Ha a kedvenc ízeinket használjuk egy tortában, akkor abból egész biztosan valami különleges keletkezik. Ha Ti is szeretitek a tonkabab különleges ízét, és a kávét, akkor   készítsétek el ezt a szuper tortát!A recept elkészítésénél 16 szeletes Zila tortaformát használtam.

1 db 16 szeletes zila torta forma (30 cm)

Szakács könyv

Hozzávalók:

Diós piskóta:

4 db tojás

160 g cukor

100 g finomliszt

80 g pirított, darált dió

4 ek víz

6 g sütőpor

Kávés-tonkababos krém:

500 g mascarpone

1 db tonkabab (elhagyható)

160 ml presszó kávé

140 g cukor

7 db lapzselatin

2 dl állati tejszín habbá verve

2 dl növényi hab alap habbá verve

Málna öntet:

350 g fagyasztott málna

100 g cukor

20 g vaníliás cukor

1/2 citrom reszelt héja

8 g alma pektin

Elkészítés:

1. A piskótához a diót száraz serpenyőben megpirítjuk, majd ledaráljuk. A tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját a többi hozzávalóval kikavarjuk és összeforgatjuk a fehérjével. A tortakarikát sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük és a masszát beleöntjük. 175 fokos, előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük. 

2. A krémhez a tonkababot belereszeljük a mascarponéba.

 3. A cukrot a forró kávéban felolvasztjuk és elkeverjük benne a hideg vízben beáztatott majd kinyomkodott lapzselatinokat. Ezután a mascarponéval kikavarjuk végezetül beleforgatjuk a felvert tejszíneket. 

4. A tortaforma szilikon részét tálcára helyezzük, beleigazítjuk a tortakarikát. Növényi olajjal befújjuk. Beletöltjük a krémet, ügyelve arra, hogy minden kis résbe kerüljön. Kissé az asztalhoz is ütögethetjük. Ráhelyezzük a piskótát és kifagyasztjuk. Mélyhűtőben legalább 3 óra, hűtőszekrényben legalább egy éjszaka kell neki.

5. Ha a tortánk megfelelően kidermedt elkészítjük a málnát. A kétféle cukorral és a citromhéjjal felfőzzük, botmixerrel pépesítjük. A pektint elkeverjük 1 tk cukorral és a forró málnához adjuk. Forrástól számított kb. 3 percig főzzük, majd langyosra hűtjük. 

6. Óvatosan eltávolítjuk a tortaformát és megtöltjük a mélyedéseket a málnával. 

Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.