Nyűgözd le a szeretteid ezzel a Rózsaborsos, erdei gyümölcs tortával, és teremts otthon igazi cukrászdai hangulatot!
1 db 24 cm-es tortához:
Kakaós-rózsaborsos piskóta:
2 db tojás
2 ek hideg víz
80 g kristálycukor
60 g finomliszt
20 g cukrozatlan kakaópor
6 g sütőpor
2 kk egész rózsabors rózsabors, és egyéb prémium fűszerek: https://shop.manilia.hu/
Rózsaborsos erdei gyümölcs krém:
250 g fagyasztott erdei gyümölcs keverék
40 g kristálycukor
20 g vaníliás cukor
2 kk egész rózsabors / rózsabors, és egyéb prémium fűszerek: https://shop.manilia.hu/
1,5 dl habtejszín
20 g étkezési keményítő
2 db lapzselatin
Vaníliás-erdei gyümölcsös mascarpone krém:
200 g fagyasztott erdei gyümölcs keverék
250 g mascarpone
50 g kristálycukor
½ db vanília rúd kikapart magja
3 db lapzselatin
Fehércsokis erdei gyümölcs mousse:
100 g fagyasztott erdei gyümölcs keverék
20 g kristálycukor
20 g vaníliás cukor
3 db lapzselatin
50 g fehércsokoládé
2,5 dl habtejszín, habbá verve
Gyümölcsös fehércsoki glazúr:
50 g fagyasztott erdei gyümölcs keverék
1 dl habtejszín
70 g fehércsoki
1 db lapzselatin
Díszítés:
1,5 dl habtejszín, habbá verve
tetszés szerint csokoládé díszek
1. A piskótához a rózsaborsot összemorzsoljuk, lehetőség szerint egy mozsárban. A lisztet, a kakaóport, sütőport, valamint a morzsolt rózsaborsot összekeverjük. A tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A tojássárgákat a maradék cukorral kihabosítjuk, ezután adjuk hozzá a vizet, a száraz alapanyagokat és a felvert habból 1-2 evőkanállal és kikavarjuk. Végezetül hozzáforgatjuk a maradék felvert fehérje habot.
Egy 24 cm-es tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük és a masszát beleöntjük. Előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni.
2. Közben a rózsaborsos erdei gyümölcs krémhez szintén összemorzsoljuk a rózsaborsot, a zselatinokat hideg vízbe áztatjuk, a keményítőt kikavarjuk a tejszínben. A gyümölcsöt a kétféle cukorral felolvasztjuk, turmixoljuk. Hozzáadjuk a rózsaborsot és a kikavart keményítőt és kevergetve sűrűre főzzük. Lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Legalább langyosra hűtjük.
3. A kihűlt piskótát tálcára tesszük és egy állítható tortakarikát szorosan köré csatolunk. A gyümölcsöt a tésztára öntjük, egyenletesen szükség szerint elsimítjuk és hűtőbe tesszük dermedni, amíg a következő réteg készül.
4. A mascarponés krémhez a zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A gyümölcsöt a cukorral és a vanília kikapart magjával felfőzzük. Nem turmixoljuk, kissé darabosra hagyjuk, csak a kézi habverővel törjük át. A tűzhelyről lehúzva elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat és langyosra hűtjük. Összekeverjük a mascarponéval és a rózsaborsos gyümölcsrétegre öntjük. Visszatesszük a hűtőbe dermedni legalább egy órára.
5. A fehércsokis erdei gyümölcs mousse-hoz a fehércsokit egy keverőtálba tördeljük. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A gyümölcsöt felolvasztjuk, turmixoljuk és leszűrjük. Hozzáadjuk a kétféle cukrot és felfőzzük. Lehúzzuk a tűzhelyről, elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat és a fehércsokira öntjük. Alaposan összekeverjük, hogy a fehércsoki teljesen felolvadjon. Végezetül hozzáforgatjuk a lágy habbá vert habtejszínt. A mascarponés krémre öntjük és legalább 3 órára hűtőbe tesszük dermedni.
6. A glazúrhoz a felolvadt gyümölcsöt turmixoljuk és leszűrjük. A zselatint hideg vízbe áztatjuk. A fehércsokit a tejszínbe tördeljük és alacsony lángon, kavargatva felolvasztjuk. Hozzáöntjük a szűrt gyümölcsöt. Lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatint. Langyosra hűtjük és a mousse-ra öntjük. További egy órára hűtőbe tesszük dermedni.
7. Amikor a torta megfelelően kidermedt óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. A felvert habtejszínt csillag díszítő csővel ellátott habzsákba töltjük és a torta tetejére körbe habrózsákat nyomunk. Tetszés szerinti csokoládé díszekkel dekoráljuk.