150 g darált dió
150 g cukor
75 g finomliszt
15 g vaníliás cukor
1 db citrom reszelt héja
5 db tojás
0,2 dl étolaj
Karamell krém:
250 g mascarpone
100 g cukor
1 dl habtejszín
3 db lapzselatin
2 dl habtejszín, habbá verve
Kávé mousse:
1 dl presszó kávé
20 g cukor
2 db lapzselatin
2 dl habtejszín, habbá verve
Tejhab:
1 dl tej
20 g vaníliás cukor
2 db lapzselatin
1,5 dl habtejszín, habbá verve
Csokoládé glazúr:
100 g tejcsokoládé
1 dl habtejszín
1 db lapzselatin
1. A tésztához a diót, a lisztet és a reszelt citromhéjat összekeverjük. A tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A tojássárgákat a maradék cukorral, a vaníliás cukorral és az étolajjal kikavarjuk, majd felváltva adagolva elkeverjük benne a száraz alapanyagokat, illetve a felvert fehérjét.
2. A masszát két egyenlő részre osztjuk. Egy 24 cm-es tortaformát kibélelünk sütőpapírral és egymás után kisütjük benne a két lapot.175 fokos, előmelegített sütőben laponként kb.15-20 perc.
3. A karamellás krémhez a cukrot felolvasztjuk egy száraz edényben. Ha szép karamell színe van, hozzáöntjük az 1 dl tejszínt és addig melegítjük, amíg a cukor újra el nem olvad. A lapzselatint annyi hideg vízbe áztatjuk, amennyi bővel ellepi. Kb. 5 perc alatt felpuhul, ekkor kinyomkodjuk belőle a vizet és a tűzhelyről lehúzott karamellben alaposan elkeverjük.
4. A karamellt a mascarponéhoz adjuk, majd összeforgatjuk a felvert habtejszínnel. Az egyik tésztalapot tálcára tesszük(lehetőleg forgathatóra, mert az a későbbiekben megkönnyíti a munkánkat díszítéskor) , köré tortakarikát helyezünk (célszerű állítható méretű karikát használni, hogy kellően szorosan ölelje a piskótát, és hogy kellően magas legyen) , ebben fogjuk felépíteni a tortát. A mascarponés krémet a tésztára öntjük és elkenjük, ráhelyezzük a másik tésztalapot és betesszük a hűtőbe dermedni.
5. A kávés moussehoz a kávéban feloldjuk a cukrot, illetve a hideg vízben felpuhított, kinyomkodott zselatint. Langyosra hűtjük és összeforgatjuk a felvert habtejszínnel. Az így kapott krémet a tésztára öntjük és visszatesszük a hűtőbe, míg meg nem dermed.
6. A tejhabhoz a tejet felmelegítjük a vaníliás cukorral. Lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a hideg vízben feláztatott, kinyomkodott zselatint. Miután langyosra hűlt, összeforgatjuk a felvert habtejszínnel és a kávés réteg tetejére öntjük. Mehet vissza a hűtőbe, amíg meg nem dermed.
7. A csokoládé glazúrhoz a tejszínben felolvasztjuk a csokit. Lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a hideg vízben feláztatott, kinyomkodott zselatint és az alaposan kidermesztett tortára öntjük. Visszatesszük a hűtőbe.
8. Ha a tortánk már kellően kidermedt, óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. A tésztát vékonyan körbe kenjük lekvárral és pirított, darált dióval panírozzuk. Tetejét habrózsákkal és csokoládéval díszítjük tetszésünk szerint.