Egy szeletnyi könnyed természet, ha ki szeretnél tűnni a tömegből! Lágy, és roppanós elemek fúziója egy nem hétköznapi ízesítésű desszertben.
A Pitypang vagy más néven Gyermekláncfű gyönyörű sárga színében már kora tavasszal gyönyörködhetünk, de ne feledkezzünk meg jótékony hatásairól sem. Ennek a növénynek minden része ehető, a gyökerétől egészen a virágjáig. Mi eddig még csak a virágját használtuk fel, amiből isteni „Pitypangmézet” készítettünk, ezt csempésztük most bele az alábbi tortánkba. A „méz” elkészítése egy hosszabb folyamat, érdemes előre gyártani, ha szeretnéd a tortát elkészíteni.
A pitypang méz receptje "S mint Sanyi"-tól ered, és ezúton is köszönjük, hogy felhívta a figyelmünket erre a nem hétköznapi finomságra. S mint Sanyi eredeti receptjét ide kattintva tudjátok elolvasni.
Ha tetszik a recept, akkor kövess minket a közösségi oldalainkon, hogy ne maradj le az újdonságokról!
Facebook , Instagram ,Pinterest, TikTok
Ha szeretnéd, hogy a Te alkotásod is szerepeljen a weboldalunkon (a "Ti küldtétek" menüben) amit a mi valamelyik receptünk alapján készítettél, akkor küld el nekünk Te is a róla készült fényképet! Minden visszajelzésnek nagyon örülünk.
1 db 24 cm-es tortához
Pitypangméz: (S mint Sanyi receptje alapján)
Kb. 50 g pitypang
0,5 l víz
500 g cukor
½ db citrom leve
Napraforgómagos linzer:
200 g finomliszt
35 g sótlan,hántolt napraforgómag
130 g hideg vaj
65 g porcukor
2 db tojássárgája
Napraforgómagos felvert:
2 db tojás
40 g sótlan,hántolt napraforgómag
40 g cukor
20 g finomliszt
0,2 dl étolaj
Pitypangmézes almapuding:
4,5 dl
100%-os almalé
50 g pitypangméz
25 g étkezési keményítő
1 kk őrölt gyömbér
3 db lapzselatin
1 dl habtejszín, habbá verve
Sáfrányos pitypangmézes mousse:
3 dl habtejszín
½ kk sáfrány
3 db tojássárgája
20 g vaníliás cukor
100 g pitypangméz
5 db lapzselatin
4 dl habtejszín habbá verve (állati eredetű min. 33%-os vagy 3 dl növényi eredetű)
Pitypang karamell:
40 g cukor
40 g pitypangméz
1 dl habtejszín felmelegítve
2 db lapzselatin
Napraforgómag grillázs:
80 g cukor
80 g sótlan, hántolt napraforgómag
Díszítés:
2-3 ek lekvár
napraforgómag grillázs
pitypang virág
1. Első körben a Pitypangmézet kell elkészítenünk. Ehhez gyűjtsünk be kb. 50 g-nyi pitypangot, a virág fejére lesz csak szükségünk. Rövid időre érdemes egy papírra szétteríteni, hogy az esetlegesen benne lakozó bogarak ki tudjanak belőle mászni. Ezután öblítsük le és öntsük le 0,5 l forrásban lévő vízzel. Hagyjuk állni 4-5 órát, de legjobb, ha egy egész éjszakát.
Szűrjük le és a tiszta szűrt vízbe mérjük bele a cukrot, valamint adjuk hozzá a citromlevet. Lassú tűzön, időnként megkavarva főzzük kb. 2 órát, ügyelve arra, hogy ne forrjon. Amikor sűrűsödni, sziruposodni kezd akkor elzárhatjuk. Kis üvegcsékbe adagoljuk és hagyjuk kihűlni.
2. A linzertésztához a napraforgómagot késes aprítóban ledaráljuk, érdemes a felverthez szükséges mennyiséget is ezzel együtt ledarálni. A tészta hozzávalóit egy tálba mérjük és egynemű tésztává gyúrjuk. Folpackba csomagoljuk és hűtőben pihentetjük amíg a felverttel foglalkozunk.
3. A felverthez a ledarált napraforgómagot elkeverjük a liszttel. A tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját kikavarjuk a maradék cukorral és az étolajjal majd felváltva adagolva hozzáforgatjuk a felvert fehérjét és a száraz alapanyagok keverékét. A masszát sütőpapírral bélelt, 24 cm-es tortaformába öntjük és előmelegített 175 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.
4. Közben a linzert lisztezett felületen kinyújtjuk és kiszúrunk belőle egy 24 cm-es kört. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük és előmelegített 175 fokos sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük. Ha ügyesek vagyunk előkészítjük addigra amikorra a piskóta megsül, így rögtön tehetjük a meleg sütőbe.
5. Az almapudinggal folytatjuk. 4 dl almalevet a pitypangmézzel és a gyömbérrel felforralunk. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A maradék 0,5 dl almalében kikavarjuk a keményítőt, hozzáöntjük az almaléhez és addig főzzük, amíg sűrűsödni kezd. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a beáztatott, kinyomkodott zselatinokat.
Időnként átkavarjuk és legalább langyosra hűtjük. Ekkor hozzáforgatjuk a lágy habbá vert tejszínt. A linzertésztát forgatható tortaállványra tesszük, köré szorosan egy állítható tortakarikát csatolunk és a krémet a tésztára öntjük. Hűtőbe tesszük dermedni 1-2 órára.
6. Ha a pudingos réteg megdermedt, akkor a sáfrányos mousse-al folytatjuk. A tojássárgákat kikavarjuk a vaníliás cukorral és a mézzel. A 3 dl tejszínt felfőzzük a sáfránnyal majd folytonos keverés mellett lassan, vékony sugárban a tojáshoz csurgatjuk.
Visszatesszük a tűzhelyre és alacsony lángon, folytonos keverés mellett addig főzzük, amíg sűrűsödni kezd. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a hideg vízbe áztatott, kinyomkodott zselatinokat. Legalább langyosra hűtjük és csak ezután forgatjuk hozzá a lágy habbá vert habtejszínt.
7. A napraforgómagos piskótát az almás rétegre helyezzük, erre öntjük rá a mousset. Szükség esetén egy kis méretű, hajlított kenőkéssel szép egyenesre simítjuk. Visszatesszük a hűtőbe 2-3 órára.
8. A pitypang karamellhez a cukrot száraz serpenyőben felolvasztjuk. Ekkor hozzáöntjük a mézet és a tejszínt és addig melegítjük tovább amíg a cukor újra el nem olvad. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a hideg vízbe áztatott, kinyomkodott zselatinokat. Időnként átkavarva kihűtjük, de még mielőtt dermedni kezd ráöntjük a tortára. Visszatesszük a hűtőbe és további legalább 2 órát hűtjük.
9. Közben elkészítjük a grillázst. A cukrot száraz serpenyőben felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a napraforgómagot és összekeverjük. Sütőpapírra öntjük és hagyjuk kihűlni. Miután kihűlt késes aprítóban vagy késsel durvára vágjuk.
10. Ha a torta megfelelően kidermedt óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. A második tésztáig körbe kenjük lekvárral és a grillázzsal panírozzuk. A torta tetejét a virágokkal díszítjük.