Az "A pillanat íze" név létrejöttének évfordulóját igyekszünk mindig valami különlegessel ünnepelni, amire már lassan szokássá válik, hogy Tőletek kérünk tippeket. Úgy gondoljuk ezzel a mennyei, nyárias ízvilágú tortával sikerült elérni, hogy a kóstolói egy falatnyi boldogságot fogyasszanak, és intenzív ízei valódi örömöt okozzanak
Ha tetszik a recept, akkor kövess minket a közösségi oldalainkon, hogy ne maradj le az újdonságokról!
Facebook , Instagram ,Pinterest, TikTok
Ha szeretnéd, hogy a Te alkotásod is szerepeljen a weboldalunkon (a "Ti küldtétek" menüben) amit a mi valamelyik receptünk alapján készítettél, akkor küld el nekünk Te is a róla készült fényképet! Minden visszajelzésnek nagyon örülünk.
Hozzávalók:
1 db 24 cm-es tortához:
Pisztáciás piskóta:
2 db tojás
2 ek hideg víz
80 g cukor
40 g finomliszt
40 g sótlan, hántolt pisztácia
6 g sütőpor
Pisztácia ropogós:
60 g sótlan, hántolt pisztácia
20 g ostya (pl.: fagyitölcsér)
50 g fehércsokoládé
Áfonya zselé:
200 g fagyasztott áfonya
10 g vaníliás cukor
30 g cukor
3 db lapzselatin
Sárgadinnye krém:
250 g tiszta sárgadinnye hús
10 g vaníliás cukor
20 g cukor
20 g étkezési keményítő
0,5 dl víz
4 db lapzselatin
1,5 dl habtejszín, habbá verve
Sárgadinnye mousse:
250 g tiszta sárgadinnye hús
4 ek vegyes virágméz
20 g vaníliás cukor
30 g étkezési keményítő
0,5 dl víz
4 db lapzselatin
3 dl habtejszín, habbá verve
Díszítés:
1-2 ek lekvár
50 g sótlan, hántolt pisztácia
50 g fehércsokoládé
friss áfonya szemek
apró kockákra vágott sárgadinnye
Elkészítés:
1. A piskótához a pisztáciát késes aprítóban ledaráljuk és összekeverjük a liszttel, valamint a sütőporral. A tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját a maradék cukorral és a vízzel kikavarjuk majd felváltva adagolva hozzáforgatjuk a felvert fehérjét és a száraz alapanyagokat.
Egy 24 cm-es kerek, kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral és a masszát beleöntjük. Előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük. A sütési idő és hőfok hőlégkeveréssel értendő és sütőnként változhat.
2. Következő lépésként elkészítjük a ropogóst. A pisztáciát és az ostyát késes aprítóban ledaráljuk. A fehércsokit csokiolvasztó tálkába tördeljük és vízgőz fölött felolvasztjuk. Ráöntjük a száraz alapanyagokra és alaposan összekeverjük. Egy tálcára folpackot terítünk, erre egy 20 cm-es tortakarikát teszünk és a masszát egyenletesen belenyomkodjuk. Alaposan kifagyasztjuk.
3. Közben a zseléhez a kiolvadt gyümölcsöt botmixerrel pürésítjük, majd a kétféle cukorral felmelegítjük. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk 4-5 percre. A gyümölcsöt lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a felázott, kinyomkodott zselatinokat. Egy tálcára folpackot terítünk, erre egy 20 cm-es tortakarikát teszünk és a gyümölcsöt beleöntjük. Alaposan kifagyasztjuk.
4. A sárgadinnye krémhez a gyümölcsöt felkockázzuk és botmixerrel pürésítjük. Hozzáadjuk a kétféle cukrot és felfőzzük. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A keményítőt kikavarjuk a vízben és a gyümölcshöz öntjük. Kavargatva sűrűsödésig főzzük, ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Legalább langyosra hűtjük és csak ezután forgatjuk hozzá a lágy habbá vert habtejszínt.
5. A kihűlt tésztát forgatható tortaállványra tesszük, köré szorosan egy állítható tortakarikát csatolunk. A krémet a tésztára öntjük és legalább egy órára hűtőbe tesszük dermedni.
6. A sárgadinnye mousse-hoz a gyümölcsöt felkockázzuk és botmixerrel pürésítjük. Hozzáadjuk a vaníliás cukrot, valamint a mézet és felfőzzük. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A keményítőt kikavarjuk a vízben és a gyümölcshöz öntjük. Kavargatva sűrűsödésig főzzük, ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Legalább langyosra hűtjük és csak ezután forgatjuk hozzá a lágy habbá vert habtejszínt.
7. A pisztáciás ropogóst a dinnyés krém közepére helyezzük, erre jön az áfonya zselé. Végül ráöntjük a sárgadinnye mousset. Legalább 3-4 órára hűtőbe tesszük dermedni.
8. Ha a torta megfelelően kidermedt, óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. A tésztát vékonyan körbe kenjük lekvárral és durvára darált pisztáciával panírozzuk. A fehércsokit vízgőz fölött felolvasztjuk, kis tasakba töltjük, amire pici lyukat vágunk és a torta tetejére körkörös mozdulatokkal csíkokat húzunk vele. Friss gyümölccsel tovább dekoráljuk.