Vitathatatlan, hogy a házi krémesnek párja nincs. Pláne akkor, ha még egy kis narancsot is csempészünk bele. Ebben a receptben torta formájában készítettük el, mandulás piskótán, a krém közepében mandularopogóssal.
Ha tetszik a recept, akkor kövess minket a közösségi oldalainkon, hogy ne maradj le az újdonságokról!
Facebook , Instagram ,Pinterest, TikTok
Ha szeretnéd, hogy a Te alkotásod is szerepeljen a weboldalunkon (a "Ti küldtétek" menüben) amit a mi valamelyik receptünk alapján készítettél, akkor küld el nekünk Te is a róla készült fényképet! Minden visszajelzésnek nagyon örülünk.
Hozzávalók:
1 db 24 cm-es tortához
Mandulás piskóta:
3 db tojás
3 ek víz
120 g cukor
60 g finomliszt
60 g mandulaliszt
6 g sütőpor
Krém:
1 l tej
6 db tojássárgája
120 g vaníliás pudingpor
180 g cukor
20 g vaníliás cukor
1 db vanília rúd /manilia.hu - A legfinomabb döntés
1 db narancs reszelt héja és leve
7 db lapzselatin
4 dl állati tejszín
2 dl növényi hab alap
Mandula ropogós:
75 g darált mandula
30 g víz
30 g cukor
50 g fehércsoki
20 g ostya
Karamell réteg:
95 g cukor
150 g tej
30 g vaj
0,5 dl víz
6 g étkezési keményítő
10 g őrölt zselatin
0,5 dl víz
Díszítés:
2-3 ek barack lekvár
pirított, durvára vágott mandula
1,5 dl tejszín, habbá verve
Elkészítés:
A piskótához a tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját a maradék cukorral és a többi hozzávalóval kikavarjuk, végül beleforgatjuk a felvert fehérjét. A tésztát sütőpapírral bélelt, 24 cm-es tortaformába öntjük és előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük.
A krémhez a tejet felforraljuk a vanília rúd kikapart magjával és beledobhatjuk magát a rudat is. A tojássárgákat kikavarjuk a kétféle cukorral, a pudingporral, a narancshéjával és levével. Szükség esetén a tejből adhatunk hozzá 1 dl-t. Ha a tej felforrott, eltávolítjuk belőle a vanília rudat és folytonos keverés mellett, lassan a tojásos krémhez adjuk.
Visszatesszük a tűzhelyre és folytonos keverés mellett, lassú tűzön sűrűre főzzük. Lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a hideg vízben feláztatott, kinyomkodott lapzselatinokat. Hagyjuk kihűlni.
Elkészítjük a ropogóst. A fehércsokit a vízzel és a cukorral felolvasztjuk. Ráöntjük a mandula és az apróra tördelt ostya keverékére és alaposan összedolgozzuk. Egy 20 cm-es formát folpackal kibélelünk és elsimítjuk benne a masszát. Hűtőszekrényben "kifagyasztjuk".
A krémhez a kétféle tejszínt összeöntjük és habbá verjük, majd a kihűlt krémbe forgatjuk egy szilikon spatula segítségével. A piskótát tálcára tesszük, köré tortakarikát helyezünk. A krém felét elsimítjuk rajta.
A krém közepébe helyezzük a kidermedt ropogóst és rásimítjuk a maradék krémet. Hűtőbe tesszük, amíg elkészül a karamell réteg.
Ehhez a cukrot száraz serpenyőben felolvasztjuk. A keményítőt elkavarjuk a 0, 5 dl vízben, a zselatint szintén 0, 5 dl vízben kavarjuk el.
Ha a cukor felolvadt jöhet hozzá a vaj és a tej. Addig kavargatjuk, míg a cukordarabok újra felolvadnak, ekkor beleöntjük az elkevert keményítőt és besűrítjük. Lehúzzuk a tűzhelyről és jöhet bele a zselatin, amit kb. 10 másodperc alatt mikróban folyóssá melegítünk. Szobahőmérsékletűre hűtjük és a torta tetejére öntjük. Visszatesszük a hűtőbe, míg meg nem dermed.
Ha a torta megfeleően ki dermedt, óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. A piskótát körbe kenjük vékonyan baracklekvárral és a durvára vágott, pirított mandulával panírozzuk. Egy habzsákba csillag csövet helyezünk, beletöltjük a felvert habtejszínt és a torta tetejére habrózsákat nyomunk. Csokoládé díszekkel tovább dekorálhatjuk.