Rum, vanília, narancs és sok sok csokoládé jellemzi a 2014-es országtortát, melyet könnyedén Te is az ünnepi asztalra helyezhetsz! Olvasd el a részletes leírásunkat az elkészítéséről, és kezdj neki bátran! :-)

A 2014-es országtorta otthoni verziója, 

Eredeti recept: Damniczki Balázs - Damniczki Cukrászda / Székesfehérvár


Ha tetszik a recept, akkor kövess minket a közösségi oldalainkon, hogy ne maradj le az újdonságokról!

Facebook , Instagram ,PinterestTikTok

Ha szeretnéd, hogy a Te  alkotásod is szerepeljen a weboldalunkon  (a "Ti küldtétek" menüben) amit a mi valamelyik receptünk alapján készítettél, akkor küld el nekünk Te is a róla készült fényképet!  Minden visszajelzésnek nagyon örülünk.

torta receptek

Hozzávalók: 

1 db 24 cm-es tortához: 

Diógrillázs: 

200 g dióbél 

100 g cukor 

Diós tészta: 

4 db tojás 

50 g cukor 

20 g finomliszt 

110 g diógrillázs 

30 g durvára vágott dió 

Tejcsokoládé mousse: 

170 g tejcsokoládé 

1,5 dl habtejszín 

3 db tojássárgája 

40 g cukor 

5 cl rum aroma 

3 db lapzselatin 

2 dl habtejszín, habbá verve 

Narancszselé: 

2,5 dl frissen facsart narancslé 

50 g cukor 

4 db lapzselatin 

Fehércsokoládé mousse: 

170 g fehércsokoládé 

1,5 dl habtejszín 

3 db tojássárgája 

40 g cukor 

2 tk vanília aroma 

3 db lapzselatin 

2 dl habtejszín, habbá verve 

Csokoládé glazúr: 

100 g tejcsokoládé 

1 dl habtejszín 

1 db lapzselatin 

Díszítés: 

1-2 evőkanál baracklekvár 

a megmaradt diógrillázs durvára darálva 

1,5 dl habtejszín, habbá verve 

csokoládé díszek 

Torta recept

Elkészítés:

1. Első körben a grillázst készítjük el. A cukrot száraz serpenyőben felolvasztjuk. Hozzáadjuk a diót, összekeverjük, majd sütőpapírra kiöntjük és kihűtjük.

Somlói revolúció Országtorta

2. A tésztához késes aprítóban ledarálunk 110 g-ot a kihűlt grillázsból és elkeverjük a liszttel. A tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját a maradék cukorral kikavarjuk, majd felváltva adagolva hozzáforgatjuk a liszt és grillázs keverékét, valamint a felvert fehérjét. 

A masszát sütőpapírral bélelt, 24 cm-es csatos tortaformába öntjük és megszórjuk a durvára vágott dióval. Előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük.

Somlói revolúció Országtorta

3. Ha a tészta kihűlt, elkészítjük a tejcsokis mousset. A 1,5 dl tejszínbe tördeljük a tejcsokit. A tojássárgákat kikavarjuk a cukorral és a rummal. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. 

Alacsony lángon felolvasztjuk a csokit a tejszínben, majd lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a felázott, kinyomkodott zselatint. Lassan, folytonos keverés mellett a tojáshoz csurgatjuk és addig keverjük míg a cukor fel nem olvad.

Langyosra hűtjük és összeforgatjuk a lágy habbá vert tejszínnel.

Somlói revolúció Országtorta
Somlói revolúció Országtorta

4. A piskótánkat forgatható tortaállványra tesszük, köré szorosan egy állítható tortakarikát csatolunk és a mousset a tésztára öntjük. Ügyeljünk rá, hogy egyenletesen terüljön és megfelelően kiérjen a tortakarika széléhez, hogy a következő lépésnél a narancszselé véletlenül sem tudjon lefolyni. Ha szükséges használjunk kis méretű hajlított kenőkést. Hűtőbe tesszük dermedni, kb. 1 órára.

Somlói revolúció Országtorta

5. Közben a narancszseléhez kifacsarunk 2,5 dl narancslevet. Hozzáadjuk a cukrot és felforraljuk. Lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverünk benne 4 db, hideg vízbe áztatott, kinyomkodott zselatint. 

Kihűtjük, de még mielőtt elkezdene behúzni, ráöntjük a kidermedt csokoládé mousse-ra. Ismét hűtés következik, amíg teljesen meg nem dermed.

Somlói revolúció Országtorta

6. A fehércsoki moussehoz a tojássárgákat kikavarjuk a cukorral és a vanília aromával. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. Alacsony lángon felolvasztjuk a fehércsokit 1,5 dl tejszínben, majd lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a felázott, kinyomkodott zselatint. Lassan, folytonos keverés mellett a tojáshoz csurgatjuk és addig keverjük míg a cukor fel nem olvad.  

Langyosra hűtjük és összeforgatjuk a lágy habbá vert tejszínnel. A kidermedt zselére öntjük és visszatesszük legalább 1-2 órára dermedni a hűtőbe.

Somlói revolúció Országtorta

7. Ha a mousse kidermedt, elkészítjük a glazúrt. Ehhez a tejcsokit a tejszínben felolvasztjuk. Lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a hideg vízbe áztatott, kinyomkodott zselatint. Langyosra hűtjük és a mousse-ra öntjük. Legalább 3 óra hűtés következik.

Somlói revolúció Országtorta

8. Ha a torta megfelelően kidermedt, óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. A tésztát vékonyan körbe kenjük a lekvárral és a durvára vágott grillázzsal panírozzuk. A felvert habtejszínt csillag csővel ellátott habzsákba töltjük és a torta tetejére körbe habrózsákat nyomunk. csokoládé díszekkel dekoráljuk.

Somlói revolúció Országtorta



Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.