A mennyei sült eperkrémmel, és friss bazsalikomos eperzselével kiegészített csokoládé torta igazán tökéletesre hangolta az ünnepi pillanatot az egyik fontos családi rendezvényünkön. Készítsétek el Ti is, és lepjétek meg vele szeretteiteket! :)
1 db 24 cm-es tortához:
Csokis piskóta:
50 g finomliszt
5 g cukrozatlan kakaópor
4 db tojás
70 g cukor
50 g étcsokoládé
0,5 dl étolaj
10 g vaníliás cukor
6 g sütőpor
Bazsalikomos eperzselé:
200 g fagyasztott eper
50 g cukor
10 g vaníliás cukor
1 tk citromlé
5-6 nagyobb levél friss bazsalikom
4 db lapzselatin
Tonkababos csokimousse:
1 dl tejszín
50 g étcsokoládé
50 g tejcsokoládé
10 g vaníliás cukor
40 g cukor
reszelt tonkabab (elhagyható)
4 db lapzselatin
2,5 dl tejszín, habbá verve
Sült epres krém:
300 g friss eper
1 dl tejszín
20 g vaníliás cukor
30 g cukor
10 g étkezési keményítő
1 db lapzselatin
125 g mascarpone
1 dl tejszín, habbá verve (35%-os)
Csokoládé glazúr:
1 dl tejszín
50 g étcsokoládé
50 g tejcsokoládé
1 db lapzselatin
Díszítés:
pirosgyümölcs lekvár pirított,
durvára vágott mandula
50 g fehércsokoládé
1 ek étolaj
1-2 csepp piros ételszínezék
friss eper
csokoládé díszek
A piskótához az étcsokoládét csokiolvasztó tálkába tördeljük és vízgőz fölött felolvasztjuk. A lisztet és a kakaóport a sütőporral együtt kimérjük. A tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját a maradék cukorral, vaníliás cukorral és az étolajjal kikavarjuk, majd hozzákeverjük az olvasztott csokit is. A száraz alapanyagok keverékét és a felvert fehérjét felváltva adagolva a sárgájához forgatjuk egy szilikon spatula segítségével.
Egy 24 cm-es kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral és beleöntjük a masszát. Előmelegített, 175 fokos sütőben, kb. 25 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni.
Az eperzseléhez mi fagyasztott epret használtunk, természetesen friss gyümölccsel is elkészíthető, ez esetben szükség szerint adjunk hozzá vizet is. A fagyasztott gyümölcsöt a kétféle cukor és a citromlé hozzáadásával felolvasztjuk. A bazsalikomot apróra vágjuk és a gyümölcshöz adjuk. Összeturmixoljuk és felfőzzük. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk kb. 5 percre, kinyomkodjuk majd elkeverjük a gyümölcsben. A gyümölcs ekkor már nincs a tűzhelyen! Egy 20 cm-es tortakarikát folpackkal bélelt tálcára teszünk és beleöntjük az epret. Kifagyasztjuk.
Ha az eper kidermedt elkészítjük a csokimousset. Ehhez az 1 dl tejszínben felolvasztjuk a kétféle csokit a kétféle cukor és a tonkabab hozzáadásával. Lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a hideg vízben feláztatott, kinyomkodott zselatint. Langyosra hűtjük, majd összeforgatjuk a 2,5 dl felvert habtejszínnel.
A piskótát tálcára tesszük, lehetőség szerint használjunk forgatható torta állványt, így könnyebb dolgunk lesz a díszítésnél. A tészta köré szorosan egy állítható tortakarikát helyezünk. A kifagyott gyümölcszselét a tészta közepére helyezzük és ráöntjük a csokoládé mousset. Legalább 2 órára hűtőbe tesszük dermedni.
Amíg a torta dermed elkészítjük a sült epres krémet. Az epreket negyedeljük és sütőpapírral bélelt tepsiben, 130 fokra előmelegített sütőben kb. 45 percig sütjük őket. Ezután botmixerrel kissé darabosra pürésítjük és elkeverjük a mascarponéval. A kétféle cukrot és a keményítőt az 1 dl tejszínben elkeverjük és sűrűre főzzük. Lehúzzuk a tűzhelyről, elkeverünk benne 1 db, hideg vízben feláztatott, kinyomkodott zselatint. Az epres mascarponéhoz keverjük majd hozzáforgatjuk az 1 dl felvert habtejszínt.
Az így kapott krémet szép egyenletesen elsimítjuk a kidermedt mousse tetején egy hajlított kenőkés segítségével. Visszatesszük a hűtőbe 1 órára.
Az egy óra elteltével elkészítjük a glazúrt. A tejszínben felolvasztjuk a csokoládékat, majd lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a hideg vízben feláztatott, kinyomkodott zselatint. A glazúrt a tortára öntjük és újabb 1-2 órára hűtőbe tesszük.
Ha a torta megfelelően kidermedt, óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. A piskótát vékonyan bekenjük lekvárral és durvára vágott, pirított mandulával panírozzuk. A fehércsokit vízgőz fölött felolvasztjuk az étolajjal és az ételszínezékkel megszínezzük. A torta tetejének egyik felére csíkokat húzunk az olvasztott csokiból, erre helyezzük az epret és a csokoládé díszeket.