A krémes túró réteget egy igazán kellemes desszertté varázsolja a sokak által kedvelt ízkombináció! Ha Te is szereted, akkor készítsd el könnyedén, és zárd vele az étkezést! :)
Hozzávalók:
1 db 24 cm-es tortához
Mákos lapok:
5 db tojás
100 g cukor
20 ml étolaj
100 g darált mák
50 g finomliszt
1 db citrom reszelt héja
Meggykrém:
250 g fagyasztott, magozott meggy
40 g cukor
20 g vaníliás cukor
1,5 dl habtejszín
20 g étkezési keményítő
2 db lapzselatin
Meggyes-mákos túrókrém:
500 g tehéntúró
150 g fagyasztott, magozott meggy
30 g darált mák
80 g cukor
20 g vaníliás cukor
3 db lapzselatin
2 dl habtejszín, habbá verve
Ha tetszik a Meggyes mákos túró torta receptünk, akkor talán nyomtatott könyvünk is érdekelni fog. :-)
Elkészítés:
1. A mákos lapokhoz a tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A lisztet és a mákot összekeverjük és hozzáreszeljük a citromhéjat. A tojások sárgáját kihabosítjuk a maradék cukorral, majd beleöntjük az étolajat is. Felváltva adagolva hozzáforgatjuk a száraz alapanyagokat és a felvert fehérjét. A masszát 2 egyenlő részre mérjük. Egy 24 cm-es kerek tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral és egyenként, előmelegített 175 fokos sütőben kisütjük a 2 lapot. A sütési idő hőlégkeveréssel egyenként kb. 15-20 perc.
2. A meggykrémmel folytatjuk. A kétféle cukor hozzáadásával felolvasztjuk a meggyet, majd turmixoljuk. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk, a keményítőt csomómentesre kavarjuk a tejszínben. A kikavart keményítőt a gyümölcshöz adjuk és kevergetve, közepes lángon felfőzzük. Lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat.
3. Ha a meggykrém legalább langyosra hűlt, elkezdjük a torta összeállítását. Az egyik tésztát tálcára tesszük és köré szorosan csatolunk egy állítható tortakarikát. A meggyet a tésztára öntjük, egyenletesen elsimítjuk és hűtőbe tesszük dermedni, amíg készítjük a túrókrémet.
4. A meggyes-mákos túrókrémhez a túrót áttörjük. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A meggyet felolvasztjuk, turmixoljuk. Hozzáadjuk a kétféle cukrot, valamint a mákot és közepes lángon, kevergetve felfőzzük. Lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Miután langyosra hűlt a túróhoz öntjük és alaposan összekeverjük. Végül hozzáforgatjuk a lágy habbá vert habtejszínt is.
5. Folytatjuk a torta összeállítását. A meggy rétegre helyezzük a második tésztalapot és ráöntjük a túrókrémet. Egyenletesen elsimítjuk és legalább 4-5 órára hűtőbe tesszük dermedni.
6. Ha a torta megfelelően kidermedt óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. Tetszés szerint habrózsákkal és gyümölcslekvárral dekoráljuk. Jelen esetben mi a felvert habtejszínt szultán díszítő csővel nyomtuk a torta tetejére, melyek közepét lekvárral díszítettük.