Egy szeletnyi könnyed természet, ha ki szeretnél tűnni a tömegből! Lágy, és roppanós elemek fúziója egy nem hétköznapi ízesítésű desszertben.

A Pitypang vagy más néven Gyermekláncfű gyönyörű sárga színében már kora tavasszal gyönyörködhetünk, de ne feledkezzünk meg jótékony hatásairól sem. Ennek a növénynek minden része ehető, a gyökerétől egészen a virágjáig. Mi eddig még csak a virágját használtuk fel, amiből isteni „Pitypangmézet” készítettünk, ezt csempésztük most bele az alábbi tortánkba. A „méz” elkészítése egy hosszabb folyamat, érdemes előre gyártani, ha szeretnéd a tortát elkészíteni.

A pitypang méz receptje "S mint Sanyi"-tól ered, és ezúton is köszönjük, hogy felhívta a figyelmünket erre a nem hétköznapi finomságra. S mint Sanyi eredeti  receptjét ide kattintva tudjátok elolvasni. 


Ha tetszik a recept, akkor kövess minket a közösségi oldalainkon, hogy ne maradj le az újdonságokról!

Facebook , Instagram ,PinterestTikTok

Ha szeretnéd, hogy a Te  alkotásod is szerepeljen a weboldalunkon  (a "Ti küldtétek" menüben) amit a mi valamelyik receptünk alapján készítettél, akkor küld el nekünk Te is a róla készült fényképet!  Minden visszajelzésnek nagyon örülünk.

torta receptek

Hozzávalók:

1 db 24 cm-es tortához 

Pitypangméz: (S mint Sanyi receptje alapján)

Kb. 50 g pitypang 

0,5 l víz 

500 g cukor 

½ db citrom leve 

Napraforgómagos linzer: 

200 g finomliszt 

35 g sótlan,hántolt napraforgómag 

130 g hideg vaj 

65 g porcukor 

2 db tojássárgája 

Napraforgómagos felvert: 

2 db tojás 

40 g sótlan,hántolt napraforgómag 

40 g cukor 

20 g finomliszt 

0,2 dl étolaj 

Pitypangmézes almapuding: 

4,5 dl 

100%-os almalé 

50 g pitypangméz 

25 g étkezési keményítő 

1 kk őrölt gyömbér 

3 db lapzselatin 

1 dl habtejszín, habbá verve 

Sáfrányos pitypangmézes mousse: 

3 dl habtejszín 

½ kk sáfrány 

3 db tojássárgája 

20 g vaníliás cukor 

100 g pitypangméz 

5 db lapzselatin 

4 dl habtejszín habbá verve (állati eredetű min. 33%-os vagy 3 dl növényi eredetű) 

Pitypang karamell: 

40 g cukor 

40 g pitypangméz 

1 dl habtejszín felmelegítve 

2 db lapzselatin 

Napraforgómag grillázs: 

80 g cukor 

80 g sótlan, hántolt napraforgómag 

Díszítés: 

2-3 ek lekvár 

napraforgómag grillázs 

pitypang virág 

torta receptek

Elkészítés:

1.  Első körben a Pitypangmézet kell elkészítenünk. Ehhez gyűjtsünk be kb. 50 g-nyi pitypangot, a virág fejére lesz csak szükségünk. Rövid időre érdemes egy papírra szétteríteni, hogy az esetlegesen benne lakozó bogarak ki tudjanak belőle mászni. Ezután öblítsük le és öntsük le 0,5 l forrásban lévő vízzel. Hagyjuk állni 4-5 órát, de legjobb, ha egy egész éjszakát. 

Szűrjük le és a tiszta szűrt vízbe mérjük bele a cukrot, valamint adjuk hozzá a citromlevet. Lassú tűzön, időnként megkavarva főzzük kb. 2 órát, ügyelve arra, hogy ne forrjon. Amikor sűrűsödni, sziruposodni kezd akkor elzárhatjuk. Kis üvegcsékbe adagoljuk és hagyjuk kihűlni.

