A méltán népszerű, és kedvelt Somlói galuska mennyei torta verziója. Valódi kényeztetés szemnek, és szájnak egyaránt.
Ha Te is szereted a somlóit, akkor ezt a receptet bűn lenne kihagyni!
Ha tetszik a recept, akkor kövess minket a közösségi oldalainkon, hogy ne maradj le az újdonságokról!
Facebook , Instagram ,Pinterest, TikTok
Ha szeretnéd, hogy a Te alkotásod is szerepeljen a weboldalunkon (a "Ti küldtétek" menüben) amit a mi valamelyik receptünk alapján készítettél, akkor küld el nekünk Te is a róla készült fényképet! Minden visszajelzésnek nagyon örülünk.
Hozzávalók:
1 db 24 cm-es tortához:
Vaníliás piskóta:
2 db tojás
2 ek hideg víz
60 g cukor
20 g vaníliás cukor
80 g finomliszt
6 g sütőpor
Diós piskóta:
2 db tojás
40 g darált dió
40 g cukor
20 g finomliszt
20 ml étolaj
Csokoládés krém:
3 dl tej
100 g tejcsokoládé
2 db tojássárgája
20 g cukor
20 g étkezési keményítő
1 db lapzselatin
1 dl habtejszín, habbá verve
Vaníliás krém:
3 dl tej
½ rúd vanília kikapart magja
2 db tojássárgája
30 g cukor
10 g vaníliás cukor
20 g étkezési keményítő
1 db lapzselatin
1 dl habtejszín, habbá verve
Cukorszirup:
100 g cukor
1 dl víz
38 ml rum aroma
A tészták szórásához:
100 g mazsola
80 g durvára darált, pirított dió
Csokoládé öntet:
100 g vaj vagy margarin
100 g porcukor
40 g cukrozatlan kakaópor
38 ml rum aroma
0,5 dl habtejszín
Díszítés:
2,5 dl habtejszín, habbá verve
néhány szem egész dió
csokoládé öntet
2-3 ek lekvár
100 g pirított, durvára darált dió
Elkészítés:
1. A vaníliás piskótával kezdjük. A tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját kikavarjuk a maradék cukorral, a vaníliás cukorral és a vízzel. A száraz alapanyagokat és a felvert fehérjét felváltva adagolva a sárgájához forgatjuk. Egy 24 cm-es, kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral és a masszát beleöntjük. Előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük.
2. Közben előkészítjük a diós piskótát. Ehhez a diót késes aprítóban ledaráljuk és összekeverjük a liszttel. A tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját kikavarjuk a maradék cukorral és az étolajjal majd felváltva adagolva összeforgatjuk a száraz alapanyagokkal és a felvert habbal. A masszát sütőpapírral bélelt 24 cm-es tortaformába öntjük és a vaníliás piskóta után már mehet is be a 175 fokos sütőbe kb. 20 percre.
3. Következő lépésként a cukorszirupot készítjük el. A vizet és a cukrot egy gyorsforralóba mérjük és szirupossá főzzük. Hozzáöntjük a rumot és a mazsolára öntjük. Hagyjuk ázni egészen a torta összeállításáig.
4. A csokoládés krémhez a tojássárgákat kikavarjuk a cukorral és a keményítővel, valamint 0,5 dl tejjel. A maradék tejhez tördeljük a csokoládét és addig főzzük amíg a csoki fel nem olvad, közben kavarjuk meg, hogy a csoki ne tudjon odakapni. A lapzselatint hideg vízbe áztatjuk. A tejet a tojáshoz csurgatjuk folytonos keverés közben, majd visszatesszük a tűzhelyre és alacsony lángon, folyamatos keverés mellet sűrűsödésig főzzük. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről, a zselatint kinyomkodjuk és a krémhez keverjük. Hagyjuk hűlni.
5. Közben elkészítjük a vaníliás krémet. A tojássárgákat kikavarjuk a kétféle cukorral és a keményítővel, valamint 0,5 dl tejjel. A maradék tejhez adjuk a vanília magját és a héjat is és felfőzzük. A zselatint hideg vízbe áztatjuk. Eltávolítjuk a vanília héját és a tejet lassú sugárban, folytonos keverés mellett a tojáshoz csurgatjuk. Visszatesszük a tűzhelyre és alacsony lángon, folyamatos keverés mellet sűrűsödésig főzzük. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről, a zselatint kinyomkodjuk és a krémhez keverjük. Hagyjuk hűlni.
6. A csokoládés krémünk ekkorra langyosra hűlt, így beleforgathatjuk a felvert habtejszínt. A mazsolát leszűrjük.
7. Elkezdjük a torta összeállítását. A vaníliás piskótát forgatható tortaállványra tesszük és köré szorosan egy állítható tortakarikát csatolunk. A rumos cukorsziruppal meglocsoljuk a piskótát. Megszórjuk a mazsola és a durvára darált dió felével és ráöntjük a csokoládés krémet. Hűtőbe tesszük.
8. Ha a vaníliás krémünk is legalább langyosra hűlt akkor hozzáforgatjuk a felvert habtejszínt. A csokoládés krémre helyezzük a diós piskótát, ezt is meglocsoljuk a rumos sziruppal és megszórjuk a maradék mazsolával, illetve dióval. Erre öntjük a vaníliás krémet és legalább 3-4 órára hűtőbe tesszük dermedni.
9. A csokoládé öntetet elkészíthetjük előre is amíg a torta dermed, ha felhasználáskor túl sűrűnek látnánk mikróban vissza tudjuk melegíteni 1-2 perc alatt. Az öntethez a vajat és a porcukrot felolvasztjuk, majd hozzáöntjük a kakaóport és csomómentesre kavarjuk. Ekkor jöhet hozzá a 0,5 dl tejszín, amivel szintén elkeverjük.
10. Ha a torta megfelelően kidermedt óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. A torta oldalát körbe kenjük lekvárral és a dióval panírozzuk. A felvert habtejszínt csillag csővel ellátott habzsákba töltjük és a torta tetejének teljes felületére habrózsákat nyomunk. A csokoládé öntettel meglocsoljuk és egész dióbéllel dekoráljuk. A megmaradt csokiöntetet a tálalásnál a torta mellé kínáljuk.