Egy pisztáciás csokitorta, melynek nem csak az elkészítése egyszerűbb mint hinnéd, de az íze is finomabb mint gondolnád. :-)
Ha tetszik a recept, akkor kövess minket a közösségi oldalainkon, hogy ne maradj le az újdonságokról!
Facebook , Instagram ,Pinterest, TikTok
Ha szeretnéd, hogy a Te alkotásod is szerepeljen a weboldalunkon (a "Ti küldtétek" menüben) amit a mi valamelyik receptünk alapján készítettél, akkor küld el nekünk Te is a róla készült fényképet! Minden visszajelzésnek nagyon örülünk.
Hozzávalók:
1 db 24 cm-es tortához:
Kakaós-pisztáciás piskóta:
4 db tojás
60 g cukor
50 g hántolt pisztácia
30 g cukrozatlan kakaópor
20 g finomliszt
0,2 dl étolaj
Csokoládé mousse:
2 dl habtejszín
100 g tejcsokoládé
20 g vaníliás cukor
3 db tojássárgája
25 g étcsokoládés pudingpor
2 db lapzselatin
2,5 dl habtejszín, habbá verve
Csokoládé ganache:
1 dl habtejszín
50 g tejcsokoládé
50 g étcsokoládé
1 db lapzselatin
Pisztáciás mascarpone krém:
250 g mascarpone
80 g hántolt pisztácia
1 dl habtejszín
40 g cukor
10 g vaníliás cukor
3 db lapzselatin
Csokoládé ganache (a torta felső rétege):
1 dl habtejszín
50 g étcsokoládé
50 g tejcsokoládé
1 db lapzselatin
Díszítés:
1-2 ek lekvár
50 g hántolt, durvára darált pisztácia
csokoládés keksz
Tipp: ha igazán különlegessé szeretnénk tenni a tortánk ízvilágát, a csokoládé mousse-ba és a pisztáciás krémbe reszeljünk egy kevés tonkababot. A tonkababról az alábbi linken olvashattok: https://www.apillanatize.hu/cikkek/tonkabab
Elkészítés:
1. A piskótához a pisztáciát késes aprítóban nem túl finomra daráljuk. Összekeverjük a liszttel és a kakóporral. A tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját a maradék cukorral és az étolajjal kikavarjuk, majd felváltva adagolva hozzáforgatjuk a felvert fehérjét és a száraz alapanyagokat. Egy 24 cm-es kerek, kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral és a masszát beleöntjük. Előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük. A sütési idő és hőfok hőlégkeveréssel értendő és sütőnként eltérő lehet.
2. Ha a tészta kihűlt elkészítjük a csokoládé mousset. Ehhez a tojássárgákat kikavarjuk a vaníliás cukorral, a pudingporral és 0,5 dl tejszínnel. 1,5 dl tejszínt felmelegítünk, a zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A meleg tejszínt lassan, vékony sugárban, folyamatos keverés mellett a tojáshoz csurgatjuk, majd alacsony lángon, kevergetve addig főzzük, amíg sűrűsödni kezd. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a beáztatott, kinyomkodott zselatint.
A csokoládét egy keverőtálba tördeljük és a ráöntjük a krémet. Alaposan összekeverjük, amíg a csoki fel nem olvad. Amikor langyosra hűlt a 2,5 dl tejszínt lágy habbá verjük és a krémhez forgatjuk egy szilikon spatula segítségével.
3. A tésztát forgatható tortaállványra tesszük, köré szorosan egy állítható tortakarikát csatolunk és a krémet a tésztára öntjük. Szükség szerint egy kis méretű, hajlított kenőkéssel egyenletesen elsimítjuk. Hűtőbe tesszük dermedni kb. 1 órára.
4. A ganache-hoz a zselatint hideg vízbe áztatjuk. A tejszínbe tördeljük a kétféle csokoládét és kevergetve addig melegítjük kis lángon amíg a csoki fel nem olvad. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a beáztatott, kinyomkodott zselatint. Langyosra hűtjük és a mousse-ra öntjük. Mehet vissza a hűtőbe amíg meg nem húz.
5. Ha a ganache megdermedt akkor elkészítjük a pisztáciás krémet. A pisztáciát késes aprítóban finomra daráljuk és a mascarponéval együtt egy keverőtálba mérjük. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A tejszínhez adjuk a kétféle cukrot és addig melegítjük amíg a cukor fel nem olvad. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a beáztatott, kinyomkodott zselatinokat. A mascarponéhoz és a pisztáciához öntjük és alaposan összekeverjük egy kézi habverő segítségével. A csokoládés rétegre öntjük és visszatesszük a hűtőbe legalább 1 órára.
6. A tortát egy újabb réteg ganache zárja. Ehhez a zselatint hideg vízbe áztatjuk. A tejszínbe tördeljük a kétféle csokoládét és kevergetve addig melegítjük kis lángon amíg a csoki fel nem olvad. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a beáztatott, kinyomkodott zselatint. Langyosra hűtjük és a pisztáciás rétegre öntjük. Legalább 3 óra hűtés következik.
7. Ha a torta megfelelően kidermedt óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. A tésztát vékonyan körbe kenjük lekvárral és a pisztáciával panírozzuk. A torta tetejére egy csíkban pisztáciát szórunk, erre helyezzük a félbe vágott kekszet.