A különleges 2015-ös ország tora otthon is könnyen elkészíthető, mégis különleges, és mennyei verziója sárgabarack ízzel, pálinkával, és karamellel.
Készíts otthon országtortát! Igazi bakancslistás torta, ne hagyd ki! :)
(Elnézést kérünk a megszokottól eltérő fázis fotók minőségéért, és hiányosságáért! )
Eredeti recept: Szó Gellért - G&D Kézműves Cukrászda / Salgótarján
Az oldal jobb használhatósága érdekében nem használunk hirdetéseket. Az "A pillanat íze" weboldal működését a webshopunkban történő vásárlásoddal tudod támogatni. Itt többek között megtalálod az általunk is használt cukrász kellékeket, illetve nyomtatott, és digitális könyveinket is. Ezek tartalmáról ide kattintva olvashatsz bővebben.
Ha tetszik a recept, akkor kövess minket a közösségi oldalainkon, hogy ne maradj le az újdonságokról!
Facebook , Instagram ,Pinterest, TikTok
Ha szeretnéd, hogy a Te alkotásod is szerepeljen a weboldalunkon (a "Ti küldtétek" menüben) amit a mi valamelyik receptünk alapján készítettél, akkor küld el nekünk Te is a róla készült fényképet! Minden visszajelzésnek nagyon örülünk.
A karamellizált mandulához:
25 g cukor
10 g víz
80 g durvára darált mandula
A tésztához:
100 g darált mandula (vagy mandula liszt)
95 g cukor
4 db egész tojás
3 db tojásfehérje
50 g étcsokoládé
70 g karamellizált mandula
40 g vaj
A pálinkás sziruphoz:
25 g sárgabarack pálinka
70 g sárgabarack lekvár vagy dzsem
20 g víz
3 g citromsav
A sárgabarack réteghez:
250 g sárgabarack dzsem vagy lekvár
3 db lapzselatin
A karamell moussehoz:
230 g cukor
80 g méz
135 g tej
135 g habtejszín
5 db tojássárgája
3,5 dl habtejszín
6 db lapzselatin
A karamell glazinghez:
45 g cukor
23 g víz
45 g méz
30 g sűrített tej
45 g fehér csokoládé
A díszítéshez:
1,5 dl habtejszín, habbá verve
csokoládé díszek
1. A karamellizált mandulához a cukrot a vízzel forraljuk addig, amíg el nem kezd a cukor karamellizálódni, majd kavarjuk el benne a durvára őrölt mandulát (Késes aprítót használtam)! Pirítsuk még egy kicsit, majd tegyük félre hűlni!
2. A tésztához a mandulát daráljuk le. A 4 db egész tojástkavarjuk ki 70 g cukorral, majd keverjük hozzá a darált mandulát.
3. Az étcsokoládét tördeljük csokiolvasztó tálkába és a vajjal vízgőz fölött olvasszuk meg! Közben a 3 db tojásfehérjét verjük kemény habbá 25 g cukorral!
4. Az olvasztott csokoládét és a karamellizált mandulát keverjük el a tojásos keverékben!
5. Óvatosan forgassuk bele a felvert tojásfehérjét és egy konyhai mérleg segítségével felezzük el a tésztát!
6. Öntsük sütőpapírral bélelt 23 cm-es tortaformába, és előmelegített, 170 C fokos sütőben süssük meg őket! Sütési idő kb. 20 perc. Én a formában hagytam őket kihűlni, hogy ne menjen össze a lapok átmérője.
7. A pálinkás sziruphoz forraljuk össze a pálinkát a dzsemmel és a vízzel, majd a végén keverjük hozzá a citromsavat!
8. A barackréteghez a dzsemet forraljuk fel és áztassuk vízbe a 3 db lapzselatint! Miután levettük a tűzről és hűlt egy kicsit, alaposan kavarjuk el benne a beáztatott, kinyomkodott lapzselatinokat!
9. A torta összeállításánál az egyik tésztalapot helyezzük forgatható tortaállványra és köré szorosan csatoljunk állítható tortakarikát. Kenjük rá a pálinkás szirup egyik felét! A maradék sziruppal kenjük meg a másik tésztalap mindkét oldalát!
10. Mielőtt a barackdzsem megdermedne öntsük a tésztára, és helyezzük rá a másik tésztalapot is! Tegyük a hűtőbe amíg a karamell mousse elkészül!
11. A karamell moussehoz a 135 g tejet, a 135 g tejszínt, és a 80 g mézet kavargatva forraljuk fel, és közben olvasszuk fel a cukrot egy száraz edényben! A mézes keveréket óvatosan, több részletben adjuk az olvadt cukorhoz, és várjuk meg hogy újra elolvadjon!
12. Folyamatos keverés mellett csurgassuk a forró karamellt vékony sugárban a tojássárgájához! . A 6 db lapzselatint áztassuk vízbe pár percre és amikor elvesztették a tartásukat, akkor nyomkodjuk ki és alaposan keverjük el benne!
13. A 3,5 dl habtejszínt verjük lágyabb habbá ! Ha a karamell már szobahőmérsékletű, akkor alaposan forgassuk bele a felvert habot. Öntsük a tésztára és tegyük a hűtőbe minimum 3 órára dermedni!
14. A karamell glazinghez a vizet forraljuk össze a mézzel, közben olvasszuk fel a cukrot! A mézes folyadékot öntsük az olvadt cukorra, és kavarjuk össze! Áztassuk vízbe a 2 db lapzselatint!
15. A fehércsokit és a sűrített tejet tegyük egy edénybe, és kavargatva adagoljuk hozzá a mézes karamellt! A végén alaposan kavarjuk el benne a beáztatott lapzselatinokat is, és ha már nem túl meleg, akkor öntsük a tortára és tegyük vissza a hűtőbe dermedni!
16. Ha a torta megfelelően kidermedt, óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. A habtejszínt kemény habbá verjük és csillag csővel ellátott habzsákba töltjük. A torta tetejére körbe habrózsákat nyomunk. csokoládé díszekkel tovább dekoráljuk.