Az Ischler (vagy Isler) sokak kedvenc teasüteménye, és mi is nagyon szeretjük. Szokták készíteni habtöltelékkel, vagy csokoládé helyett kávéöntettel bevonva, de mi most a hagyományos lekváros ischler receptjét hoztuk el nektek úgy, ahogy a legtöbb helyen is készítik.
Az oldal jobb használhatósága érdekében nem használunk hirdetéseket. Az "A pillanat íze" weboldal működését a webshopunkban történő vásárlásoddal tudod támogatni. Itt többek között megtalálod az általunk is használt cukrász kellékeket, illetve nyomtatott, és digitális könyveinket is. Ezek tartalmáról ide kattintva olvashatsz bővebben.
Ha tetszik a recept, akkor kövess minket a közösségi oldalainkon, hogy ne maradj le az újdonságokról!
Facebook , Instagram ,Pinterest, TikTok
Ha szeretnéd, hogy a Te alkotásod is szerepeljen a weboldalunkon (a "Ti küldtétek" menüben) amit a mi valamelyik receptünk alapján készítettél, akkor küld el nekünk Te is a róla készült fényképet! Minden visszajelzésnek nagyon örülünk.
Hozzávalók:
A barna linzer tésztához:
300 g búzaliszt (BL55)
200 g vaj (vagy Ráma sütőmargarin vajjal)
100 g porcukor
20 g vaníliás cukor
0,5 db reszelt citromhéj (elhagyható)
1 db tojássárgája
50 g darált dió (vagy egyéb olajos mag)
A töltéshez:
150 g csipkebogyó lekvár (eredetileg ribizli lekvár, vagy egyéb piros színű gyümölcslekvár)
A bevonáshoz:
250 g csokoládé (nálam tej és étcsoki vegyesen)
3,5 ek étolaj
A díszítéshez:
ízlés szerint egész mandula vagy tört dióbél
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit rakjuk egy nagyméretű keverőtálba! Fontos, hogy a vaj legyen nagyon lehűtve, és kezdjük el gyors mozdulatokkal összegyúrni, majd ha összeállt, akkor letakarva tegyük a hűtőbe pihentetni legalább 30 percre!
A lekvárt keverjük ki, majd folyamatosan kavargatva forraljuk fel. Hűlés közben is kavargassuk, hogy ne bőrösödjön!
A tésztát nyújtsuk ki kb. 8 mm vastagságúra! Nyújtás közben ügyeljünk rá, hogy a tésztát folyamatosan mozgassuk a felületen, így nem fog leragadni. Időnként lisztezzük meg, illetve a tésztát a nyújtófára tekerve a felületet is szórjuk meg időnként! Szúrjuk ki őket egy olyan átmérőjű kiszúróval (kb 7 cm), mint amekkora ischlereket szeretnénk kapni! Helyezzük tepsire egymástól kellő távolságra (nem úgy mint én) mert sütés közben enyhén nőni fog a térfogata, és süssük meg őket 180 C fokon (légkeveréssel 160 C fok)!
A tésztáknak az az oldala kerüljön szembe egymással, amelyik a sütőlemezen lefelé nézett. Kenjünk meg egy korongot lekvárral, majd borítsuk össze egy másik koronggal. Az így kapott sütiket tegyük a hűtőbe dermedni amíg elkészítjük a csokoládé bevonót!
A csokoládét tördeljük fel, adjuk hozzá az olajat, majd gőz fölött, folyamatosan kavargatva olvasszuk meg! Hagyjuk egy kicsit hűlni, majd mártsuk bele az islereket, és helyezzük rácsra, hogy a felesleg le tudjon folyni róla! Amíg a csokoládé bevonat folyékon, addig dekoráljuk tetszés szerint egész mandulával, esetleg tört dióbéllel! Hagyjuk a csokit dermedni, majd tegyük a hűtőbe (lehetőleg egy éjszakára)!