Egyszerű torta recept kezdőknek is!
Néha a kevesebb több, és egy egyszerű torta is lehet ízletesebb mint néhány összetettebb társa. Ez az elképesztően könnyed és ízletes barackos-kókuszos joghurt torta is hasonlóan szerepelt nálunk kóstoláskor. Minket magával ragadott... tedd próbára Te is!
1 db 24 cm-es tortához:
Kókuszos piskóta:
3 db tojás
3 ek hideg víz
110 g cukor
10 g vaníliás cukor
80 g finomliszt
40 g kókuszreszelék
6 g sütőpor
Barackkrém:
250 g lecsöpögtetett őszibarackbefőtt (vagy friss barack )
20 g vaníliás cukor (friss gyümölcs esetén +50 g kristály cukor)
20 g étkezési keményítő
1 dl befőttlé (friss gyümölcs esetén víz)
2 db lapzselatin
1,5 dl habtejszín, habbá verve
Kókuszos joghurt krém:
2 dl kókusztej
60 g cukor
20 g vaníliás cukor
3 db lapzselatin
450 g natúr görög joghurt
10 g kókuszreszelék
1,5 dl habtejszín, habbá verve
Barackzselé:
200 g lecsöpögtetett őszibarackbefőtt
10 g vaníliás cukor
3 db lapzselatin
Díszítés:
1-2 ek baracklekvár
20 g kókuszreszelék
Tipp: ha friss gyümölccsel dolgozunk, akkor az adott rétegeknél a cukor mennyiségét növelni kell, mivel a befőtt már alapból cukrozott. A barackkrémnél ebben az esetben a befőttlevet vízzel helyettesíthetjük.
Ha szívesen készíted a receptjeinket, akkor szeretettel ajánljuk nyomtatott kiadványainkat is:
1. A kókuszos piskótához a lisztet, a kókuszreszeléket és a sütőport összekeverjük. A tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját a maradék cukorral és a vaníliás cukorral, valamint a vízzel kikavarjuk. Hozzáadjuk a száraz alapanyagokat és a felvert fehérjéből 1-2 evőkanálnyi mennyiséget és kikavarjuk. Végül egy szilikon spatula segítségével hozzáforgatjuk a maradék felvert fehérje habot.
Egy 24 cm-es kapcsos tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük és a masszát beleöntjük. Előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 20-25 perc alatt légkeveréssel megsütjük. Hagyjuk kihűlni.
2. Közben elkészítjük a barackos krémet. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A keményítőt csomómentesre kavarjuk a befőttlében. A lecsöpögtetett befőttet botmixerrel pürésítjük, nem baj, ha kissé darabos marad, mert annál finomabb lesz. Hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a kikavart keményítőt és közepes lángon sűrűre főzzük. Lehúzzuk a tűzhelyről és belekeverjük a felpuhult, kinyomkodott zselatinokat. Kihűtjük és csak ezután forgatjuk hozzá a lágy habbá vert habtejszínt.
3. A piskótát tálcára tesszük és köré szorosan egy állítható tortakarikát helyezünk. A krémet a tésztára öntjük, szükség szerint egy kis méretű, hajlított kenőkéssel elsimítjuk és hűtőbe tesszük dermedni 1-2 órára.
4. Ezután a kókuszos joghurt krémmel folytatjuk. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A joghurtot és a kókuszreszeléket összekeverjük. A kókusztejhez adjuk a kétféle cukrot és felmelegítjük, amíg a cukor el nem olvad. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Langyosra hűtjük és a joghurttal alaposan összekeverjük. Végül hozzáforgatjuk a lágy habbá vert habtejszínt. A krémet a barackos rétegre öntjük és visszatesszük a hűtőbe dermedni 2-3 órára.
5. Ha a joghurtos réteg is meghúzott elkészítjük a barackzselét. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A lecsöpögtetett befőttet turmixoljuk. Hozzáadjuk a vaníliás cukrot és felforraljuk. Lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Legalább langyosra hűtjük és a joghurtos rétegre öntjük. Addig hűtjük tovább amíg a zselé meg nem dermed.
6. Ha a torta megfelelően kidermedt óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. A tészta oldalát vékonyan körbe kenjük a lekvárral és kókuszreszelékkel panírozzuk. Tetejét tetszés szerint, alkalomhoz illően díszítjük.