Mennyei puha, és ízes Medovik torta recept hűsítő citrussal, és kényeztető fahéjjal. Mi a megszokottól alacsonyabb formában készítettük el, hogy könnyebben szeletelhető, és fogyasztható legyen, valamint kevesebb időt kelljen tölteni vele a konyhában. :) 

Hozzávalók: 

1 db 24 cm-es tortához: 

Mézes tésztalapok: 

125 g vegyes virágméz 

125 g vaj 

75 g cukor 

1 db egész tojás 

1 db tojássárgája 

425 g finomliszt 

6 g szódabikarbóna 

1 kk őrölt fahéj /prémium minőségű fahéj, és egyéb fűszerek itt: https://shop.manilia.hu/

1 db citrom reszelt héja 

Citrusos mascarpone krém: 

250 g mascarpone 

200 g tejföl 

1 db citrom reszelt héja 

1 db narancs reszelt héja 

1 dl habtejszín 

100 g cukor 

20 g vaníliás cukor 

3 db lapzselatin 

3 dl habtejszín, habbá verve 

Ha tetszenek a receptjeink, akkor szeretettel ajánljuk nyomtatott könyveinket is! :)

Receptkönyv

Elkészítés:

1. A tésztalapokhoz a lisztet összekeverjük a fahéjjal, valamint a reszelt citromhéjjal. A mézet, a cukrot és a vajat egy edénybe mérjük és közepes lángon addig főzzük, időnként átkavarva, amíg a cukor fel nem olvad. Ekkor beleöntjük a szódabikarbónát, ne lepődjünk meg mert felhabzik. Kavargatva tovább főzzük 1-2 percig, amíg el nem kezd szép karamell színe lenni. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről, átöntjük egy keverőtálba és langyosra hűtjük.

Következő lépésként belekeverjük az egész tojást és a sárgáját, majd fokozatosan adagolva a lisztet. Amíg tudunk dolgozzunk habverővel, majd kézzel folytassuk a tészta összegyúrását. 

A kapott tésztát mérjük 4 egyenlő részre.

Medovik torta
Medovik torta

2. Két sütőpapír között egyenként nyújtsuk őket akkorára, hogy ki tudjunk szúrni belőlük kb. 24 cm-es köröket. Az alsó sütőpapírral helyezzük tepsire, villával szurkáljuk meg és egyenként süssük őket 6-6 percig, előmelegített, 180 fokos sütőben. 

Amikor egy tésztalap kisül, még forrón szúrjuk ki belőle a 24 cm-es kört, a leeső részeket pedig gyűjtsük össze, szükség lesz rá a díszítésnél. A kisült, kiszúrt tésztákat hűtsük ki.

Medovik torta

3. Közben készítsük el a krémet. A mascarponét keverjük össze a tejföllel és reszeljük hozzá a citrom, valamint a narancshéjat. A zselatinokat áztassuk hideg vízbe. Az 1 dl tejszínhez adjuk hozzá a kétféle cukrot és melegítsük addig, amíg a cukor el nem olvad. Ekkor húzzuk le a tűzhelyről és keverjük el benne a kinyomkodott zselatinokat. Hűtsük legalább langyosra és alaposan keverjük össze a tejfölös mascarponéval. Végül forgassuk hozzá a lágy habbá vert habtejszínt is. A krémet mérjük 4 egyenlő részre.

Medovik torta

4. Kezdjük el a torta összeállítását. Az egyik tésztalapot helyezzük tálcára és csatoljunk köré egy állítható tortakarikát. Egy rész krémet egyenletesen simítsunk el a tésztán, majd jöhet a következő tészta lap, újabb rész krém mindaddig, amíg el nem fogy. A tortát krémmel zárjuk. Egy éjszakára tegyük hűtőbe, hogy a krém meghúzzon, a lapok pedig megpuhuljanak.

Medovik torta

5. A félretett leeső tésztákat morzsoljuk össze. Távolítsuk el a tortakarikát és a torta oldalát panírozzuk körbe a tészta morzsával, valamint a torta tetejét is szórjuk be vele. Friss gyümölccsel dekoráljuk.

Medovik torta
Medovik torta
Medovik torta


Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.