Egy kellemes ízharmónia, amely könnyen képes levenni bárkit a lábáról! Körtés mogyoró torta vaníliával, és karamellel. A török mogyoró domináns ízét zamatos körte raguval, és mennyei vaníliával támogattuk. A torta édességét pedig a karamell adja, hogy igazán habzsolni tudjuk az élvezeteket. :)
1 db 24 cm-es tortához
Mogyorós felvert:
4 db tojás
80 g cukor
40 g finomliszt
80 g törökmogyoró
20 ml étolaj
Mogyorós karamell réteg:
125 g mascarpone
120 g cukor
1,5 dl meleg habtejszín
2 db lapzselatin
70 g durvára darált törökmogyoró
1 dl habtejszín, habbá verve (állati eredetű min. 33%)
Körte ragu:
300 g megtisztított Vilmos körte
½ db citrom leve
20 g vaj
10 g vaníliás cukor
30 g cukor
1 dl víz
20 g étkezési keményítő
Karamellás-mogyorós vanília mousse:
80 g cukor
50 g vaj
1,5 dl meleg habtejszín
3 db lapzselatin
1 db vanília rúd magja / manilia.hu - A legfinomabb döntés
70 g török mogyoró
4 dl habtejszín, habbá verve (állati eredetű min.33% vagy 3 dl növényi eredetű)
Díszítés:
1-2 ek ízlés szerinti lekvár
50 g durvára darált török mogyoró
1,5 dl habtejszín, habbá verve
csokoládé díszek
1. A mogyorós felverthez a törökmogyorót késes aprítóban ledaráljuk és összekeverjük a liszttel. A tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját a maradék cukorral és az étolajjal kikavarjuk majd felváltva adagolva hozzáforgatjuk a felvert fehérjét és a száraz alapanyagokat. A masszát sütőpapírral bélelt 24 cm-es kapcsos tortaformába öntjük és előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük. A sütési idő és hőfok hő légkeveréssel értendő és sütőnként eltérő lehet.
2. Ha a tészta kihűlt elkészítjük a mogyorós karamell réteget. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A cukrot száraz edényben felolvasztjuk. Hozzáöntjük a meleg tejszínt és addig melegítjük tovább amíg az esetlegesen visszakeményedett cukor újra fel nem olvad. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a felpuhult, kinyomkodott zselatinokat. A karamellt a mascarponéhoz öntjük és alaposan összekeverjük. Jöhet hozzá a durvára darált törökmogyoró és ha már langyosra hűlt hozzáforgatjuk a lágy habbá vert habtejszínt.
3. A tésztát tálcára tesszük, lehetőség szerint használjunk forgatható tortaállványt, a tészta köré pedig szorosan csatolunk egy állítható tortakarikát. A mogyorós karamell krémet a tésztára öntjük, egyenletesen elsimítjuk szükség szerint és hűtőbe tesszük dermedni amíg készítjük a körte ragut.
4. A körte raguhoz a megtisztított körtéket citromlével meglocsoljuk, hogy ne barnuljanak be és apró kockákra vágjuk. Hozzáadjuk a vajat és a kétféle cukrot és puhára pároljuk. A keményítőt kikavarjuk a vízben, a körtéhez öntjük és sűrűre főzzük. Kihűtjük, majd a karamell réteg közepére egy 20 cm-es tortakarikát helyezünk és a körtét egyenletesen eloszlatjuk benne. Visszatesszük a hűtőbe dermedni legalább egy órára.
5. Ha a körte megfelelően kidermedt akkor készítjük el a mousset. Ehhez a zselatinokat hideg vízbe áztatjuk, a mogyorót késes aprítóban ledaráljuk. A cukrot száraz edényben felolvasztjuk. Beletesszük a vajat majd a meleg habtejszínt és addig melegítjük tovább amíg az esetlegesen visszakeményedett cukor újra fel nem olvad. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a felpuhult, kinyomkodott zselatinokat.
6. Belekeverjük a mogyorót és a vanília kikapart magját, majd legalább langyosra hűtjük. Végezetül beleforgatjuk a lágy habbá vert habtejszínt. A körte réteg körül eltávolítjuk a tortakarikát és a mousset a formába öntjük úgy, hogy a körte körül mindenhol megfelelően terüljön. Legalább 3 óra hűtés következik.
7. Ha a torta megfelelően kidermedt óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. A tésztát vékonyan körbe kenjük lekvárral és a durvára darált mogyoróval panírozzuk. A felvert habtejszínt csillag díszítő csővel ellátott habzsákba töltjük és a torta tetejére körbe habrózsákat nyomunk. Durvára darált mogyoróval megszórjuk és csokoládé díszekkel tovább dekoráljuk.