Sáfrányos pitypang torta

2.  A linzertésztához a napraforgómagot késes aprítóban ledaráljuk, érdemes a felverthez szükséges mennyiséget is ezzel együtt ledarálni. A tészta hozzávalóit egy tálba mérjük és egynemű tésztává gyúrjuk. Folpackba csomagoljuk és hűtőben pihentetjük amíg a felverttel foglalkozunk.

Sáfrányos pitypang torta

3. A felverthez a ledarált napraforgómagot elkeverjük a liszttel. A tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját kikavarjuk a maradék cukorral és az étolajjal majd felváltva adagolva hozzáforgatjuk a felvert fehérjét és a száraz alapanyagok keverékét. A masszát sütőpapírral bélelt, 24 cm-es tortaformába öntjük és előmelegített 175 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.

Sáfrányos pitypang torta

4. Közben a linzert lisztezett felületen kinyújtjuk és kiszúrunk belőle egy 24 cm-es kört. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük és előmelegített 175 fokos sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük. Ha ügyesek vagyunk előkészítjük addigra amikorra a piskóta megsül, így rögtön tehetjük a meleg sütőbe.

Sáfrányos pitypang torta

5.  Az almapudinggal folytatjuk. 4 dl almalevet a pitypangmézzel és a gyömbérrel felforralunk. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A maradék 0,5 dl almalében kikavarjuk a keményítőt, hozzáöntjük az almaléhez és addig főzzük, amíg sűrűsödni kezd. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a beáztatott, kinyomkodott zselatinokat. 

Időnként átkavarjuk és legalább langyosra hűtjük. Ekkor hozzáforgatjuk a lágy habbá vert tejszínt. A linzertésztát forgatható tortaállványra tesszük, köré szorosan egy állítható tortakarikát csatolunk és a krémet a tésztára öntjük. Hűtőbe tesszük dermedni 1-2 órára.

Sáfrányos pitypang torta
Sáfrányos pitypang torta

6.  Ha a pudingos réteg megdermedt, akkor a sáfrányos mousse-al folytatjuk. A tojássárgákat kikavarjuk a vaníliás cukorral és a mézzel. A 3 dl tejszínt felfőzzük a sáfránnyal majd folytonos keverés mellett lassan, vékony sugárban a tojáshoz csurgatjuk.

Visszatesszük a tűzhelyre és alacsony lángon, folytonos keverés mellett addig főzzük, amíg sűrűsödni kezd. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a hideg vízbe áztatott, kinyomkodott zselatinokat. Legalább langyosra hűtjük és csak ezután forgatjuk hozzá a lágy habbá vert habtejszínt. 

Sáfrányos pitypang torta

7. A napraforgómagos piskótát az almás rétegre helyezzük, erre öntjük rá a mousset. Szükség esetén egy kis méretű, hajlított kenőkéssel szép egyenesre simítjuk. Visszatesszük a hűtőbe 2-3 órára.

Sáfrányos pitypang torta

8. A pitypang karamellhez a cukrot száraz serpenyőben felolvasztjuk. Ekkor hozzáöntjük a mézet és a tejszínt és addig melegítjük tovább amíg a cukor újra el nem olvad. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a hideg vízbe áztatott, kinyomkodott zselatinokat. Időnként átkavarva kihűtjük, de még mielőtt dermedni kezd ráöntjük a tortára. Visszatesszük a hűtőbe és további legalább 2 órát hűtjük.

Sáfrányos pitypang torta

9. Közben elkészítjük a grillázst. A cukrot száraz serpenyőben felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a napraforgómagot és összekeverjük. Sütőpapírra öntjük és hagyjuk kihűlni. Miután kihűlt késes aprítóban vagy késsel durvára vágjuk.

Sáfrányos pitypang torta

10. Ha a torta megfelelően kidermedt óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. A második tésztáig körbe kenjük lekvárral és a grillázzsal panírozzuk. A torta tetejét a virágokkal díszítjük.

Sáfrányos pitypang torta
Sáfrányos pitypang torta



Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.