Egy üde. enyhén savanykás gyümölcsös desszert pisztáciával és földi cseresznyével, amiben a vörös kardamom egy a háttérben megbúvó késztetésként van jelen, ami a következő, és a következő falat elfogyasztására csábít. Teszteld le Te is! :)


A prémium minőségű fűszereket a manilia webshopból is beszerezheted. A kuponkódért, és a kedvezményekért kattints a képre:

webshop akció kuponkód

Hozzávalók: 

1 db 24 cm-es tortához 

Pisztáciás piskóta: 

4 db tojás 

80 g cukor 

20 ml étolaj 

80 g sótlan, hántolt pisztácia 

40 g finomliszt 

2-3 szem vörös kardamom mag 

Mandarin-földicseresznye krém: 

150 g hámozott mandarin 

100 g földicseresznye 

20 g vaníliás cukor 

50 g cukor 

2-3 szem vörös kardamom mag (a manilia webshopból <--link)

2 db lapzselatin 

125 g mascarpone 

Pisztácia krém: 

1 dl habtejszín 

20 g vaníliás cukor 

40 g cukor 

1 db lapzselatin 

125 g mascarpone

80 g sótlan, hántolt pisztácia 

Vanília krém: 

3 db tojássárgája 

70 g cukor 

1 db vanília rúd kikapart magja 

(nálunk most Madagaszkári bourbon) (kedvezményes vásárlásról információ link)

2 dl habtejszín 

3 db lapzselatin 

3 dl habtejszín, lágy habbá verve 

Gyümölcsös fehércsoki réteg: 

20 g földicseresznye 

30 g hámozott mandarin 

1 dl habtejszín 

50 g fehércsoki 

1 db lapzselatin 

Díszítés: 

1-2 ek ízlés szerinti lekvár 

30 g durvára darált, sótlan pisztácia 

földi cseresznye 

cukrász künyv

Elkészítés: 

1. A piskótához a pisztáciát a kardamom magokkal együtt késes aprítóban ledaráljuk, majd összekeverjük a liszttel. A tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját a maradék cukorral kihabosítjuk, miközben hozzáöntjük az étolajat is. A száraz alapanyagokat és a felvert fehérjét felváltva adagolva a sárgájához forgatjuk. Egy 24 cm-es tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral és a masszát beleöntjük. Előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni.

Pisztáciás földicseresznyés torta recept

2. A mandarinos-földicseresznyés krémhez a zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A mandarinokat meghámozzuk és a cikkeket egy mixerbe mérjük. Jöhet hozzá a földicseresznye is, együtt leturmixoljuk. Egy kis tálkába öntjük, hozzáadjuk a kétféle cukrot, valamint a kissé megtört kardamom magokat és felfőzzük. Lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Leszűrjük, legalább langyosra hűtjük és alaposan összekeverjük a mascarpónéval.

Pisztáciás földicseresznyés torta recept

3. A kihűlt tésztát tálcára tesszük, és a közepére helyezünk egy 20 cm-es tortakarikát. A gyümölcsös krémet beleöntjük, egyenletesen elsimítjuk és hűtőbe tesszük dermedni 1-2 órára.

Pisztáciás földicseresznyés torta recept

4. Közben elkészítjük a pisztáciás krémet. A pisztáciát késes aprítóban ledaráljuk és a mascarpónéval együtt egy keverőtálba mérjük. A zselatint hideg vízbe áztatjuk. A habtejszínhez adjuk a kétféle cukrot és közepes lángon addig melegítjük, amíg a cukor fel nem oldódik. Ezután lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatint. Ha legalább langyosra hűlt a pisztáciás mascarponéhez öntjük és alaposan összekeverjük. Ráöntjük a mandarinos rétegre és hűtőben hagyjuk dermedni legalább 1-2 órát.

Pisztáciás földicseresznyés torta recept

5. A vaníliás krémhez a zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A tojássárgákat a cukorral és a vanília kikapart magjával kihabosítjuk. Hozzáöntjük a 2 dl habtejszínt, és alacsony lángon, kevergetve sűrűsödésig főzzük. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Legalább langyosra hűtjük, ezután forgatjuk hozzá a lágy habbá vert 3 dl habtejszínt.

Pisztáciás földicseresznyés torta recept

6. A gyümölcsös és a pisztáciás krém körül eltávolítjuk a tortakarikát és a piskóta köré, szorosan egy állítható tortakarikát csatolunk. A vaníliás krémet beleöntjük, ügyelve, hogy a belső rétegek körül is megfelelően kitöltse a teret. Lehetőség szerint egy éjszakára hűtőbe tesszük dermedni.

Pisztáciás földicseresznyés torta recept

7. A gyümölcsös fehércsoki réteghez a kétféle gyümölcsöt turmixoljuk és átszűrjük. A zselatint hideg vízbe áztatjuk. A fehércsokit a tejszínbe tördeljük és közepes lángon, kavargatva felolvasztjuk. Hozzáöntjük a gyümölcslevet, alaposan összekeverjük, majd hozzáadjuk a kinyomkodott zselatint. Langyosra hűtjük és a vaníliás rétegre öntjük. További 1-2 óra hűtés következik, amíg meg nem húz.

Pisztáciás földicseresznyés torta recept

8. Ha a torta megfelelően kidermedt, óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. A tésztát vékonyan körbe kenjük lekvárral és pisztáciával panírozzuk. A torta tetejét földi cseresznyével dekoráljuk.

Pisztáciás földicseresznyés torta mandarinnal és vörös kardamommal


Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.