Az édes ízek iránti szeretet olyan, mint egy csendes ölelés – megnyugtat és örömet ad. A fogyasztásuk egy kis szünet, egy cseppnyi öröm, ami megédesíti a pillanatot. A karamell különleges édességével pedig egy olyan pillanatot nyújt, amit jólesik újra és újra átélni. :)
Ha Te is szereted, vagy csak szívesen készíted szeretteidnek az édes pillanatokat okozó tortákat, akkor szeretettel ajánljuk nyomtatott kiadványainkat.
Hozzávalók:
1 db 24 cm-es tortához:
Túrós linzer:
150 g finomliszt
60 g tehéntúró
1 db tojássárgája
60 g vaj
60 g porcukor
5 g sütőpor
Mandulás tészta:
3 db tojás
60 g cukor
60 g darált mandula
40 g finomliszt
20 ml étolaj
Tejkaramell mousse:
130 g barna nádcukor
1,5 dl forró tej
3 db lapzselatin
3 dl habtejszín, habbá verve
A linzerlap lekenéséhez:
50 g csipkebogyó lekvár
Díszítés:
1,5 dl habtejszín, habbá verve
50 g csipkebogyó lekvár
linzermorzsa
Elkészítés:
1. Elsőként a túrós linzert készítjük el. A hozzávalókat egy tálba mérjük, és egynemű tésztává gyúrjuk. Két egyenlő részre mérjük és frissen tartó fóliába csomagolva hűtőbe tesszük pihenni, amíg a piskótával foglalkozunk.
2. A piskótához lisztet és a darált mandulát összekeverjük. A tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját a maradék cukorral kihabosítjuk, ezután keverjük hozzá az olajat, végül felváltva adagolva a felvert fehérjét és a száraz alapanyagokat. Egy 24 cm-es tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral és a masszát beleöntjük. Előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni.
3. Közben elkészítjük a linzerlapot, valamint a morzsát. Az előzőleg begyúrt tészták közül az egyiket lisztezett felületen kinyújtjuk akkorára, hogy ki tudjunk szúrni belőle egy 20 cm-es kört. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük és előmelegített, 160 fokos sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni.
Közben a másik rész tésztát nagy lyukú reszelőn szintén sütőpapírral bélelt tepsibe reszeljük és 160 fokos, előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt szép pirosra sütjük.
4. A karamell mousse-szal folytatjuk. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A barna nádcukrot száraz edényben felolvasztjuk, majd lassan hozzácsurgatjuk a forró tejet. Addig melegítjük tovább kis lángon, amíg az esetlegesen visszakeményedett cukor darabkák újra fel nem olvadnak. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Keverőtálba öntjük, és legalább langyosra hűtjük, csak ezután forgatjuk össze a lágy habbá vert habtejszínnel.
5. Összeállítjuk a tortát. A piskótát tálcára tesszük. A linzer lapot megkenjük a csipkebogyó lekvárral és a lekváros oldallal lefelé fordítva a piskóta közepére helyezzük. A piskóta köré szorosan egy állítható tortakarikát csatolunk és a karamell mousse-t beleöntjük. Hűtőbe tesszük dermedni legalább 3-4 órára.
6. Ha a torta megfelelően kidermedt óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a torta karikát. A torta oldalát vékonyan körbe kenjük lekvárral és a linzermorzsával panírozzuk. A felvert habtejszínt csillag díszítő csővel ellátott habzsákba töltjük és a torta tetejének teljes felületére habrózsákat nyomunk. A lekvárt, ha az állaga elég sűrű akkor egy sima díszítő csővel ellátott habzsákba töltjük, ha nagyon folyós akkor pedig a zsák végére pici lyukat vágjunk és a habrózsák közötti réseket töltsük ki a lekvárral.