Ez a mennyei Nutella torta az erdei gyümölccsel, és a vaníliás mascarpone krémmel nem csak a gyerekek kedvence lesz ha elkészíted! Nálunk az egész családban kirobbanó sikert aratott.
1 db 24 cm-es tortához:
Nutellás piskótatekercs:
4 db tojás
4 ek hideg víz
140 g cukor
20 g vaníliás cukor
160 g finomliszt
6 g sütőpor
100 g Nutella vagy bármilyen más ízlés szerinti mogyorókrém
50 g durvára darált törökmogyoró
Mogyorós piskóta:
4 db tojás
80 g cukor
20 ml étolaj
80 g törökmogyoró
40 g finomliszt
Erdei gyümölcs zselé:
200 g erdei gyümölcs mix
20 g vaníliás cukor
50 g cukor
3 db lapzselatin
Nutellás mascarpone krém:
1 dl habtejszín
2 db lapzselatin
150 g Nutella vagy bármilyen más ízlés szerinti mogyorókrém
150 g mascarpone
Vaníliás mascarpone krém:
1 dl habtejszín
80 g cukor
1 db vanília rúd kikapart magja /https://shop.manilia.hu/
3 db lapzselatin
350 g mascarpone
2,5 dl habtejszín, habbá verve
Csokoládé glazúr:
1 dl habtejszín
50 g tejcsokoládé
50 g étcsokoládé
1 db lapzselatin
Díszítés:
50 g durvára darált törökmogyoró
néhány szem friss gyümölcs
csokoládés, vagy mogyorókrémes csokoládés keksz
1. Első lépésként a piskóta tekercset készítjük el. A lisztet a sütőporral összekeverjük. A tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A tojássárgákat a maradék cukorral és a vaníliás cukorral kihabosítjuk, majd hozzákeverjük a vizet. Felváltva adagolva beleforgatjuk a száraz alapanyagokat és a felvert fehérjét. A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és kb. 25x25 cm-es felületen elsimítjuk. Előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük.
2. A kisült tésztát még forrón egy másik sütőpapírra borítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt, amin sült és az alsó papírral együtt feltekerjük. Amikor langyosra hűlt kitekerjük és megkenjük a Nutellával. Megszórjuk a durvára darált mogyoróval és szorosan feltekerjük. Sütőpapírba csomagoljuk és hűtőben kihűtjük.
3. Közben megsütjük a mogyorós piskótát is. Ehhez a mogyorót késes aprítóban ledaráljuk és összekeverjük a liszttel. A tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját A maradék cukorral kihabosítjuk, majd hozzákeverjük az étolajat és végül felváltva adagolva beleforgatjuk a száraz alapanyagokat és a felvert fehérjét. A masszát sütőpapírral bélelt 24 cm-es tortaformába öntjük és előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni.
4. A gyümölcszselével folytatjuk. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A gyümölcsöket a kétféle cukorral felolvasztjuk és turmixoljuk. Felfőzzük, majd a tűzhelyről lehúzva elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Egy tálcára frissen tartó fóliát terítünk, erre egy 20 cm-es tortakarikát teszünk és a fóliát a forma külső oldalára felhajtjuk. A gyümölcsöt a karikába öntjük, és hűtőben alaposan kidermesztjük. Felhasználás előtt érdemes legalább 15-20 percre mélyhűtőbe is betenni.
5. A Nutellás mascarpone réteghez a zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A Nutellát és a mascarponét egy keverőtálba mérjük és összekeverjük. A tejszínt felmelegítjük és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. A Nutellás mascarponéhoz öntjük és alaposan összekeverjük.
6. A mogyorós piskótát tálcára tesszük és köré szorosan egy állítható tortakarikát csatolunk. A mascarponés krémet a tésztára öntjük, egyenletesen elsimítjuk és legalább 1 órára hűtőbe tesszük dermedni.
7. Közben a piskóta tekercset ujjnyi vastagra szeleteljük. A vaníliás mascarpone krémhez a zselatinokat hideg vízbe áztatjuk, a mascarponét egy keverőtálba mérjük. Az 1 dl habtejszínhez adjuk a cukrot és a vanília kikapart magját és addig melegítjük, amíg a cukor fel nem olvad. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Langyosra hűtjük és alaposan összekeverjük a mascarponéval. Végül hozzáforgatjuk a lágy habbá vert habtejszínt.
8. Összeállítjuk a tortát. A Nutellás réteg közepére kijelölünk egy 20 cm-es kört és a piskóta tekercs szeleteket a kijelölt körben elhelyezzük, szorosan egymás mellett. Szükség szerint néhányat vágjunk félbe. A vaníliás krém felét öntsük a formába úgy, hogy a tekercsek közötti réseket szépen tömítse. A krém közepébe helyezzük bele a kidermedt gyümölcszselét, majd öntsük rá a maradék krémet. Legalább 3-4 órára tegyük a hűtőbe dermedni.
9. A dermedési idő után elkészítjük a glazúrt. A zselatint áztassuk hideg vízbe. A tejszínbe tördeljük bele a kétféle csokit és közepes lángon, kavargatva addig melegítjük, amíg a csoki fel nem olvad. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatint. Ráöntjük a tortára és további 1-2 órára visszatesszük a hűtőbe.
10. Ha a torta megfelelően kidermedt, óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. A torta tetejére körbe mogyorót szórunk, erre helyezzük a kekszet, illetve a friss gyümölcsöt.