Az édes ízek iránti szeretet olyan, mint egy csendes ölelés – megnyugtat és örömet ad. A fogyasztásuk egy kis szünet, egy cseppnyi öröm, ami megédesíti a pillanatot. A karamell különleges édességével pedig egy olyan pillanatot nyújt, amit jólesik újra és újra átélni. :)


Ha Te is szereted, vagy csak szívesen készíted szeretteidnek az édes pillanatokat okozó tortákat, akkor szeretettel ajánljuk nyomtatott kiadványainkat. 

A részletekért kattints ide:

Cukrász könyv

Hozzávalók: 

1 db 24 cm-es tortához: 

Túrós linzer: 

150 g finomliszt 

60 g tehéntúró 

1 db tojássárgája 

60 g vaj 

60 g porcukor 

5 g sütőpor 

Mandulás tészta: 

3 db tojás 

60 g cukor 

60 g darált mandula 

40 g finomliszt 

20 ml étolaj 

Tejkaramell mousse: 

130 g barna nádcukor 

1,5 dl forró tej 

3 db lapzselatin 

3 dl habtejszín, habbá verve 

A linzerlap lekenéséhez: 

50 g csipkebogyó lekvár 

Díszítés: 

1,5 dl habtejszín, habbá verve 

50 g csipkebogyó lekvár 

linzermorzsa 

Elkészítés: 

1. Elsőként a túrós linzert készítjük el. A hozzávalókat egy tálba mérjük, és egynemű tésztává gyúrjuk. Két egyenlő részre mérjük és frissen tartó fóliába csomagolva hűtőbe tesszük pihenni, amíg a piskótával foglalkozunk.

Karamell torta

2. A piskótához lisztet és a darált mandulát összekeverjük. A tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját a maradék cukorral kihabosítjuk, ezután keverjük hozzá az olajat, végül felváltva adagolva a felvert fehérjét és a száraz alapanyagokat. Egy 24 cm-es tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral és a masszát beleöntjük. Előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni.

Karamell torta

3. Közben elkészítjük a linzerlapot, valamint a morzsát. Az előzőleg begyúrt tészták közül az egyiket lisztezett felületen kinyújtjuk akkorára, hogy ki tudjunk szúrni belőle egy 20 cm-es kört. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük és előmelegített, 160 fokos sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni.

Közben a másik rész tésztát nagy lyukú reszelőn szintén sütőpapírral bélelt tepsibe reszeljük és 160 fokos, előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt szép pirosra sütjük.

Karamell torta

4. A karamell mousse-szal folytatjuk. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A barna nádcukrot száraz edényben felolvasztjuk, majd lassan hozzácsurgatjuk a forró tejet. Addig melegítjük tovább kis lángon, amíg az esetlegesen visszakeményedett cukor darabkák újra fel nem olvadnak. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Keverőtálba öntjük, és legalább langyosra hűtjük, csak ezután forgatjuk össze a lágy habbá vert habtejszínnel.

Karamell torta

5. Összeállítjuk a tortát. A piskótát tálcára tesszük. A linzer lapot megkenjük a csipkebogyó lekvárral és a lekváros oldallal lefelé fordítva a piskóta közepére helyezzük. A piskóta köré szorosan egy állítható tortakarikát csatolunk és a karamell mousse-t beleöntjük. Hűtőbe tesszük dermedni legalább 3-4 órára.

Karamell torta

6. Ha a torta megfelelően kidermedt óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a torta karikát. A torta oldalát vékonyan körbe kenjük lekvárral és a linzermorzsával panírozzuk. A felvert habtejszínt csillag díszítő csővel ellátott habzsákba töltjük és a torta tetejének teljes felületére habrózsákat nyomunk. A lekvárt, ha az állaga elég sűrű akkor egy sima díszítő csővel ellátott habzsákba töltjük, ha nagyon folyós akkor pedig a zsák végére pici lyukat vágjunk és a habrózsák közötti réseket töltsük ki a lekvárral.

Karamell torta
Karamell torta


Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.