Fekete szezámos piskóta, gyömbéres narancs zselé, gyömbéres narancs puding, vaníliás fehér csokis mousse, és fehér csoki glazúr. 😊Egy olyan torta, ami méltán megállja a helyét az ünnepi asztalon.


Ha tetszik a recept, akkor kövess minket a közösségi oldalainkon, hogy ne maradj le az újdonságokról!

Facebook , Instagram ,PinterestTikTok

Ha szeretnéd, hogy a Te  alkotásod is szerepeljen a weboldalunkon  (a "Ti küldtétek" menüben) amit a mi valamelyik receptünk alapján készítettél, akkor küld el nekünk Te is a róla készült fényképet!  Minden visszajelzésnek nagyon örülünk.

torta receptek

Hozzávalók:

A tésztához

120 g finomra darált fekete szezámmag

40 g átszitált finomliszt

5 db szétválasztott tojás

0,4 dl étolaj

10 g vaníliás cukor

60 g kristálycukor

Tetszés szerint fekete ételfesték a kívánt szín eléréséhez

Az első fehér csoki réteghez

3 dl habtejszín

100 g fehér csokoládé

2 db lapzselatin

0,5 rúd vanília kikapart magja

A gyömbéres narancs zseléhez

2,5 dl frissen facsart narancslé

10 g őrölt zselatin (0, 5 dl vízben elkeverve)

50 g cukor

1 mokkáskanál őrölt gyömbér (nálam gyömbér szirup)

1 kávéskanál vanília aroma

A gyömbéres narancs pudinghoz

2,25 dl frissen facsart narancs lé

20 g vaníliás puding

1 mokkáskanál őrölt gyömbér (nálam gyömbér sirup)

40 g cukor

1 kávéskanál vanília aroma

A második fehér csoki réteghez

3 dl habtejszín

100 g fehér csokoládé

2 db lapzselatin

0,5 rúd vanília kikapart magja

A fehér csoki bevonathoz

100 g fehér csokoládé

1 dl tejszín

1 db lapzselatin

Tetszés szerint fehér ételfesték a kívánt szín eléréséhez

A díszítéshez

1 dl habtejszín felverve (a habrózsákhoz)

60 g étolaj

55 g víz

10 g liszt

2-3 csepp fekete ételfesték

1 mokkáskanál őrölt kurkuma

Szakács könyv

Elkészítés:

1. A tésztához alaposan kavarjuk ki a tojássárgáját a cukrok kétharmadával, majd az olajjal! Keverjük össze a lisztet és a darált fekete szezám magot! 

2. A fehérjét verjük habbá a maradék cukorral, majd óvatosan adagoljuk a sárgájához a lisztes keverékkel felváltva! Végül keverjük hozzá az ételfestéket is, de vigyázzunk hogy közben ne törjük össze a habot! 

3. A kapott masszát öntsük kb 24 cm-es tortaformába, és előmelegített kb. 180 C fokos sütőben süssük készre! Tűpróbával kb. 15-20 perc alatt, majd hagyjuk a formában kihűlni! (Én később egy torta karikával kisebbre vágtam) 

A piskótát helyezzük tálcára (lehetőleg forgathatóra, mert az a későbbiekben megkönnyíti a munkánkat díszítéskor) helyezzünk, köré  tortakarikát (célszerű állítható méretű karikát használni, hogy kellően szorosan ölelje a piskótát, és hogy kellően magas legyen)!

4. A csoki mousse-hoz egy gyorsforralóban lassan, folyamatos kavargatás mellett olvasszuk össze a fehércsokit 1 dl tejszínnel, majd ha kellően meleg, akkor kavarjuk bele az előzőleg beáztatott lapzselatint, és tegyük félre hűlni! A maradék 2 dl tejszínt verjük habbá, és keverjük el a már kellően langyos csokival! Oszlassuk el a tésztán, ami köré tortakarikát helyeztünk! Tegyük a hűtőbe dermedni! 

5. A narancs zseléhez forrósítsuk fel a narancslevet a cukorral, a gyömbérrel, és a vaníliával! Adjuk hozzá a megduzzasztott őrölt zselatint, és alaposan kavarjuk el, és tegyük félre amíg langyos nem lesz, és óvatosan öntsük a dermedt fehér csoki rétegre! Tegyük a hűtőbe dermedni!

A pudinghoz a narancs egy részét keverjük ki a puding porral, a maradékot forraljuk fel a cukorral, a gyömbérrel és a vaníliával! Folyamatos keverés mellett öntsük hozzá a pudinggal kevert narancsot, és sűrűsödést követően még forraljuk kb. 1 percig! Gyakran átkavarva hűtsük ki, töltsük habzsákba, és nyomjunk ki 3 db kört egymástól egyenlő távolságra a megdermedt narancs zselére! Tegyük a hűtőbe dermedni!

6. Ismét készítsük el a fehér csoki mousse-t, csak most töltsük habzsákba is, hogy a narancspuding karikák közé és tudjunk belőle adagolni! A végén kenjük simára a tetejét, és tegyük a hűtőbe dermedni! 

7. A bevonathoz olvasszuk meg a fehér csokit az 1 dl tejszínben (mint ahogy a moussnál tettük), keverjük el benne a beáztatott és kifacsart lapzselatint, és adjunk hozzá fehér ételfestéket! Ha már kellően langyos, akkor öntsük a már megdermedt fehér csoki hab rétegre! Tegyük a hűtőbe dermedni! Majd másnap óvatosan vágjuk körbe a tortát, mielőtt eltávolítjuk a torta karikát!

A díszítéshez a felvert habtejszínnel jelöljük meg a szeletek helyét! A tuile receptjét én most egy videó megosztó oldalról néztem el, majd kurkumával és fekete ételfestékkel színeztem. A kimért olajhoz adjuk hozzá a vizet, a lisztet, botmixerrel keverjük össze, válasszuk ketté, és színezzük meg a két folyadékot! Merőkanállal adagoljuk a forró serpenyőbe, várjuk meg amíg a folyadék elpárolog, és szedjük ki papír törlőre! Tetszés szerint díszítsük vele a tortánkat! :-)


Karácsonyi torta
Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.