Mennyei fehér csokoládés torta sós karamellával. Erről az általatok leggyakrabban elkészített tortáról rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk tőletek, aminek nagyon örülünk.


Frissítettük, és javítottuk  Fehércsokis sós karamell torta receptünk a még nagyobb sikerélményért! :)


Szakács könyv

Hozzávalók

1 db 24 cm-es torta

Hozzávalók:

Piskóta:

3 db tojás

3 ek hideg víz

120 g cukor

120 g finomliszt

6 g sütőpor

Karamellkrém:

250 g mascarpone

100 g cukor

1,5 dl forró habtejszín

1 kk

2 db lapzselatin

2 dl habtejszín habbá verve

Fehércsokis krém:

250 g mascarpone

1 dl habtejszín

100 g fehércsoki

1/2 db vanília rúd kikapart magja

20 g cukor

2 db lapzselatin

2 dl habtejszín, habbá verve

Karamell bevonat:

95 g cukor

1 dl forró tej

30 g vaj

0,5 dl víz

6 g keményítő

1 kk

1 db lapzselatin

Díszítés:

1-2 ek ízlés szerinti lekvár

30 g durvára darált mogyoró

1,5 dl habtejszín, habbá verve

karamell kockák, ízlés szerinti díszek

2025-ben is megtartottuk a napot, ami a sütikről szólt. :) Nézd meg az eseményről készült rövid videót! (A részletekért pedig kattints ide)

Elkészítés:

1. A piskótához a lisztet és a sütőport összekeverjük. A tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját a maradék cukorral kihabosítjuk, miközben hozzáöntjük a vizet is. A száraz alapanyagokat és a felvert fehérjét felváltva adagolva a sárgájához forgatjuk. A masszát 24 cm-es, sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük és 175 fokos, előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni.

Sóskaramell torta recept

2. A karamellkrémhez a zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A cukrot száraz edényben felolvasztjuk. Adjuk hozzá a sót, majd hozzáöntjük a forró habtejszínt és addig kevergetjük, míg a cukordarabkák újra elolvadnak.

Sóskaramell torta recept

3.  Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. A karamellt a mascarponéval elkeverjük és ha már legalább langyosra hűlt hozzáforgatjuk a lágy habbá vert habtejszínt. 

Sóskaramell torta recept

4. A piskótát tálcára tesszük, köré szorosan egy állítható tortakarikát helyezünk. A krémet a tésztára öntjük, egyenletesen elsimítjuk és hűtőbe tesszük dermedni 1-2 órára.

5. A fehércsoki krémhez a zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A fehércsokit az 1 dl habtejszínbe tördeljük és a cukorral, valamint a vanília kikapart magjával együtt közepes tűzön, kavargatva felolvasztjuk. Lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Az így kapott krémet a mascarponéval alaposan összekeverjük. Legalább langyosra hűtjük, majd hozzáforgatjuk a lágy habbá vert 2 dl habtejszínt. A krémet a karamelles rétegre öntjük, elsimítjuk és visszatesszük a hűtőbe legalább 3-4 órát dermedni.

Sóskaramell torta recept
Sóskaramell torta recept

7. A karamell bevonathoz a zselatint hideg vízbe áztatjuk. A keményítőt a vízben kikavarjuk. Száraz edényben felolvasztjuk a cukrot, valamint jöhet hozzá a só. Hozzáadjuk a vajat, majd ha felolvadt beleöntjük a forró tejet. Addig kevergetjük, míg az esetlegesen visszakeményedett cukordarabkák újra felolvadnak. Ekkor jöhet bele a kikavart keményítő és kevergetve addig melegítjük tovább míg sűrűsödni kezd. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és hozzákeverjük a kinyomkodott zselatint.

Sóskaramell torta recept

9. Szoba hőmérsékletűre hűtjük és a torta tetejére öntjük. Hűtőben további 2-3 órát hagyjuk dermedni. Ha a torta megfelelően kidermedt, óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. A tésztát vékonyan körbe kenjük lekvárral és a mogyoróval panírozzuk. A felvert habtejszínt csillag díszítő csővel ellátott habzsákba töltjük és a torta tetejére, körben habrózsákat nyomunk. Karamell darabkákkal tovább dekoráljuk.

Sós karamell torta


Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.