Egy finom, és mutatós torta elkészítéséhez nem feltétlenül kell sok bonyolult rétegben gondolkodni. Ez a torta az egyszerűségével is könnyen le tud venni bárkit a lábáról. :-)
Hozzávalók:
1 db 24 cm-es tortához:
Kakaós piskóta:
3 db tojás
3 ek hideg víz
120 g cukor
80 g finomliszt
40 g cukrozatlan kakaópor
6 g sütőpor
Eperzselé:
200 g fagyasztott eper
10 g vaníliás cukor
50 g cukor
1 ek vanília aroma
3 db lapzselatin
Csokoládé mousse:
1 dl tejszín
150 g tejcsokoládé
50 g étcsokoládé
40 g cukor
10 g vaníliás cukor
4 db lapzselatin
6 dl állati tejszín (35%-os), habbá verve
Csokoládé máz:
200 g tejcsokoládé
50 g étcsokoládé
50 g cukrozatlan kakaópor
2 dl víz
1 dl tejszín
250 g cukor
6 db lapzselatin
Elkészítés:
1. A piskótához a tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A tojások sárgáját a maradék cukorral és a vízzel kikavarjuk. A száraz alapanyagokat összekeverjük és a felvert fehérjével felváltva adagolva beleforgatjuk a sárgájába.
Egy 24 cm-es tortaformát kibélelünk sütőpapírral, beletöltjük a masszát és előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, akkor jó, ha a fogvájóra már nem ragad semmi.
2. A gyümölcszseléhez az epret a kétféle cukorral és a vaníliával felfőzzük, botmixerrel pürésítjük. A zselatint beáztatjuk annyi hideg vízbe amennyi bőven ellepi és kb. 5 perc után kinyomkodjuk és a tűzhelyről lehúzott eperhez adjuk.
3. Egy 20 cm-es kerek tortakarikát folpackal bélelt tálcára teszünk, beleöntjük a gyümölcsöt és kifagyasztjuk.
4. Ha a zselé kellően kidermedt és a tésztánk is kihűlt elkészítjük a mousset. Ehhez az 1dl tejszínben felolvasztjuk a csokikat a kétféle cukorral. Lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a hideg vízben feláztatott, kinyomkodott zselatint. Langyosra hűtjük. A 6 dl tejszínt nem túl kemény habbá verjük és összeforgatjuk a csokoládéval.
5. A tésztánkat tálcára helyezzük (lehetőleg forgathatóra, mert az a későbbiekben megkönnyíti a munkánkat díszítéskor) . Köré szorosan tortakarikát teszünk (célszerű állítható méretű karikát használni, hogy kellően szorosan ölelje a piskótát, és hogy kellően magas legyen) . A mousse felét a tésztára öntjük ennek közepébe kerül a kifagyasztott zselé. Jöhet a maradék mousse. Legalább 3 órát mélyhűtőben dermesztjük mielőtt a csoki mázt ráöntjük.
6. Ha a torta legalább 2 órája hűl elkészítjük a csokimázt. Ehhez a kakaó port átszitáljuk. A víz és cukor felhasználásával szirupot főzünk. Közben beáztatjuk a lapzselatinokat hideg vízbe.
7. A szirupot lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a csokoládékat, a kakaóport és a tejszínt, majd végül a kinyomkodott zselatint.
8. A csokoládét átszűrjük és letakarva kihűtjük. Közben folyamatosan figyeljük az állagát, hogy ne dermedjen meg.
9. Ha a csokoládé megfelelő hőmérsékletű akkor átkavarjuk. Az alaposan kifagyasztott tortát körbe vágjuk, eltávolítjuk a tortakarikát és egy rácsra helyezzük. Mi jobban szeretjük egy olyan felfordított edényre tenni, aminek az alja kisebb, mint a torta átmérője. (A rácson nehezebb alányúlni amikor készen van.) A csokit középről elindulva ráöntjük a tortára, ügyelve, hogy mindenhová jusson és az oldalát is megfelelően befedje. Így hagyjuk, hogy megdermedjen mielőtt tálcára tennénk.
10. Az elkészült tortánkat tetszés szerint friss gyümölccsel vagy egyéb csokoládé díszekkel dekoráljuk.