A különleges alkalmakra egy különleges pillangóborsó virág torta recept, ami nem csak mesés megjelenésű és mennyei finom, de a növény teája még rendkívül egészséges is!
A pillangóborsó virágot mi a https://shop.manilia.hu/ -tól kaptuk. Szerezd be Te is tőlük most 10% kedvezménnyel a: PILLANAT10 kuponkód használatával. A kód több termékre is érvényes, részletek a Facebook oldalunkon.
Hozzávalók:
1 db 24 cm-es tortához
Mandulás tészták:
6 db tojásfehérje
140 g cukor
20 g vaníliás cukor
150 g darált mandula
80 g finomliszt
60 g olvasztott vaj
Pillangóborsó virág tea:
5 dl forró víz
kb. 25-30 db pillangóborsó virág
Almaragu:
300 g megtisztított alma (Idared)
40 g cukor
20 g vaníliás cukor
20 g vaj
1,5 dl pillangóborsó virág tea
0,5 kk őrölt fahéj
3 db csillagánizs
20 g étkezési keményítő
1 dl pillangóborsóvirág tea
Pillangóborsó virág mousse:
2 dl habtejszín
kb. 25 db pillangóborsó virág
4 db csillagánizs
20 g vaníliás cukor
30 g cukor
2 db lapzselatin
2 dl habtejszín, habbá verve
Pillangóborsó virág zselé:
2,5 dl pillangóborsó virág tea
30 g cukor
3 db lapzselatin
Díszítés:
1,5 dl forró víz
kb. 5 db pillangóborsó virág
0,5 db kisebb citrom leve
0,5 db alma
1-2 ek ízlés szerinti lekvár
30 g pirított, szeletelt mandula
Ha szívesen készíted a receptjeinket, akkor szeretettel ajánljuk nyomtatott kiadványainkat is! Kattints ide, vagy a képre a részletekért!
Elkészítés:
1. A tésztákhoz a darált mandulát és a lisztet összekeverjük. A vajat felolvasztjuk. A tojásfehérjét a kétféle cukorral habbá verjük. A száraz alapanyagokat fokozatosan a felvert fehérjéhez adjuk és egy szilikon spatula segítségével beleforgatjuk. Végül az olvasztott vaj is belekerül (ügyeljünk rá, hogy már ne legyen túl meleg.) A masszát két egyenlő részre mérjük és egyenként 24 cm-es, sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk. Előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 15-20 perc alatt megsütjük őket. Hagyjuk kihűlni.
2. A teát egyszerre készítjük el az almaraguhoz és a zseléhez. A pillangóborsó virágokat egy kancsóba öntjük és leforrázzuk őket 5 dl forró vízzel. Időnként átkavarva hagyjuk állni, amíg az almával foglalkozunk.
Az almaraguhoz a megtisztított almákat apró kockákra vágjuk. Hozzáadjuk a kétféle cukrot, a csillagánizst, a vajat és a fahéjat. A teát leszűrjük és 1,5 dl-t szintén az almára öntünk. Lassú tűzön puhára pároljuk. Közben a keményítőt kikavarjuk az 1 dl teában és a megpuhult almára öntjük. Sűrűre főzzük, a csillagánizst eltávolítjuk belőle, majd kihűtjük. (Nem kell megijedni, az elején nem túl szép, szürkés színe van, de a végére ez meg fog változni!)
3. Elkezdjük a torta összeállítását. Az egyik tésztát tálcára tesszük és köré, szorosan egy állítható tortakarikát csatolunk. Az almaragut a tésztára öntjük, és szép egyenletesen elsimítjuk. Hűtőbe tesszük dermedni, amíg a mousse készül.
4. A mousse-hoz a pillangóborsó virágot és a csillagánizst egy tálba helyezzük. A 2 dl habtejszínt felforraljuk, és a virágra öntjük. Időnként átkavarjuk és állni hagyjuk 15-20 percig. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A tejszínt leszűrjük, hozzáadjuk a kétféle cukrot és közepes lángon addig melegítjük, amíg a cukor fel nem olvad. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatint. Legalább langyosra hűtjük, és csak ezután forgatjuk össze a lágy habbá vert habtejszínnel.
5. Folytatjuk a torta összeállítását. A második tésztalapot az almaragura helyezzük, és erre jön a mousse. Szép egyenletesen elsimítjuk és 2 órára hűtőbe tesszük dermedni.
6. Közben elkészítjük a zselét. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A 2,5 dl szűrt teához hozzáadjuk a cukrot és lassú tűzön felfőzzük, hogy a cukor elolvadjon. Ezután lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatint. Hagyjuk kihűlni, de még mielőtt dermedni kezd, ráöntjük a mousse-ra és újabb hűtés következik, amíg a zselé meg nem húz.
7. A díszítéshez színezett alma kockákat készítünk. Ehhez a pillangóborsó virágokat leforrázzuk a vízzel és állni hagyjuk 10-15 percig. Közben az almát meghámozzuk, magházát kivágjuk, és kisebb kockákra vágjuk. A teát leszűrjük és hozzáöntjük a citromlevet, aminek hatására a gyönyörű kék színe lilára változik. Az almakockákat belerakjuk és a legjobb, ha egy éjszakára, de minél tovább ázni hagyjuk.
8. Ha a torta megfelelően kidermedt, óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. A torta oldalát a második tésztáig vékonyan körbe kenjük lekvárral és a mandulával panírozzuk. Az almakockákat leszűrjük, leitatjuk róla a nedvességet és a torta tetejére körbe halmozzuk őket.