Az "A pillanat íze" név létrejöttének évfordulóját igyekszünk mindig valami különlegessel ünnepelni, amire már lassan szokássá válik, hogy Tőletek kérünk tippeket.  Úgy gondoljuk ezzel a mennyei, nyárias ízvilágú tortával sikerült elérni, hogy a kóstolói egy falatnyi boldogságot fogyasszanak, és intenzív ízei valódi örömöt okozzanak

Ha tetszik a recept, akkor kövess minket a közösségi oldalainkon, hogy ne maradj le az újdonságokról!

Facebook , Instagram ,PinterestTikTok

Ha szeretnéd, hogy a Te  alkotásod is szerepeljen a weboldalunkon  (a "Ti küldtétek" menüben) amit a mi valamelyik receptünk alapján készítettél, akkor küld el nekünk Te is a róla készült fényképet!  Minden visszajelzésnek nagyon örülünk.

torta receptek

Hozzávalók: 

1 db 24 cm-es tortához: 

Pisztáciás piskóta: 

2 db tojás 

2 ek hideg víz 

80 g cukor 

40 g finomliszt 

40 g sótlan, hántolt pisztácia 

6 g sütőpor 

Pisztácia ropogós: 

60 g sótlan, hántolt pisztácia 

20 g ostya (pl.: fagyitölcsér) 

50 g fehércsokoládé 

Áfonya zselé: 

200 g fagyasztott áfonya 

10 g vaníliás cukor 

30 g cukor 

3 db lapzselatin 

Sárgadinnye krém: 

250 g tiszta sárgadinnye hús 

10 g vaníliás cukor 

20 g cukor 

20 g étkezési keményítő 

0,5 dl víz 

4 db lapzselatin 

1,5 dl habtejszín, habbá verve 

Sárgadinnye mousse: 

250 g tiszta sárgadinnye hús 

4 ek vegyes virágméz 

20 g vaníliás cukor 

30 g étkezési keményítő 

0,5 dl víz 

4 db lapzselatin 

3 dl habtejszín, habbá verve 

Díszítés: 

1-2 ek lekvár 

50 g sótlan, hántolt pisztácia 

50 g fehércsokoládé 

friss áfonya szemek 

apró kockákra vágott sárgadinnye 

Receptkönyv

Elkészítés:

1. A piskótához a pisztáciát késes aprítóban ledaráljuk és összekeverjük a liszttel, valamint a sütőporral. A tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját a maradék cukorral és a vízzel kikavarjuk majd felváltva adagolva hozzáforgatjuk a felvert fehérjét és a száraz alapanyagokat. 

Egy 24 cm-es kerek, kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral és a masszát beleöntjük. Előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük. A sütési idő és hőfok hőlégkeveréssel értendő és sütőnként változhat.

2. Következő lépésként elkészítjük a ropogóst. A pisztáciát és az ostyát késes aprítóban ledaráljuk. A fehércsokit csokiolvasztó tálkába tördeljük és vízgőz fölött felolvasztjuk. Ráöntjük a száraz alapanyagokra és alaposan összekeverjük. Egy tálcára folpackot terítünk, erre egy 20 cm-es tortakarikát teszünk és a masszát egyenletesen belenyomkodjuk. Alaposan kifagyasztjuk.

3. Közben a zseléhez a kiolvadt gyümölcsöt botmixerrel pürésítjük, majd a kétféle cukorral felmelegítjük. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk 4-5 percre. A gyümölcsöt lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a felázott, kinyomkodott zselatinokat. Egy tálcára folpackot terítünk, erre egy 20 cm-es tortakarikát teszünk és a gyümölcsöt beleöntjük. Alaposan kifagyasztjuk.

4. A sárgadinnye krémhez a gyümölcsöt felkockázzuk és botmixerrel pürésítjük. Hozzáadjuk a kétféle cukrot és felfőzzük. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A keményítőt kikavarjuk a vízben és a gyümölcshöz öntjük. Kavargatva sűrűsödésig főzzük, ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Legalább langyosra hűtjük és csak ezután forgatjuk hozzá a lágy habbá vert habtejszínt.

5. A kihűlt tésztát forgatható tortaállványra tesszük, köré szorosan egy állítható tortakarikát csatolunk. A krémet a tésztára öntjük és legalább egy órára hűtőbe tesszük dermedni.

cukrász kellékek

6.  A sárgadinnye mousse-hoz a gyümölcsöt felkockázzuk és botmixerrel pürésítjük. Hozzáadjuk a vaníliás cukrot, valamint a mézet és felfőzzük. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A keményítőt kikavarjuk a vízben és a gyümölcshöz öntjük. Kavargatva sűrűsödésig főzzük, ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Legalább langyosra hűtjük és csak ezután forgatjuk hozzá a lágy habbá vert habtejszínt.

7. A pisztáciás ropogóst a dinnyés krém közepére helyezzük, erre jön az áfonya zselé. Végül ráöntjük a sárgadinnye mousset. Legalább 3-4 órára hűtőbe tesszük dermedni.

8. Ha a torta megfelelően kidermedt, óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. A tésztát vékonyan körbe kenjük lekvárral és durvára darált pisztáciával panírozzuk. A fehércsokit vízgőz fölött felolvasztjuk, kis tasakba töltjük, amire pici lyukat vágunk és a torta tetejére körkörös mozdulatokkal csíkokat húzunk vele. Friss gyümölccsel tovább dekoráljuk.


Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.