Az ünnepekre készülődve, vagy akár az ünnepeket követően a maradék mézeskalács felhasználására is jól jöhet ez a mézeskalács sajttorta recept, ezért érdemes elmenteni.😉
Az oldal jobb használhatósága érdekében nem használunk hirdetéseket. Az "A pillanat íze" weboldal működését a webshopunkban történő vásárlásoddal tudod támogatni. Itt többek között megtalálod az általunk is használt cukrász kellékeket, illetve nyomtatott, és digitális könyveinket is. Ezek tartalmáról ide kattintva olvashatsz bővebben.
Ha tetszik a recept, akkor kövess minket a közösségi oldalainkon, hogy ne maradj le az újdonságokról!
Facebook , Instagram ,Pinterest, TikTok
Ha szeretnéd, hogy a Te alkotásod is szerepeljen a weboldalunkon (a "Ti küldtétek" menüben) amit a mi valamelyik receptünk alapján készítettél, akkor küld el nekünk Te is a róla készült fényképet! Minden visszajelzésnek nagyon örülünk.
(1 db 24 cm-es tortához)
A tésztához:
220 g mézeskalács
110 g vaj
A krémhez:
750 g mascarpone
250 g tejföl
2 dl habtejszín
2 db egész tojás
3 db tojássárgája
40 g étkezési keményítő
100 g cukor
1 db bio narancs reszelt héja
2 evőkanál méz
8 g bourbon vaníliás cukor
1 evőkanál vanília aroma
0,5 mk őrölt szegfűszeg
1 mk őrölt gyömbér
1,5 mk őrölt fahéj
A vaníliás fehér csokihoz:
2,5 dl habtejszín
100 g fehér csokoládé
0,5 db rúd vanília
1 db lapzselatin
A díszítéshez:
tetszés szerint mézeskalács
1. A tésztához a mézeskalácsot daráljuk le egy késes aprítóban, és keverjük össze az előzőleg mikrohullámú sütőben megolvasztott vajjal! A kb. 24 cm-es torta formánk alját érdemes kibélelni szilikonos sütőpapírral mielőtt szépen elegyengetjük benne a kapott masszát.
2. A krémhez mérjük egy keverőtálba a mascarponét, a tejfölt, a kétféle cukrot, a mézet, a fűszereket, és reszeljük bele a narancs héját! Keverjük össze, és ízlés szerint ilyenkor még tovább ízesíthetjük.
3. A tojásokat egy külön edényben keverjük el, öntsük hozzá a habtejszínt, a vanília aromát, végül keverjük össze a keményítővel is! (A keményítő puding porral helyettesíthető) Öntsük a krémhez, és keverjük simára, de ne tovább mint szükséges, mert akkor könnyebben fog szétrepedni sütés közben. (Akkor sincs baj ha szétreped)
4. A tortakarikát bugyoláljuk be alufóliával, hogy a krém majd ne tudjon kifolyni, és öntsük a krémet a tésztára! Tegyük előmelegített 160 C fokos légkeveréses, párás sütőbe! (Melegítés előtt helyezzünk a sütő aljába egy tepsibe forró vizet amiből majd a hő hatására pára fog képződni.) Süssük kb. 50 percig! Ha a széle már szilárd, de még a közepe remegős akkor elkészült. Hagyjuk először a sütőben, majd szoba hőmérsékleten hűlni, végül tegyük a hűtőbe néhány órára mielőtt körbevágjuk.
5. A habtejszínt (ha nem jó a habképződő tulajdonsága, akkor egy részét lehet pótolni növényi hab alappal is) lassan melegítsük fel a vaníliával, majd még melegen keverjük benne simára a beletördelt fehér csokoládét, és alaposan hűtsük le! (Esetleg 1 db előzőleg beáztatott lapzselatint is el lehet benne keverni ha nem szeretnénk, hogy túl folyós legyen a krém).
6. A kihűlt krémet habverővel alaposan keverjük ki, majd oszlassuk el a sajttortánk tetején! A legjobb ha egy éjszakára betudjuk tenni a hűtőbe. Végül mézeskaláccsal tetszés szerint díszítjük.☺ (Tipp: A tortát csak óvatosan átcsúsztatva érdemes áthelyezni a sütőformáról a tálcánkra.)