Édes kísértés kizárólag felnőtteknek! Mennyei sós karamellás Baileys süti mogyoróval, és fehércsokival. Vidd vendégségbe, vagy készítsd el magatoknak! Egészen biztosan van egy jó indok, hogy kipróbálhasd. :-D
Hozzávalók:
Kb. 20x30 cm-es tepsihez
Kávés piskóta:
3 db tojás
4 ek hideg víz
10 g vaníliás cukor
90 g cukor
120 g finomliszt
2 tasak 3in1 kávé
6 g sütőpor
Sóskaramellás Baileys krém:
2,5 dl sóskaramellás Baileys krémlikőr
10 g vaníliás cukor
40 g cukor
3 db lapzselatin
150 g mascarpone
1,5 dl habtejszín, habbá verve
Sósmogyoró grillázs:
80 g sós földimogyoró
80 g cukor
Sósmogyorós grillázs krém:
1 dl habtejszín
0,5 dl frissen főzött kávé
3 db lapzselatin
100 g mascarpone
az elkészített grillázs ledarálva
Fehércsokoládé réteg:
2 dl habtejszín
150 g fehércsoki
2 db lapzselatin
1,5 dl habtejszín, habbá verve
Díszítés:
50 g tejcsokoládé
40 ml Baileys
20 g durvára vágott sós földimogyoró
Ha szívesen készíted a receptjeinket, akkor szeretettel ajánljuk prémium tartalmainkat is. Látogass el a webshopunkba is, és böngéssz a számos prémium tartalmaink között!
Elkészítés:
1. A grillázs elkészítésével kezdjük, hogy legyen ideje kihűlni. A cukrot száraz serpenyőben felolvasztjuk, majd beleöntjük a mogyorót és alaposan összekeverjük. Sütőpapírra szétterítjük és hagyjuk kihűlni. Óvatosan járjunk el, mert a karamell súlyos égési sérüléseket okozhat!
2. Közben elkészítjük a piskótát. A lisztet, a kávéport és a sütőport összekeverjük. A tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját a maradék cukorral és a vaníliás cukorral kihabosítjuk, miközben hozzáöntjük a vizet is. A száraz alapanyagokat és a felvert fehérjét felváltva adagolva a sárgájához keverjük. Egy kb. 20x30 cm-es tepsi alját kibéleljük sütőpapírral és a masszát beleöntjük. Előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni.
3. A Baileys krémmel folytatjuk. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A Baileys-hez adjuk a kétféle cukrot és felforraljuk. Lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Langyosra hűtjük, alaposan összekeverjük a mascarponéval és végül hozzáforgatjuk a lágy habbá vert habtejszínt.
4. A kihűlt piskótát tálcára tesszük, köré szorosan egy állítható keretet csatolunk és a krémet a tésztára öntjük. Egyenletesen elsimítjuk és legalább egy órára hűtőbe tesszük dermedni.
5. Közben elkészítjük a grillázsos krémet. A kihűlt mogyoró grillázst késes aprítóban ledaráljuk. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. Az 1 dl habtejszínt felmelegítjük, majd lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Langyosra hűtjük és a mascarponéhoz öntjük. Alaposan összekeverjük, majd jöhet hozzá a frissen főzött kávé, valamint a darált mogyoró grillázs is. A kapott krémet a Bailey-es rétegre öntjük, szükség szerint elsimítjuk, és újabb hűtés következik, amíg meg nem húz.
6. A fehércsokoládé réteggel folytatjuk. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A 2 dl habtejszínbe tördeljük a fehércsokit és alacsony lángon, kevergetve addig melegítjük, amíg a csoki fel nem olvad. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Legalább langyosra hűtjük, és csak ezután forgatjuk hozzá a lágy habbá vert, 1,5 dl habtejszínt. A grillázs krém rétegre öntjük és legalább 3 órára hűtőbe tesszük dermedni.
7. Ha a sütemény megfelelően kidermedt, óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a keretet. A díszítéshez a csokoládét egy csokiolvasztó tálkába tördeljük és hozzáöntjük a Baileys-t. Vízgőz fölött felolvasztjuk és egy kisméretű, eldobható habzsákba töltjük. Végére pici lyukat vágunk és a sütemény tetejét berácsozzuk vele. Durvára vágott sós mogyoróval megszórjuk és szeletelve kínáljuk.