Ha a kedvenc ízeinket használjuk egy tortában, akkor abból egész biztosan valami különleges keletkezik. Ha Ti is szeretitek a tonkabab különleges ízét, és a kávét, akkor készítsétek el ezt a szuper tortát!A recept elkészítésénél 16 szeletes Zila tortaformát használtam.
1 db 16 szeletes zila torta forma (30 cm)
Hozzávalók:
Diós piskóta:
4 db tojás
160 g cukor
100 g finomliszt
80 g pirított, darált dió
4 ek víz
6 g sütőpor
Kávés-tonkababos krém:
500 g mascarpone
1 db tonkabab (elhagyható)
160 ml presszó kávé
140 g cukor
7 db lapzselatin
2 dl állati tejszín habbá verve
2 dl növényi hab alap habbá verve
Málna öntet:
350 g fagyasztott málna
100 g cukor
20 g vaníliás cukor
1/2 citrom reszelt héja
8 g alma pektin
Elkészítés:
1. A piskótához a diót száraz serpenyőben megpirítjuk, majd ledaráljuk. A tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját a többi hozzávalóval kikavarjuk és összeforgatjuk a fehérjével. A tortakarikát sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük és a masszát beleöntjük. 175 fokos, előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük.
2. A krémhez a tonkababot belereszeljük a mascarponéba.
3. A cukrot a forró kávéban felolvasztjuk és elkeverjük benne a hideg vízben beáztatott majd kinyomkodott lapzselatinokat. Ezután a mascarponéval kikavarjuk végezetül beleforgatjuk a felvert tejszíneket.
4. A tortaforma szilikon részét tálcára helyezzük, beleigazítjuk a tortakarikát. Növényi olajjal befújjuk. Beletöltjük a krémet, ügyelve arra, hogy minden kis résbe kerüljön. Kissé az asztalhoz is ütögethetjük. Ráhelyezzük a piskótát és kifagyasztjuk. Mélyhűtőben legalább 3 óra, hűtőszekrényben legalább egy éjszaka kell neki.
5. Ha a tortánk megfelelően kidermedt elkészítjük a málnát. A kétféle cukorral és a citromhéjjal felfőzzük, botmixerrel pépesítjük. A pektint elkeverjük 1 tk cukorral és a forró málnához adjuk. Forrástól számított kb. 3 percig főzzük, majd langyosra hűtjük.
6. Óvatosan eltávolítjuk a tortaformát és megtöltjük a mélyedéseket a málnával.