Egy üde. enyhén savanykás gyümölcsös desszert pisztáciával és földi cseresznyével, amiben a vörös kardamom egy a háttérben megbúvó késztetésként van jelen, ami a következő, és a következő falat elfogyasztására csábít. Teszteld le Te is! :)
A prémium minőségű fűszereket a manilia webshopból is beszerezheted. A kuponkódért, és a kedvezményekért kattints a képre:
Hozzávalók:
1 db 24 cm-es tortához
Pisztáciás piskóta:
4 db tojás
80 g cukor
20 ml étolaj
80 g sótlan, hántolt pisztácia
40 g finomliszt
2-3 szem vörös kardamom mag
Mandarin-földicseresznye krém:
150 g hámozott mandarin
100 g földicseresznye
20 g vaníliás cukor
50 g cukor
2-3 szem vörös kardamom mag (a manilia webshopból <--link)
2 db lapzselatin
125 g mascarpone
Pisztácia krém:
1 dl habtejszín
20 g vaníliás cukor
40 g cukor
1 db lapzselatin
125 g mascarpone
80 g sótlan, hántolt pisztácia
Vanília krém:
3 db tojássárgája
70 g cukor
1 db vanília rúd kikapart magja
(nálunk most Madagaszkári bourbon) (kedvezményes vásárlásról információ link)
2 dl habtejszín
3 db lapzselatin
3 dl habtejszín, lágy habbá verve
Gyümölcsös fehércsoki réteg:
20 g földicseresznye
30 g hámozott mandarin
1 dl habtejszín
50 g fehércsoki
1 db lapzselatin
Díszítés:
1-2 ek ízlés szerinti lekvár
30 g durvára darált, sótlan pisztácia
földi cseresznye
Elkészítés:
1. A piskótához a pisztáciát a kardamom magokkal együtt késes aprítóban ledaráljuk, majd összekeverjük a liszttel. A tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját a maradék cukorral kihabosítjuk, miközben hozzáöntjük az étolajat is. A száraz alapanyagokat és a felvert fehérjét felváltva adagolva a sárgájához forgatjuk. Egy 24 cm-es tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral és a masszát beleöntjük. Előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni.
2. A mandarinos-földicseresznyés krémhez a zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A mandarinokat meghámozzuk és a cikkeket egy mixerbe mérjük. Jöhet hozzá a földicseresznye is, együtt leturmixoljuk. Egy kis tálkába öntjük, hozzáadjuk a kétféle cukrot, valamint a kissé megtört kardamom magokat és felfőzzük. Lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Leszűrjük, legalább langyosra hűtjük és alaposan összekeverjük a mascarpónéval.
3. A kihűlt tésztát tálcára tesszük, és a közepére helyezünk egy 20 cm-es tortakarikát. A gyümölcsös krémet beleöntjük, egyenletesen elsimítjuk és hűtőbe tesszük dermedni 1-2 órára.
4. Közben elkészítjük a pisztáciás krémet. A pisztáciát késes aprítóban ledaráljuk és a mascarpónéval együtt egy keverőtálba mérjük. A zselatint hideg vízbe áztatjuk. A habtejszínhez adjuk a kétféle cukrot és közepes lángon addig melegítjük, amíg a cukor fel nem oldódik. Ezután lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatint. Ha legalább langyosra hűlt a pisztáciás mascarponéhez öntjük és alaposan összekeverjük. Ráöntjük a mandarinos rétegre és hűtőben hagyjuk dermedni legalább 1-2 órát.
5. A vaníliás krémhez a zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A tojássárgákat a cukorral és a vanília kikapart magjával kihabosítjuk. Hozzáöntjük a 2 dl habtejszínt, és alacsony lángon, kevergetve sűrűsödésig főzzük. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Legalább langyosra hűtjük, ezután forgatjuk hozzá a lágy habbá vert 3 dl habtejszínt.
6. A gyümölcsös és a pisztáciás krém körül eltávolítjuk a tortakarikát és a piskóta köré, szorosan egy állítható tortakarikát csatolunk. A vaníliás krémet beleöntjük, ügyelve, hogy a belső rétegek körül is megfelelően kitöltse a teret. Lehetőség szerint egy éjszakára hűtőbe tesszük dermedni.
7. A gyümölcsös fehércsoki réteghez a kétféle gyümölcsöt turmixoljuk és átszűrjük. A zselatint hideg vízbe áztatjuk. A fehércsokit a tejszínbe tördeljük és közepes lángon, kavargatva felolvasztjuk. Hozzáöntjük a gyümölcslevet, alaposan összekeverjük, majd hozzáadjuk a kinyomkodott zselatint. Langyosra hűtjük és a vaníliás rétegre öntjük. További 1-2 óra hűtés következik, amíg meg nem húz.
8. Ha a torta megfelelően kidermedt, óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. A tésztát vékonyan körbe kenjük lekvárral és pisztáciával panírozzuk. A torta tetejét földi cseresznyével dekoráljuk.