Az Ischler (vagy Isler) sokak kedvenc teasüteménye, és mi is nagyon szeretjük. Szokták készíteni habtöltelékkel, vagy csokoládé helyett kávéöntettel bevonva, de mi most a hagyományos lekváros ischler receptjét hoztuk el nektek úgy, ahogy a legtöbb helyen is készítik.


Az oldal jobb használhatósága érdekében nem használunk hirdetéseket. Az "A pillanat íze" weboldal működését a webshopunkban történő vásárlásoddal tudod támogatni. Itt többek között megtalálod az általunk is használt cukrász kellékeket, illetve nyomtatott, és digitális könyveinket is. Ezek tartalmáról ide kattintva olvashatsz bővebben. 

Ha tetszik a recept, akkor kövess minket a közösségi oldalainkon, hogy ne maradj le az újdonságokról!

Facebook , Instagram ,PinterestTikTok

Ha szeretnéd, hogy a Te  alkotásod is szerepeljen a weboldalunkon  (a "Ti küldtétek" menüben) amit a mi valamelyik receptünk alapján készítettél, akkor küld el nekünk Te is a róla készült fényképet!  Minden visszajelzésnek nagyon örülünk.

Hozzávalók:

A barna linzer tésztához:

300 g búzaliszt (BL55)

200 g vaj (vagy Ráma sütőmargarin vajjal)

100 g porcukor

20 g vaníliás cukor

0,5 db reszelt citromhéj (elhagyható)

1 db tojássárgája

50 g darált dió (vagy egyéb olajos mag)

A töltéshez:

150 g csipkebogyó lekvár (eredetileg ribizli lekvár, vagy egyéb piros színű gyümölcslekvár)

A bevonáshoz:

250 g csokoládé (nálam tej és étcsoki vegyesen)

3,5 ek étolaj

A díszítéshez:

ízlés szerint egész mandula vagy tört dióbél


Elkészítés:

A tészta hozzávalóit rakjuk egy nagyméretű keverőtálba! Fontos, hogy a vaj legyen nagyon lehűtve, és kezdjük el gyors mozdulatokkal összegyúrni, majd ha összeállt, akkor letakarva tegyük a hűtőbe pihentetni legalább 30 percre! 

A lekvárt keverjük ki, majd folyamatosan kavargatva forraljuk fel. Hűlés közben is kavargassuk, hogy ne bőrösödjön! 

A tésztát nyújtsuk ki kb. 8 mm vastagságúra! Nyújtás közben ügyeljünk rá, hogy a tésztát folyamatosan mozgassuk a felületen, így nem fog leragadni. Időnként lisztezzük meg, illetve a tésztát a nyújtófára tekerve a felületet is szórjuk meg időnként! Szúrjuk ki őket egy olyan átmérőjű kiszúróval (kb 7 cm), mint amekkora ischlereket szeretnénk kapni! Helyezzük tepsire egymástól kellő távolságra   (nem úgy mint én) mert sütés közben enyhén nőni fog a térfogata, és süssük meg őket 180 C fokon (légkeveréssel 160 C fok)!

A tésztáknak az az oldala kerüljön szembe egymással, amelyik a sütőlemezen lefelé nézett. Kenjünk meg egy korongot lekvárral, majd borítsuk össze egy másik koronggal. Az így kapott sütiket tegyük a hűtőbe dermedni amíg elkészítjük a csokoládé bevonót!

A csokoládét tördeljük fel, adjuk hozzá az olajat, majd gőz fölött, folyamatosan kavargatva olvasszuk meg! Hagyjuk egy kicsit hűlni, majd mártsuk bele az islereket, és helyezzük rácsra, hogy a felesleg le tudjon folyni róla! Amíg a csokoládé bevonat folyékon, addig dekoráljuk tetszés szerint egész mandulával, esetleg tört dióbéllel! Hagyjuk a csokit dermedni, majd tegyük a hűtőbe (lehetőleg egy éjszakára)!  


Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.