Az egyik gyerekkori kedvencünk, a vaníliás - mazsolás krémtúró adta az ötletet ennek a klasszikus felépítésű tortának az elkészítéséhez. Ne hagyd ki Te sem, ha kedveled ezeket az ízeket! :)
Ha szívesen készíted a receptjeinket, akkor ne maradj le nyomtatott kiadványainkról sem! Most ismét előrendelhetőek!
Hozzávalók:
1 db 24 cm-es tortához
Mandulás tészta lapok:
9 db tojás
180 g cukor
180 g darált mandula
120 g finomliszt
60 ml étolaj
reszelt citromhéj
Vaníliás-mazsolás túrókrém:
750 g krémes túró
4 db tojássárgája
1 db vanília rúd
140 g cukor
3 dl habtejszín
5 db lapzselatin
70 g mazsola
2 dl habtejszín, habbá verve
Díszítés:
szükség szerint lekvár
100 g szeletelt, pirított mandula
1,5 dl habtejszín, habbá verve
néhány szem mazsola
Elkészítés:
1. A tészta lapok hozzávalóiból 3 db lapot fogunk sütni. A tésztákat külön sütjük meg, nem alkalmas arra, hogy egyben kisütve utólag vágjuk háromfelé. Első körben 3 db tojás fehérjét 20 g cukorral habbá verünk. 60 g darált mandulát 40 g finomliszttel és ½ db citrom reszelt héjával összekeverünk. 3 db tojássárgáját 40 g cukorral, valamint 20 ml étolajjal kihabosítunk, majd felváltva adagolva hozzáforgatjuk a felvert fehérjét és a száraz alapanyagokat. A masszát 24 cm-es, sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük és előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. A folyamatot még 2x megismételjük, így 3 egyforma mandulás tésztát kapunk.
2. Ha a tészták kisültek, elkészítjük a krémet. A tojássárgákat a cukorral és a vanília kikapart magjával kihabosítjuk. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A 3 dl habtejszínbe dobjuk a vanília héját és felforraljuk. Lassan, vékony sugárban, folytonos keverés mellett a tojáshoz csurgatjuk, majd visszatesszük a tűzhelyre és alacsony lángon, kavargatva sűrűsödésig főzzük. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. A túrót áttörjük, majd fokozatosan adagolva hozzákeverjük a langyosra hűlt tojásos krémet. Beleforgatjuk a felvert habtejszínt, valamint a mazsolát. A kapott túrókrémet 3 egyenlő részre mérjük.
3. Összeállítjuk a tortát. Az egyik tésztalapot tálcára tesszük és köré, szorosan csatolunk egy állítható tortakarikát. A tésztára öntünk egy rész krémet, erre jön a következő tészta, krém, majd ismét tészta és a harmadik adag krém. Egyenletesen elsimítjuk és egy éjszakára hűtőbe tesszük dermedni.
4. Ha a torta megfelelően kidermedt óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. A torta oldalát vékonyan körbe kenjük lekvárral és a mandulával panírozzuk. A felvert habtejszínt csillag díszítő csővel ellátott habzsákba töltjük és a torta tetejére, körbe habrózsákat nyomunk, amit néhány szem mazsolával díszítünk. A habrózsák közötti részre szintén mandulát szórunk.