Fekete szezámos piskóta, gyömbéres narancs zselé, gyömbéres narancs puding, vaníliás fehér csokis mousse, és fehér csoki glazúr. 😊Egy olyan torta, ami méltán megállja a helyét az ünnepi asztalon.
Ha tetszik a recept, akkor kövess minket a közösségi oldalainkon, hogy ne maradj le az újdonságokról!
Facebook , Instagram ,Pinterest, TikTok
Ha szeretnéd, hogy a Te alkotásod is szerepeljen a weboldalunkon (a "Ti küldtétek" menüben) amit a mi valamelyik receptünk alapján készítettél, akkor küld el nekünk Te is a róla készült fényképet! Minden visszajelzésnek nagyon örülünk.
A tésztához
120 g finomra darált fekete szezámmag
40 g átszitált finomliszt
5 db szétválasztott tojás
0,4 dl étolaj
10 g vaníliás cukor
60 g kristálycukor
Tetszés szerint fekete ételfesték a kívánt szín eléréséhez
Az első fehér csoki réteghez
3 dl habtejszín
100 g fehér csokoládé
2 db lapzselatin
0,5 rúd vanília kikapart magja
A gyömbéres narancs zseléhez
2,5 dl frissen facsart narancslé
10 g őrölt zselatin (0, 5 dl vízben elkeverve)
50 g cukor
1 mokkáskanál őrölt gyömbér (nálam gyömbér szirup)
1 kávéskanál vanília aroma
A gyömbéres narancs pudinghoz
2,25 dl frissen facsart narancs lé
20 g vaníliás puding
1 mokkáskanál őrölt gyömbér (nálam gyömbér sirup)
40 g cukor
1 kávéskanál vanília aroma
A második fehér csoki réteghez
3 dl habtejszín
100 g fehér csokoládé
2 db lapzselatin
0,5 rúd vanília kikapart magja
A fehér csoki bevonathoz
100 g fehér csokoládé
1 dl tejszín
1 db lapzselatin
Tetszés szerint fehér ételfesték a kívánt szín eléréséhez
A díszítéshez
1 dl habtejszín felverve (a habrózsákhoz)
60 g étolaj
55 g víz
10 g liszt
2-3 csepp fekete ételfesték
1 mokkáskanál őrölt kurkuma
1. A tésztához alaposan kavarjuk ki a tojássárgáját a cukrok kétharmadával, majd az olajjal! Keverjük össze a lisztet és a darált fekete szezám magot!
2. A fehérjét verjük habbá a maradék cukorral, majd óvatosan adagoljuk a sárgájához a lisztes keverékkel felváltva! Végül keverjük hozzá az ételfestéket is, de vigyázzunk hogy közben ne törjük össze a habot!
3. A kapott masszát öntsük kb 24 cm-es tortaformába, és előmelegített kb. 180 C fokos sütőben süssük készre! Tűpróbával kb. 15-20 perc alatt, majd hagyjuk a formában kihűlni! (Én később egy torta karikával kisebbre vágtam)
A piskótát helyezzük tálcára (lehetőleg forgathatóra, mert az a későbbiekben megkönnyíti a munkánkat díszítéskor) helyezzünk, köré tortakarikát (célszerű állítható méretű karikát használni, hogy kellően szorosan ölelje a piskótát, és hogy kellően magas legyen)!
4. A csoki mousse-hoz egy gyorsforralóban lassan, folyamatos kavargatás mellett olvasszuk össze a fehércsokit 1 dl tejszínnel, majd ha kellően meleg, akkor kavarjuk bele az előzőleg beáztatott lapzselatint, és tegyük félre hűlni! A maradék 2 dl tejszínt verjük habbá, és keverjük el a már kellően langyos csokival! Oszlassuk el a tésztán, ami köré tortakarikát helyeztünk! Tegyük a hűtőbe dermedni!
5. A narancs zseléhez forrósítsuk fel a narancslevet a cukorral, a gyömbérrel, és a vaníliával! Adjuk hozzá a megduzzasztott őrölt zselatint, és alaposan kavarjuk el, és tegyük félre amíg langyos nem lesz, és óvatosan öntsük a dermedt fehér csoki rétegre! Tegyük a hűtőbe dermedni!
A pudinghoz a narancs egy részét keverjük ki a puding porral, a maradékot forraljuk fel a cukorral, a gyömbérrel és a vaníliával! Folyamatos keverés mellett öntsük hozzá a pudinggal kevert narancsot, és sűrűsödést követően még forraljuk kb. 1 percig! Gyakran átkavarva hűtsük ki, töltsük habzsákba, és nyomjunk ki 3 db kört egymástól egyenlő távolságra a megdermedt narancs zselére! Tegyük a hűtőbe dermedni!
6. Ismét készítsük el a fehér csoki mousse-t, csak most töltsük habzsákba is, hogy a narancspuding karikák közé és tudjunk belőle adagolni! A végén kenjük simára a tetejét, és tegyük a hűtőbe dermedni!
7. A bevonathoz olvasszuk meg a fehér csokit az 1 dl tejszínben (mint ahogy a moussnál tettük), keverjük el benne a beáztatott és kifacsart lapzselatint, és adjunk hozzá fehér ételfestéket! Ha már kellően langyos, akkor öntsük a már megdermedt fehér csoki hab rétegre! Tegyük a hűtőbe dermedni! Majd másnap óvatosan vágjuk körbe a tortát, mielőtt eltávolítjuk a torta karikát!
A díszítéshez a felvert habtejszínnel jelöljük meg a szeletek helyét! A tuile receptjét én most egy videó megosztó oldalról néztem el, majd kurkumával és fekete ételfestékkel színeztem. A kimért olajhoz adjuk hozzá a vizet, a lisztet, botmixerrel keverjük össze, válasszuk ketté, és színezzük meg a két folyadékot! Merőkanállal adagoljuk a forró serpenyőbe, várjuk meg amíg a folyadék elpárolog, és szedjük ki papír törlőre! Tetszés szerint díszítsük vele a tortánkat! :-)