A sült sajttorta az egyik legnagyobb kedvencünk, aminek rendszeresen készítjük a különböző verzióit, mert gyorsan, és könnyen elkészíthető finomság. A tapasztalatunk az, hogy nem érdemes cukrászdában vásárolni, mert az otthoni verzió nagyságrendekkel finomabb szokott lenni :-)


Az oldal jobb használhatósága érdekében nem használunk hirdetéseket. Az "A pillanat íze" weboldal működését a webshopunkban történő vásárlásoddal tudod támogatni. Itt többek között megtalálod az általunk is használt cukrász kellékeket, illetve nyomtatott, és digitális könyveinket is. Ezek tartalmáról ide kattintva olvashatsz bővebben. 

Ha tetszik a recept, akkor kövess minket a közösségi oldalainkon, hogy ne maradj le az újdonságokról!

Facebook , Instagram ,PinterestTikTok

Ha szeretnéd, hogy a Te  alkotásod is szerepeljen a weboldalunkon  (a "Ti küldtétek" menüben) amit a mi valamelyik receptünk alapján készítettél, akkor küld el nekünk Te is a róla készült fényképet!  Minden visszajelzésnek nagyon örülünk.

Hozzávalók  

1 db 23 cm-es tortához 

A tésztához: 

215 g zabkeksz (Győri édes zabfalatok) 

100 g vaj (vagy sütőmargarin) 

A krémhez: 

500 g mascarpone 

40 g porcukor (vagy kristálycukor) 

8 g vaníliás cukor 

ízlés szerint vanília (1 rúd magja vagy 2 ek aroma vagy 2 tk paszta) 

1 kis pohár 20%-os tejföl (kb 170 g) 

40 g vaníliás pudingpor (1 cs.) 

3 db egész tojás 

1 db tojássárgája 

2 dl habtejszín 

150 g fehércsoki 

Tetszés szerint 150-200 g friss vagy fagyasztott pirosgyümölcs (elhagyható) 

Verzió 1: Málna zseléhez: 

150 g málna (fagyasztott is lehet) 

1 ek citromlé 

0,5 dl víz 

2 db lapzselatin 

30 g nádcukor 

A tetejére: 100 g friss málna 

Verzió 2: A fényképen látható gyümölcsös tejszínhabhoz: 

1,5 dl habtejszín 

ízlés szerint friss málna 

ízlés szerint szeletelt mandula (elhagyható) 

ízlés szerint porcukor 

Verzió 3 (ajánlott): Gyümölcs raguhoz: 

200 g fagyasztott gyümölcs (pl.erdei gyümölcs mix) 

40 g cukor 

10 g vaníliás cukor 

0,5 dl víz 

1 púpozott teáskanál étkezési keményítő vagy vaníliás pudingpor 

1 tk vanília aroma

Elkészítés: 

A kekszet törjük apróra egy zacskóban, vagy daráljuk le egy késes aprítóban. A vajat kockázzuk fel egy műanyag tálkába és tegyük a mikrohullámú sütőbe 1 percre, hogy megolvadjon. Az olvadt vajat öntsük a kekszhez és alaposan keverjük el!

Egy kb. 23 cm-es kapcsos tortaforma aljában egyenletesen oszlassuk el a vajjal kevert kekszet! Nyomkodjuk meg egy pohár aljával, vagy egy szilikon spatulával, majd tegyük a hűtőbe dermedni, amíg a krémet készítjük.


A mascarponét keverjük el a kétféle cukorral és a tejföllel! Adjuk hozzá a vaníliát olyan formában, ami éppen megtalálható a konyhában és kóstolgassuk, hogy érezhető legyen!

Adjuk a krémhez a vaníliás krémport (vagy étkezési keményítőt) és a tojásokat is! A tojásokat egy kis tálkában előtte összekeverhetjük, hogy könnyebb legyen eldolgozni a krémben.

A fehércsokit tördeljük egy fém tálkába, és egy edényben tegyünk fel vizet forralni. A tálkát helyezzük a forrásban lévő víz fölé úgy, hogy a vízzel ne érintkezzen. Adjuk a krémhez!

Öntsük hozzá a habtejszínt is, és kavarjuk simára! Figyeljünk oda, hogy ne kavarjuk túl a krémet, mert minél több levegőt kavarunk bele annál valószínűbb, hogy szét fog repedni sülés közben.


Öntsük a kapott krémet a tortaformába a keksz rétegre! A tortát gőzölve kell sütni, hogy ne repedjen szét. Ezt úgy szokták, hogy alufóliával több rétegben betekerik, és belerakják egy tepsibe, amibe forró vizet öntenek és úgy sütik. De mivel a víz könnyen beszivárog, ezért a sütő aljába rakjunk egy tepsibe kb 1 liter forró vizet amíg még hideg a sütő, és úgy kezdjük el melegíteni 170 C fokra. (Azért érdemes így is körbetekerni nehogy kifolyjon a krém)

Nagyon óvatosan járjunk el, ha vizet helyezünk a forró sütőbe, mert ha a víz kifröccsen az üvegajtóra akkor az kárt tehet benne. Addig kell a sajttortákat sütni, amíg nem látjuk, hogy a szélei már szilárdak, de a formát egy kicsit megrázva a közepe még remegős maradt egy kicsit. Ez sütő függő, de kb 40-60 perc.

Verzió 1 – Gyümölcszselé:

A zseléhez a gyümölcsöt pépesítsük le! Használhatunk botmixert, turmixot vagy ami éppen kéznél van. Kavarjuk hozzá a cukrot és a citromlevet is, majd egy szűrőn paszírozzuk át, hogy eltávolítsuk a magvakat!

A lapzselatinokat áztassuk hideg vízbe, amíg el nem veszítik a tartásukat. Ez maximum 5 perc szokott lenni. A gyümölcsöt közben kezdjük el forralni majd vegyük le a tűzről. Fontos, hogy a zselatint ne forrásban lévő folyadékhoz adjuk. Alaposan kavarjuk el benne a kifacsart lapzselatinokat.

A langyosra hűlt gyümölcs öntetet (nálam 1,5 dl) öntsük a már kihűlt tortára és tegyük a hűtőbe egy éjszakára. Másnap vágjuk körbe, és csatoljuk le a tortaformát! Halmozzunk rá friss gyümölcsöt!


Verzió 2 – Gyümölcsös habtejszín 

A habtejszínt verjük kemény habbá, majd rusztikusan kenjük meg vele a tortát! Tetszés szerint halmozzunk rá friss gyümölcsöt, és szórjuk meg porcukorral!

Verzió 3 –Gyümölcs ragu

A gyümölcsöt megszórjuk a kétféle cukorral, meglocsoljuk vanília aromával és hagyjuk kiolvadni! Amikor elég nedvességet engedett, akkor a krémport elkeverjük a vízzel, hozzáöntjük, és kavargatva felforraljuk addig, amíg a keményítőtől szirupos nem lesz a folyadék. Elég addig főzni, amíg, ha a fakanállal egy csíkot húzunk az edény alján a csík látható marad egy ideig.  Várjuk meg amíg kihűl és akár az egész tortára, akár a szelet mellé szervírozva is praktikus.

Ha nem szeretnénk, hogy benne maradjanak a gyümölcsök magvai, akkor felforralás előtt turmixoljuk le, szűrjük át, és csak ezt követően főzzük fel a krémporral!

Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.