Mennyei fehér csokoládés torta sós karamellával. Erről az általatok leggyakrabban elkészített tortáról rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk tőletek, aminek nagyon örülünk.
Frissítettük, és javítottuk Fehércsokis sós karamell torta receptünk a még nagyobb sikerélményért! :)
1 db 24 cm-es torta
Hozzávalók:
Piskóta:
3 db tojás
3 ek hideg víz
120 g cukor
120 g finomliszt
6 g sütőpor
Karamellkrém:
250 g mascarpone
100 g cukor
1,5 dl forró habtejszín
1 kk só
2 db lapzselatin
2 dl habtejszín habbá verve
Fehércsokis krém:
250 g mascarpone
1 dl habtejszín
100 g fehércsoki
1/2 db vanília rúd kikapart magja
20 g cukor
2 db lapzselatin
2 dl habtejszín, habbá verve
Karamell bevonat:
95 g cukor
1 dl forró tej
30 g vaj
0,5 dl víz
6 g keményítő
1 kk só
1 db lapzselatin
Díszítés:
1-2 ek ízlés szerinti lekvár
30 g durvára darált mogyoró
1,5 dl habtejszín, habbá verve
karamell kockák, ízlés szerinti díszek
2025-ben is megtartottuk a napot, ami a sütikről szólt. :) Nézd meg az eseményről készült rövid videót! (A részletekért pedig kattints ide)
Elkészítés:
1. A piskótához a lisztet és a sütőport összekeverjük. A tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját a maradék cukorral kihabosítjuk, miközben hozzáöntjük a vizet is. A száraz alapanyagokat és a felvert fehérjét felváltva adagolva a sárgájához forgatjuk. A masszát 24 cm-es, sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük és 175 fokos, előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni.
2. A karamellkrémhez a zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A cukrot száraz edényben felolvasztjuk. Adjuk hozzá a sót, majd hozzáöntjük a forró habtejszínt és addig kevergetjük, míg a cukordarabkák újra elolvadnak.
3. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. A karamellt a mascarponéval elkeverjük és ha már legalább langyosra hűlt hozzáforgatjuk a lágy habbá vert habtejszínt.
4. A piskótát tálcára tesszük, köré szorosan egy állítható tortakarikát helyezünk. A krémet a tésztára öntjük, egyenletesen elsimítjuk és hűtőbe tesszük dermedni 1-2 órára.
5. A fehércsoki krémhez a zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A fehércsokit az 1 dl habtejszínbe tördeljük és a cukorral, valamint a vanília kikapart magjával együtt közepes tűzön, kavargatva felolvasztjuk. Lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Az így kapott krémet a mascarponéval alaposan összekeverjük. Legalább langyosra hűtjük, majd hozzáforgatjuk a lágy habbá vert 2 dl habtejszínt. A krémet a karamelles rétegre öntjük, elsimítjuk és visszatesszük a hűtőbe legalább 3-4 órát dermedni.
7. A karamell bevonathoz a zselatint hideg vízbe áztatjuk. A keményítőt a vízben kikavarjuk. Száraz edényben felolvasztjuk a cukrot, valamint jöhet hozzá a só. Hozzáadjuk a vajat, majd ha felolvadt beleöntjük a forró tejet. Addig kevergetjük, míg az esetlegesen visszakeményedett cukordarabkák újra felolvadnak. Ekkor jöhet bele a kikavart keményítő és kevergetve addig melegítjük tovább míg sűrűsödni kezd. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és hozzákeverjük a kinyomkodott zselatint.
9. Szoba hőmérsékletűre hűtjük és a torta tetejére öntjük. Hűtőben további 2-3 órát hagyjuk dermedni. Ha a torta megfelelően kidermedt, óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. A tésztát vékonyan körbe kenjük lekvárral és a mogyoróval panírozzuk. A felvert habtejszínt csillag díszítő csővel ellátott habzsákba töltjük és a torta tetejére, körben habrózsákat nyomunk. Karamell darabkákkal tovább dekoráljuk.