Az egyik gyerekkori kedvencünk, a vaníliás -  mazsolás krémtúró adta az ötletet ennek a klasszikus felépítésű tortának az elkészítéséhez. Ne hagyd ki Te sem, ha kedveled ezeket az ízeket! :)

Ha szívesen készíted a receptjeinket, akkor ne maradj le nyomtatott kiadványainkról sem! Most ismét előrendelhetőek! 


Cukrász könyv


Hozzávalók: 

1 db 24 cm-es tortához 

Mandulás tészta lapok: 

9 db tojás 

180 g cukor 

180 g darált mandula 

120 g finomliszt 

60 ml étolaj 

reszelt citromhéj 

Vaníliás-mazsolás túrókrém: 

750 g krémes túró

4 db tojássárgája 

1 db vanília rúd 

140 g cukor 

3 dl habtejszín 

5 db lapzselatin 

70 g mazsola 

2 dl habtejszín, habbá verve 

Díszítés: 

szükség szerint lekvár 

100 g szeletelt, pirított mandula 

1,5 dl habtejszín, habbá verve 

néhány szem mazsola 

Elkészítés: 

1. A tészta lapok hozzávalóiból 3 db lapot fogunk sütni. A tésztákat külön sütjük meg, nem alkalmas arra, hogy egyben kisütve utólag vágjuk háromfelé. Első körben 3 db tojás fehérjét 20 g cukorral habbá verünk. 60 g darált mandulát 40 g finomliszttel és ½ db citrom reszelt héjával összekeverünk. 3 db tojássárgáját 40 g cukorral, valamint 20 ml étolajjal kihabosítunk, majd felváltva adagolva hozzáforgatjuk a felvert fehérjét és a száraz alapanyagokat. A masszát 24 cm-es, sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük és előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. A folyamatot még 2x megismételjük, így 3 egyforma mandulás tésztát kapunk.

túró torta
túró torta

2. Ha a tészták kisültek, elkészítjük a krémet. A tojássárgákat a cukorral és a vanília kikapart magjával kihabosítjuk. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A 3 dl habtejszínbe dobjuk a vanília héját és felforraljuk. Lassan, vékony sugárban, folytonos keverés mellett a tojáshoz csurgatjuk, majd visszatesszük a tűzhelyre és alacsony lángon, kavargatva sűrűsödésig főzzük. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. A túrót áttörjük, majd fokozatosan adagolva hozzákeverjük a langyosra hűlt tojásos krémet. Beleforgatjuk a felvert habtejszínt, valamint a mazsolát. A kapott túrókrémet 3 egyenlő részre mérjük.

túró torta
túró torta

3. Összeállítjuk a tortát. Az egyik tésztalapot tálcára tesszük és köré, szorosan csatolunk egy állítható tortakarikát. A tésztára öntünk egy rész krémet, erre jön a következő tészta, krém, majd ismét tészta és a harmadik adag krém. Egyenletesen elsimítjuk és egy éjszakára hűtőbe tesszük dermedni.

túró torta

4. Ha a torta megfelelően kidermedt óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. A torta oldalát vékonyan körbe kenjük lekvárral és a mandulával panírozzuk. A felvert habtejszínt csillag díszítő csővel ellátott habzsákba töltjük és a torta tetejére, körbe habrózsákat nyomunk, amit néhány szem mazsolával díszítünk. A habrózsák közötti részre szintén mandulát szórunk.

túró torta


Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.