A Mennyei csipkebogyó különlegesen finom gyümölcs, mégis ritkán találkozunk vele ízesített tortákkal. Ezért is készítettük ezt a mennyei gesztenyés csipkebogyó tortát 100%-os csipkebogyóvelő felhasználásával.
Az oldal jobb használhatósága érdekében nem használunk hirdetéseket. Az "A pillanat íze" weboldal működését a webshopunkban történő vásárlásoddal tudod támogatni. Itt többek között megtalálod az általunk is használt cukrász kellékeket, illetve nyomtatott, és digitális könyveinket is. Ezek tartalmáról ide kattintva olvashatsz bővebben.
Ha tetszik a recept, akkor kövess minket a közösségi oldalainkon, hogy ne maradj le az újdonságokról!
Facebook , Instagram ,Pinterest, TikTok
Ha szeretnéd, hogy a Te alkotásod is szerepeljen a weboldalunkon (a "Ti küldtétek" menüben) amit a mi valamelyik receptünk alapján készítettél, akkor küld el nekünk Te is a róla készült fényképet! Minden visszajelzésnek nagyon örülünk.
(1 db 24 cm-es tortához)
Gesztenyés piskóta:
2 db egész tojás
70 g cukor
10 g vaníliás cukor
40 ml tej
40 ml étolaj
6 g sütőpor
150 g natúr, cukrozatlan gesztenye massza
60 g finomliszt
Kesudiós linzertészta:
115 g finomliszt
65 g hideg vaj
32 g porcukor
1 db tojássárgája
25 g durvára vágott kesudió
Kesudiós felvert:
3 db tojás
50 g kesudió
40 g finomliszt
60 g cukor
20 ml étolaj
Gránátalmás csipkebogyó krém:
200 ml 100%-os csipkebogyó velő
200 g gránátalma
80 g cukor
20 g vaníliás cukor
2 tk vanília aroma
2 tk citromlé
40 g étkezési keményítő
1 dl víz
2 db lapzselatin
Gesztenyés mascarpone krém:
250 g cukrozott gesztenye massza
250 g mascarpone
2 tk rum aroma
2 dl habtejszín
80 g cukor
4 dl tejszín, habbá verve
6 db lapzselatin
A lapok lekenéséhez:
4-5 ek csipkebogyó lekvár
Panna cotta a torta tetejére:
1 dl tej
1 dl tejszín
30 g cukor
10 g vaníliás cukor
2 db lapzselatin
Gesztenye golyókhoz:
125 g cukrozott gesztenye massza
25 g olvasztott vaj
50 g darált háztartási keksz
10 ml rum aroma
50 g tejcsokoládé
50 g étcsokoládé
2 ek étolaj
Díszítéshez:
2-3 ek csipkebogyó lekvár
50 g durvára darált kesudió
gesztenye golyók
csokoládé díszek
2. A gesztenyés tésztával folytatjuk. A gesztenye masszát lereszeljük és összekeverjük a liszttel, valamint a sütőporral. Az egész tojásokat a kétféle cukorral kihabosítjuk, ezután hozzáöntjük az olajat és a tejet és tovább habosítjuk. Fokozatosan adagoljuk hozzá a száraz alapanyagokat miközben dolgozik a gép.
3. Egy 24 cm-es kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral és a masszát beleöntjük. Előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni.
4. Közben a kesudiós felverthez a kesudiót késes aprítóban ledaráljuk és összekeverjük a liszttel. A tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük, a sárgáját a maradék cukorral és az étolajjal kikavarjuk. Felváltva adagolva hozzáforgatjuk a száraz alapanyagok keverékét és a felvert fehérjét is. A masszát sütőpapírral bélelt 24 cm-es kapcsos tortaformába öntve, előmelegített 175 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni.
5. Amíg a piskótákkal foglalkoztunk a linzertészta elég időt pihent a hűtőben így elővesszük és lisztezett felületen akkorára nyújtjuk, hogy egy 24 cm-es kört tudjunk belőle kiszúrni. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük és a 175 fokos sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük.
6. Elkészítjük a csipkebogyós krémet. Ehhez a gránátalmát leturmixoljuk és átszűrjük. Hozzáadjuk a csipkebogyó velőt, ízesítjük a kétféle cukorral, aromával és a citromlével majd felfőzzük. A keményítőt kikavarjuk a vízben és a csipkebogyóhoz öntjük. Sűrűsödésig főzzük. Ezután lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a lapzselatint, amiket előzőleg hideg vízbe áztatunk kb. 5 percre majd kinyomkodjuk.
7. Elkezdjük a torta összeállítását. A gesztenyés tésztát egy tálcára tesszük, lehetőleg forgatható tortaállványra. Egy kis méretű hajlított kenőkés segítségével megkenjük 2-3 ek csipkebogyó lekvárral és ráhelyezzük a kesudiós linzert. A piskóta köré szorosan egy állítható tortakarikát csatolunk, majd a linzeren egyenletesen elkenjük a csipkebogyós krém felét. Hűtőbe tesszük, amíg elkészítjük a gesztenyés krémet.
8. A gesztenyés krémet két részletben fogjuk elkészíteni, így első körben az alapanyagok felével fogunk dolgozni. 125 g gesztenye masszát lereszelünk és hozzámérünk 125 g mascarponét. 1 dl tejszínt felmelegítünk 40 g cukorral és 1 tk rummal (aroma). Lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverünk benne 3 db, hideg vízbe áztatott majd kinyomkodott lapzselatint. A tejszínt a gesztenyéhez és a mascarponéhoz öntjük és alaposan összedolgozzuk. 2 dl tejszínt habbá verünk és a gesztenyés krémhez forgatjuk egy szilikon spatula segítségével.
9. A krémet a csipkebogyós réteg tetejére kenjük majd ráhelyezzük a kesudiós felvert tésztánkat. A tésztát vékonyan megkenjük a maradék lekvárral majd eloszlatjuk rajta a csipkebogyós krém másik felét. Ismét hűtjük.
10. Közben az előzőekben elírtakat követve, a maradék alapanyagokból ismét készítünk egy adag gesztenyés krémet, amit szép egyenletesen a csipkebogyós rétegre öntünk, majd mehet vissza a hűtőbe 1-2 órát dermedni.
11. A torta tetejét egy vékony panna cotta réteg zárja, amihez a tejet a tejszínnel összeöntjük, hozzáadjuk a kétféle cukrot és felfőzzük. Lehúzzuk a tűzhelyről, elkeverjük benne a hideg vízbe áztatott majd kinyomkodott zselatint és langyosra hűtjük. Ráöntjük a gesztenyés rétegre és tovább hűtjük amíg meg nem dermed, ez legalább 2-3 óra.
12. Amíg a torta dermed elkészítjük a gesztenye golyókat. A hozzávalókat, a csokoládék és étolaj kivételével összekeverjük és kis golyókat formázunk belőlük. A kétféle csokoládét egy csokiolvasztó tálkába tördeljük és az olajjal együtt vízgőz fölött felolvasztjuk. A golyókat félig belemártjuk, sütőpapírra helyezzük és hagyjuk, hogy a csokoládé meghúzzon rajta.
13. Ha a tortánk megfelelően kidermedt, óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. A torta oldalát vékonyan körbe kenjük csipkebogyó lekvárral és a durvára darált kesudióval panírozzuk. Tetején egy vonalban szintén kesudiót szórunk, erre helyezzük a gesztenye golyókat és a díszeket.
Ha tetszenek a receptjeink, akkor nézz szét a premium tartalmaink között is :-)
https://www.apillanatize.hu/premium-tartalom
Gesztenye torta csipkebogyóval