Mennyei puha, és ízes Medovik torta recept hűsítő citrussal, és kényeztető fahéjjal. Mi a megszokottól alacsonyabb formában készítettük el, hogy könnyebben szeletelhető, és fogyasztható legyen, valamint kevesebb időt kelljen tölteni vele a konyhában. :)
Hozzávalók:
1 db 24 cm-es tortához:
Mézes tésztalapok:
125 g vegyes virágméz
125 g vaj
75 g cukor
1 db egész tojás
1 db tojássárgája
425 g finomliszt
6 g szódabikarbóna
1 kk őrölt fahéj /prémium minőségű fahéj, és egyéb fűszerek itt: https://shop.manilia.hu/
1 db citrom reszelt héja
Citrusos mascarpone krém:
250 g mascarpone
200 g tejföl
1 db citrom reszelt héja
1 db narancs reszelt héja
1 dl habtejszín
100 g cukor
20 g vaníliás cukor
3 db lapzselatin
3 dl habtejszín, habbá verve
Ha tetszenek a receptjeink, akkor szeretettel ajánljuk nyomtatott könyveinket is! :)
Elkészítés:
1. A tésztalapokhoz a lisztet összekeverjük a fahéjjal, valamint a reszelt citromhéjjal. A mézet, a cukrot és a vajat egy edénybe mérjük és közepes lángon addig főzzük, időnként átkavarva, amíg a cukor fel nem olvad. Ekkor beleöntjük a szódabikarbónát, ne lepődjünk meg mert felhabzik. Kavargatva tovább főzzük 1-2 percig, amíg el nem kezd szép karamell színe lenni. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről, átöntjük egy keverőtálba és langyosra hűtjük.
Következő lépésként belekeverjük az egész tojást és a sárgáját, majd fokozatosan adagolva a lisztet. Amíg tudunk dolgozzunk habverővel, majd kézzel folytassuk a tészta összegyúrását.
A kapott tésztát mérjük 4 egyenlő részre.
2. Két sütőpapír között egyenként nyújtsuk őket akkorára, hogy ki tudjunk szúrni belőlük kb. 24 cm-es köröket. Az alsó sütőpapírral helyezzük tepsire, villával szurkáljuk meg és egyenként süssük őket 6-6 percig, előmelegített, 180 fokos sütőben.
Amikor egy tésztalap kisül, még forrón szúrjuk ki belőle a 24 cm-es kört, a leeső részeket pedig gyűjtsük össze, szükség lesz rá a díszítésnél. A kisült, kiszúrt tésztákat hűtsük ki.
3. Közben készítsük el a krémet. A mascarponét keverjük össze a tejföllel és reszeljük hozzá a citrom, valamint a narancshéjat. A zselatinokat áztassuk hideg vízbe. Az 1 dl tejszínhez adjuk hozzá a kétféle cukrot és melegítsük addig, amíg a cukor el nem olvad. Ekkor húzzuk le a tűzhelyről és keverjük el benne a kinyomkodott zselatinokat. Hűtsük legalább langyosra és alaposan keverjük össze a tejfölös mascarponéval. Végül forgassuk hozzá a lágy habbá vert habtejszínt is. A krémet mérjük 4 egyenlő részre.
4. Kezdjük el a torta összeállítását. Az egyik tésztalapot helyezzük tálcára és csatoljunk köré egy állítható tortakarikát. Egy rész krémet egyenletesen simítsunk el a tésztán, majd jöhet a következő tészta lap, újabb rész krém mindaddig, amíg el nem fogy. A tortát krémmel zárjuk. Egy éjszakára tegyük hűtőbe, hogy a krém meghúzzon, a lapok pedig megpuhuljanak.
5. A félretett leeső tésztákat morzsoljuk össze. Távolítsuk el a tortakarikát és a torta oldalát panírozzuk körbe a tészta morzsával, valamint a torta tetejét is szórjuk be vele. Friss gyümölccsel dekoráljuk.