Egy visszafogottan hivalkodó megjelenésű, és könnyed, mégis ízes torta. Válasszátok a különleges pillanataitok megünneplésére! :-)
1 db 24 cm-es tortához:
Pisztáciás tészta:
4 db tojásfehérje
70 g cukor
40 g finomliszt
100 g hántolt pisztácia
20 g vaj
Pisztáciás krém:
200 g mascarpone
80 g hántolt pisztácia
1 dl habtejszín
40 g cukor
10 g vaníliás cukor
2 db lapzselatin
Áfonya betét:
250 g fagyasztott áfonya
30 g cukor
20 g vaníliás cukor
1,5 dl habtejszín
20 g étkezési keményítő
2 db lapzselatin
Mézes-vaníliás mousse:
4 db tojássárgája
1 db vanília rúd /manilia - a legfinomabb döntés
100 g vegyes virágméz
2 dl habtejszín
15 g étkezési keményítő
3 db lapzselatin
3,5 dl habtejszín, habbá verve
Díszítés:
1-2 ek ízlés szerinti lekvár
50 g durvára darált pisztácia
friss áfonya szemek
1. A tésztához a pisztáciát késes aprítóban ledaráljuk és összekeverjük a liszttel. A vajat felolvasztjuk. A tojásfehérjéket a cukorral habbá verjük, majd óvatos mozdulatokkal egy szilikon spatula segítségével hozzáforgatjuk a száraz alapanyagokat, valamint az olvasztott vajat. Arra ügyeljünk, hogy a vaj ne legyen meleg.
Egy 24 cm-es tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral és a masszát beleöntjük. Előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni.
2. A pisztáciás krémmel folytatjuk. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A pisztáciát késes aprítóban ledaráljuk. A tejszínhez adjuk a kétféle cukrot és addig melegítjük, amíg a cukor fel nem olvad. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a felpuhult, kinyomkodott zselatinokat. A mascarponéhoz öntjük és alaposan összekeverjük, végül beleforgatjuk a pisztáciát is.
3. A kihűlt tésztát tálcára helyezzük és köré szorosan egy állítható tortakarikát csatolunk. A pisztáciás krémet a tésztára öntjük, szükség szerint egy kis méretű hajlított kenőkéssel egyenletesen elsimítjuk. Hűtőbe tesszük dermedni, amíg az áfonyával foglalkozunk.
4. Az áfonya betéthez a keményítőt csomómentesre keverjük a tejszínben. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A fagyasztott áfonyát a kétféle cukorral felolvasztjuk és turmixoljuk. Hozzáöntjük a kikavart keményítőt és közepes lángon, kavargatva sűrűre főzzük. Lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Időnként átkavarva hagyjuk hűlni, de ne várjuk meg, hogy dermedni kezdjen!
5. A pisztáciás krém közepére helyezzünk egy 20 cm-es tortakarikát és az áfonya krémet öntsük bele. Tegyük vissza a hűtőbe amíg a gyümölcs meg nem húz. Ez kb. 1-2 órát vesz igénybe.
6. Következő lépésként a mézes-vaníliás mousse-t készítjük el. A tojássárgákhoz adjuk a mézet és a vanília kikapart magját, valamint a keményítőt és kihabosítjuk. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A 2 dl habtejszínt a vanília héjjal felforraljuk és folytonos keverés közben, lassan a tojáshoz csurgatjuk. Visszatesszük a tűzhelyre és alacsony lángon, kevergetve sűrűsödésig főzzük. Lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Legalább langyosra hűtjük és csak ezután forgatjuk össze a lágy habbá vert habtejszínnel.
7. A kidermedt áfonyás réteg körül eltávolítjuk a tortakarikát és a mousse-t ráöntjük. Legalább 4 órára hűtőbe tesszük, de a legjobb, ha egy éjszakán át hűtjük.
8. Ha a torta megfelelően kidermedt óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. A tésztát vékonyan körbe kenjük lekvárral és a durvára darált pisztáciával panírozzuk. A torta tetejét körbe szintén a pisztáciával szórjuk meg és friss áfonyával díszítjük.