Mennyei fehér csokoládés torta sós karamellával. Erről az általatok leggyakrabban elkészített tortáról rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk tőletek, aminek nagyon örülünk.
1 db 24 cm-es torta
Hozzávalók:
Piskóta:
3 db tojás
3 ek hideg víz
120 g cukor
120 g finomliszt
6 g sütőpor
Karamellkrém:
250 g mascarpone
100 g cukor
1,5 dl habtejszín
1 kk só
3 db lapzselatin
2 dl habtejszín habbá verve
Fehércsokis krém:
250 g mascarpone
1 dl habtejszín
100 g fehércsoki
1 ek vanília aroma
20 g vaníliás cukor
3 db lapzselatin
2 dl habtejszín habbá verve
Karamell bevonat:
95 g cukor
150 g tej
30 g vaj
0,5 dl víz
6 g keményítő
1 kk só
10 g őrölt zselatin
0,5 dl víz
Elkészítés:
1. A piskótához a tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját a maradék cukorral és a többi hozzávalóval kikavarjuk és beleforgatjuk a felvert fehérjét. A masszát 24 cm-es, sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük és 175 fokos, előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük.
2. A karamellkrémhez a cukrot száraz serpenyőben felolvasztjuk. Hozzáöntjük a tejszínt, jöhet bele a só és addig kevergetjük, míg a cukordarabkák újra elolvadnak.
3. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a hideg vízben feláztatott, kinyomkodott zselatint. A karamellt a mascarponéval elkeverjük és végül összeforgatjuk a felvert tejszínnel.
4. A piskótát tálcára tesszük, (lehetőleg forgathatóra, mert az a későbbiekben megkönnyíti a munkánkat díszítéskor ) köré tortakarikát helyezünk.(célszerű állítható méretű karikát használni, hogy kellően szorosan ölelje a piskótát, és hogy kellően magas legyen) . A krémet a tésztára simítjuk és hűtőbe tesszük, amíg elkészítjük a fehércsokis krémet.
5. A fehércsoki krémhez a fehércsokit a vanília aroma és a vaníliás cukor hozzáadásával felolvasztjuk a tejszínben. Lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a hideg vízben feláztatott zselatint. Az így kapott krémet a mascarponéval alaposan elkeverjük.
6. Beleforgatjuk a felvert habtejszínt és a krémet a karamelles rétegre simítjuk. Mehet a hűtőbe legalább 1-2 órára.
7. A karamell bevonathoz száraz edényben felolvasztjuk a cukrot. A keményítőt elkeverjük 0, 5 dl vízben, a zselatint szintén 0, 5 dl vízbe áztatjuk.
8. A vajat, a sót és a tejet a felolvadt cukorhoz adjuk. Addig kevergetjük, míg a cukordarabkák újra felolvadnak. Ekkor jöhet bele a vízzel elkevert keményítő és kevergetve addig melegítjük tovább míg sűrűsödni kezd. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és hozzákeverjük a zselatint.
9. Szoba hőmérsékletűre hűtjük és a torta tetejére öntjük. Hűtőben hagyjuk megdermedni. Késse óvatosan körbevágjuk a tortát és eltávolítjuk a tortakarikát. Tetszés szerint mogyoróval és habrózsákkal díszítjük.