A sült sajttorta az egyik legnagyobb kedvencünk, aminek rendszeresen készítjük a különböző verzióit, mert gyorsan, és könnyen elkészíthető finomság. A tapasztalatunk az, hogy nem érdemes cukrászdában vásárolni, mert az otthoni verzió nagyságrendekkel finomabb szokott lenni :-)
Az oldal jobb használhatósága érdekében nem használunk hirdetéseket. Az "A pillanat íze" weboldal működését a webshopunkban történő vásárlásoddal tudod támogatni. Itt többek között megtalálod az általunk is használt cukrász kellékeket, illetve nyomtatott, és digitális könyveinket is. Ezek tartalmáról ide kattintva olvashatsz bővebben.
Ha tetszik a recept, akkor kövess minket a közösségi oldalainkon, hogy ne maradj le az újdonságokról!
Facebook , Instagram ,Pinterest, TikTok
Ha szeretnéd, hogy a Te alkotásod is szerepeljen a weboldalunkon (a "Ti küldtétek" menüben) amit a mi valamelyik receptünk alapján készítettél, akkor küld el nekünk Te is a róla készült fényképet! Minden visszajelzésnek nagyon örülünk.
Hozzávalók
1 db 23 cm-es tortához
A tésztához:
215 g zabkeksz (Győri édes zabfalatok)
100 g vaj (vagy sütőmargarin)
A krémhez:
500 g mascarpone
40 g porcukor (vagy kristálycukor)
8 g vaníliás cukor
ízlés szerint vanília (1 rúd magja vagy 2 ek aroma vagy 2 tk paszta)
1 kis pohár 20%-os tejföl (kb 170 g)
40 g vaníliás pudingpor (1 cs.)
3 db egész tojás
1 db tojássárgája
2 dl habtejszín
150 g fehércsoki
Tetszés szerint 150-200 g friss vagy fagyasztott pirosgyümölcs (elhagyható)
Verzió 1: Málna zseléhez:
150 g málna (fagyasztott is lehet)
1 ek citromlé
0,5 dl víz
2 db lapzselatin
30 g nádcukor
A tetejére: 100 g friss málna
Verzió 2: A fényképen látható gyümölcsös tejszínhabhoz:
1,5 dl habtejszín
ízlés szerint friss málna
ízlés szerint szeletelt mandula (elhagyható)
ízlés szerint porcukor
Verzió 3 (ajánlott): Gyümölcs raguhoz:
200 g fagyasztott gyümölcs (pl.erdei gyümölcs mix)
40 g cukor
10 g vaníliás cukor
0,5 dl víz
1 púpozott teáskanál étkezési keményítő vagy vaníliás pudingpor
1 tk vanília aroma
Elkészítés:
A kekszet törjük apróra egy zacskóban, vagy daráljuk le egy késes aprítóban. A vajat kockázzuk fel egy műanyag tálkába és tegyük a mikrohullámú sütőbe 1 percre, hogy megolvadjon. Az olvadt vajat öntsük a kekszhez és alaposan keverjük el!
Egy kb. 23 cm-es kapcsos tortaforma aljában egyenletesen oszlassuk el a vajjal kevert kekszet! Nyomkodjuk meg egy pohár aljával, vagy egy szilikon spatulával, majd tegyük a hűtőbe dermedni, amíg a krémet készítjük.
A mascarponét keverjük el a kétféle cukorral és a tejföllel! Adjuk hozzá a vaníliát olyan formában, ami éppen megtalálható a konyhában és kóstolgassuk, hogy érezhető legyen!
Adjuk a krémhez a vaníliás krémport (vagy étkezési keményítőt) és a tojásokat is! A tojásokat egy kis tálkában előtte összekeverhetjük, hogy könnyebb legyen eldolgozni a krémben.
A fehércsokit tördeljük egy fém tálkába, és egy edényben tegyünk fel vizet forralni. A tálkát helyezzük a forrásban lévő víz fölé úgy, hogy a vízzel ne érintkezzen. Adjuk a krémhez!
Öntsük hozzá a habtejszínt is, és kavarjuk simára! Figyeljünk oda, hogy ne kavarjuk túl a krémet, mert minél több levegőt kavarunk bele annál valószínűbb, hogy szét fog repedni sülés közben.
Öntsük a kapott krémet a tortaformába a keksz rétegre! A tortát gőzölve kell sütni, hogy ne repedjen szét. Ezt úgy szokták, hogy alufóliával több rétegben betekerik, és belerakják egy tepsibe, amibe forró vizet öntenek és úgy sütik. De mivel a víz könnyen beszivárog, ezért a sütő aljába rakjunk egy tepsibe kb 1 liter forró vizet amíg még hideg a sütő, és úgy kezdjük el melegíteni 170 C fokra. (Azért érdemes így is körbetekerni nehogy kifolyjon a krém)
Nagyon óvatosan járjunk el, ha vizet helyezünk a forró sütőbe, mert ha a víz kifröccsen az üvegajtóra akkor az kárt tehet benne. Addig kell a sajttortákat sütni, amíg nem látjuk, hogy a szélei már szilárdak, de a formát egy kicsit megrázva a közepe még remegős maradt egy kicsit. Ez sütő függő, de kb 40-60 perc.
Verzió 1 – Gyümölcszselé:
A zseléhez a gyümölcsöt pépesítsük le! Használhatunk botmixert, turmixot vagy ami éppen kéznél van. Kavarjuk hozzá a cukrot és a citromlevet is, majd egy szűrőn paszírozzuk át, hogy eltávolítsuk a magvakat!
A lapzselatinokat áztassuk hideg vízbe, amíg el nem veszítik a tartásukat. Ez maximum 5 perc szokott lenni. A gyümölcsöt közben kezdjük el forralni majd vegyük le a tűzről. Fontos, hogy a zselatint ne forrásban lévő folyadékhoz adjuk. Alaposan kavarjuk el benne a kifacsart lapzselatinokat.
A langyosra hűlt gyümölcs öntetet (nálam 1,5 dl) öntsük a már kihűlt tortára és tegyük a hűtőbe egy éjszakára. Másnap vágjuk körbe, és csatoljuk le a tortaformát! Halmozzunk rá friss gyümölcsöt!
Verzió 2 – Gyümölcsös habtejszín
A habtejszínt verjük kemény habbá, majd rusztikusan kenjük meg vele a tortát! Tetszés szerint halmozzunk rá friss gyümölcsöt, és szórjuk meg porcukorral!
Verzió 3 –Gyümölcs ragu
A gyümölcsöt megszórjuk a kétféle cukorral, meglocsoljuk vanília aromával és hagyjuk kiolvadni! Amikor elég nedvességet engedett, akkor a krémport elkeverjük a vízzel, hozzáöntjük, és kavargatva felforraljuk addig, amíg a keményítőtől szirupos nem lesz a folyadék. Elég addig főzni, amíg, ha a fakanállal egy csíkot húzunk az edény alján a csík látható marad egy ideig. Várjuk meg amíg kihűl és akár az egész tortára, akár a szelet mellé szervírozva is praktikus.
Ha nem szeretnénk, hogy benne maradjanak a gyümölcsök magvai, akkor felforralás előtt turmixoljuk le, szűrjük át, és csak ezt követően főzzük fel a krémporral!