A citromos fehér csoki krém igazán különlegessé varázsolja ezt az már magában is mennyei diós trüffel tortát! A citrom, a fehér csokoládé, és a dió egy emlékezetes triót alkot, próbáld ki Te is!
Ha tetszik a recept, akkor kövess minket a közösségi oldalainkon, hogy ne maradj le az újdonságokról!
Facebook , Instagram ,Pinterest, TikTok
Ha szeretnéd, hogy a Te alkotásod is szerepeljen a weboldalunkon (a "Ti küldtétek" menüben) amit a mi valamelyik receptünk alapján készítettél, akkor küld el nekünk Te is a róla készült fényképet! Minden visszajelzésnek nagyon örülünk.
1 db 24 cm-es tortához
Diós tészták:
4 db tojás
80 g cukor
80 g darált dió
40 g finomliszt
0,2 dl étolaj
Fehércsokis citromkrém:
50 g vaj
1 db közepes méretű citrom leve
50 g cukor
1 db egész tojás
1 db tojássárgája
1 db citrom reszelt héja
100 g fehércsokoládé
2 db lapzselatin
2 dl 35%-os tejszín, habbá verve
Diótrüffel mousse:
1 dl habtejszín
100 g pirított, darált dió
150 g fehércsokoládé
20 g vaníliás cukor
20 g cukor
3 db lapzselatin
3 dl 35%tejszín, habbá verve
Diótrüffel golyók:
0,5 dl habtejszín
50 g pirított, darált dió
150 g fehércsokoládé
50 g pirított, durvára darált dió a golyók forgatásához
Fehércsokoládé glazúr:
100 g fehércsokoládé
1 dl habtejszín
1 db lapzselatin
Díszítés:
2-3 ek baracklekvár
50 g pirított, durvára darált dió
1,5 dl tejszín, habbá verve
trüffel golyók
1 .A tésztához a tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját a maradék cukorral és az étolajjal kikavarjuk. A diót késes aprítóban ledaráljuk és összekeverjük a liszttel. A száraz alapanyagokat és a felvert fehérjét felváltva adagolva a sárgájához forgatjuk. A masszát két egyenlő részre mérjük. Egy 24 cm-es kapcsos tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük és a massza egyik felét beleöntjük. Előmelegített, 175 C fokos sütőben kb. 20 perc alatt kisütjük. Ugyanígy járunk el a massza másik felével is, így két vékony tésztalapot kapunk.
2. A fehércsokis citromkrémmel folytatjuk. 25 g vajat, a tojásokat, a citromlevét és a cukrot nagyon alacsony lángon, folytonos keverés mellett sűrűsödésig főzzük. Ez néhány perc. Ezalatt a lapzselatinokat hideg vízbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk és a tűzhelyről lehúzott citromos krémben elkeverjük.
3. Egy keverőtálba tördeljük a fehércsokit, hozzáadjuk a maradék 25 g vajat és a citromhéjat majd ráöntjük a meleg citromos krémet. Alaposan elkeverjük egy kézi habverő segítségével mindaddig amíg a fehércsoki teljesen fel nem olvad. Legalább langyosra hűtjük és csak ezután forgatjuk hozzá egy szilikon spatulával a felvert habtejszínt.
4. Az egyik tésztánkat tálcára tesszük (lehetőség szerint forgatható tortaállványra) és köré szorosan egy állítható tortakarikát csatolunk. A fehércsokis citromkrémünket a tésztára öntjük és egyenletesen elsimítjuk egy kis méretű hajlított fém kenőkéssel. Befedjük a másik tésztalappal és hűtőbe tesszük, amíg készítjük a mousset.
5. A diótrüffel mousse-hoz a diót száraz serpenyőben megpirítjuk és késes aprítóban ledaráljuk. Az 1 dl tejszínbe tördeljük a fehércsokit, hozzáadjuk a kétféle cukrot és a diót. Alacsony lángon, kevergetve addig melegítjük amíg a cukor és a fehércsoki is felolvad. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a hideg vízbe áztatott, kinyomkodott zselatinokat.
6. Langyosra hűtjük, majd hozzáforgatjuk a felvert habtejszínt. A krémet a tésztára öntjük és visszatesszük a hűtőbe 1-2 órára dermedni.
7. Közben elkészítjük a trüffel golyókat. A tejszínbe tördeljük a fehércsokoládét és hozzáadjuk a pirított, darált diót. Alacsony lángon addig melegítjük, amíg a fehércsoki fel nem olvad. Mélyhűtőbe tesszük kb. 2 órára.
8. Eközben a fehércsokis glazúrhoz a tejszínben felolvasztjuk a fehércsokit. Lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a hideg vízbe áztatott, kinyomkodott zselatint. A diós mousse tetejére öntjük és visszatesszük a hűtőbe amíg meg nem dermed.
9. Amikor a trüffel golyókhoz már kellően kihűlt a masszánk, nedves kézzel 16 db kis golyót formázunk belőle. Pirított, durvára darált dióba forgatjuk.
10. Ha a torta megfeleően kidermedt, óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a torta karikát. A torta oldalát körbe kenjük baracklekvárral és pirított, durvára darált dióval panírozzuk. A felvert habtejszínt csillag csővel ellátott habzsákba töltjük és a torta tetejére, körbe habrózsákat nyomunk. A trüffel golyókkal tovább díszítjük.