Édes kísértés kizárólag felnőtteknek! Mennyei sós karamellás Baileys süti mogyoróval, és fehércsokival. Vidd vendégségbe, vagy készítsd el magatoknak! Egészen biztosan van egy jó indok, hogy kipróbálhasd. :-D

Hozzávalók: 

Kb. 20x30 cm-es tepsihez 

Kávés piskóta: 

3 db tojás 

4 ek hideg víz 

10 g vaníliás cukor 

90 g cukor 

120 g finomliszt 

2 tasak 3in1 kávé 

6 g sütőpor 

Sóskaramellás Baileys krém: 

2,5 dl sóskaramellás Baileys krémlikőr 

10 g vaníliás cukor 

40 g cukor 

3 db lapzselatin 

150 g mascarpone 

1,5 dl habtejszín, habbá verve 

Sósmogyoró grillázs: 

80 g sós földimogyoró 

80 g cukor 

Sósmogyorós grillázs krém: 

1 dl habtejszín 

0,5 dl frissen főzött kávé 

3 db lapzselatin 

100 g mascarpone 

az elkészített grillázs ledarálva 

Fehércsokoládé réteg: 

2 dl habtejszín 

150 g fehércsoki 

2 db lapzselatin 

1,5 dl habtejszín, habbá verve 

Díszítés: 

50 g tejcsokoládé 

40 ml Baileys 

20 g durvára vágott sós földimogyoró 


Ha szívesen készíted a receptjeinket, akkor szeretettel ajánljuk prémium tartalmainkat is. Látogass el a webshopunkba is, és böngéssz a számos prémium tartalmaink között!

Torta recept

Elkészítés: 

1. A grillázs elkészítésével kezdjük, hogy legyen ideje kihűlni. A cukrot száraz serpenyőben felolvasztjuk, majd beleöntjük a mogyorót és alaposan összekeverjük. Sütőpapírra szétterítjük és hagyjuk kihűlni. Óvatosan járjunk el, mert a karamell súlyos égési sérüléseket okozhat!

Baileys sütemény recept

2. Közben elkészítjük a piskótát. A lisztet, a kávéport és a sütőport összekeverjük. A tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját a maradék cukorral és a vaníliás cukorral kihabosítjuk, miközben hozzáöntjük a vizet is. A száraz alapanyagokat és a felvert fehérjét felváltva adagolva a sárgájához keverjük. Egy kb. 20x30 cm-es tepsi alját kibéleljük sütőpapírral és a masszát beleöntjük. Előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni.

Baileys sütemény recept

3. A Baileys krémmel folytatjuk. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A Baileys-hez adjuk a kétféle cukrot és felforraljuk. Lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Langyosra hűtjük, alaposan összekeverjük a mascarponéval és végül hozzáforgatjuk a lágy habbá vert habtejszínt.

Baileys sütemény recept

4. A kihűlt piskótát tálcára tesszük, köré szorosan egy állítható keretet csatolunk és a krémet a tésztára öntjük. Egyenletesen elsimítjuk és legalább egy órára hűtőbe tesszük dermedni.

Baileys sütemény recept

5. Közben elkészítjük a grillázsos krémet. A kihűlt mogyoró grillázst késes aprítóban ledaráljuk. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. Az 1 dl habtejszínt felmelegítjük, majd lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Langyosra hűtjük és a mascarponéhoz öntjük. Alaposan összekeverjük, majd jöhet hozzá a frissen főzött kávé, valamint a darált mogyoró grillázs is. A kapott krémet a Bailey-es rétegre öntjük, szükség szerint elsimítjuk, és újabb hűtés következik, amíg meg nem húz.

Baileys sütemény recept

6. A fehércsokoládé réteggel folytatjuk. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A 2 dl habtejszínbe tördeljük a fehércsokit és alacsony lángon, kevergetve addig melegítjük, amíg a csoki fel nem olvad. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Legalább langyosra hűtjük, és csak ezután forgatjuk hozzá a lágy habbá vert, 1,5 dl habtejszínt. A grillázs krém rétegre öntjük és legalább 3 órára hűtőbe tesszük dermedni.

Baileys sütemény recept
Baileys sütemény recept

7. Ha a sütemény megfelelően kidermedt, óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a keretet. A díszítéshez a csokoládét egy csokiolvasztó tálkába tördeljük és hozzáöntjük a Baileys-t. Vízgőz fölött felolvasztjuk és egy kisméretű, eldobható habzsákba töltjük. Végére pici lyukat vágunk és a sütemény tetejét berácsozzuk vele. Durvára vágott sós mogyoróval megszórjuk és szeletelve kínáljuk.

Baileys sütemény recept
Sós karamellás Baileys sütemény recept


Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.