A mennyei citromkrém, és az intenzíven mákos tészták rétegezése egy örökzöld párosítás. Mi karácsonykor leptük meg vele a szeretteinket, de az év bármely szakában örömet okozhat :-)
Ha tetszik a recept, akkor kövess minket a közösségi oldalainkon, hogy ne maradj le az újdonságokról!
Facebook , Instagram ,Pinterest, TikTok
Ha szeretnéd, hogy a Te alkotásod is szerepeljen a weboldalunkon (a "Ti küldtétek" menüben) amit a mi valamelyik receptünk alapján készítettél, akkor küld el nekünk Te is a róla készült fényképet! Minden visszajelzésnek nagyon örülünk.
(1 db 24 cm-es tortához)
Mákos lapok:
8 db tojás
160 g darált mák
160 g cukor
80 g finomliszt
40 ml étolaj
2 db nagyobb (bio) citrom reszelt héja
Citromos krém:
100 g vaj
2 db nagyobb citrom leve
2 db egész tojás
2 db tojássárgája
70 g cukor
50 g fehércsokoládé
4 db lapzselatin
4 dl állati eredű habtejszín(33-35%-os), habbá verve
Díszítés:
2 dl habtejszín, habbá verve
40 g darált mák
1. A mákos lapokhoz a tojások fehérjét 40 g cukorral habbá verjük. A lisztet és a mákot elkeverjük. A tojások sárgáját kihabosítjuk a maradék cukorral, az étolajjal és a reszelt citromhéjjal, majd felváltva adagolva hozzáforgatjuk a száraz alapanyagokat és a felvert fehérjét. A masszát 4 egyenlő részre mérjük. Egy 24 cm-es kerek tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral és egyenként, előmelegített 175 fokos sütőben kisütjük a 4 lapot. A sütési idő hőlégkeveréssel egyenként kb. 15 perc.
2. A citromos krémhez a citromok levét kifacsarjuk. Az egész tojásokat és a tojássárgájákat elkeverjük a citromlével, 50 g vajjal és a cukorral. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. Kis lángon, folyamatos keverés mellett a tojásos keveréket addig főzzük, amíg sűrűsödni kezd. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a feláztatott, kinyomkodott zselatinokat.
3. A fehércsokoládét a maradék 50 g vajjal együtt egy keverőtálba tördeljük és ráöntjük a meleg tojásos krémet. Egy kézi habverő segítségével egyneművé dolgozzuk és langyosra hűtjük. A tejszínt nem túl kemény habbá verjük és a krémhez forgatjuk egy szilikon spatula segítségével.
4. Összeállítjuk a tortát. Az egyik tésztalapunkat forgatható tortaállványra helyezzük, így könnyebb lesz a dolgunk a díszítésnél. A tészta köré állítható tortakarikát csatolunk. A krémet 3 egyenlő részre osztjuk és egy részt a tésztára simítunk (pl. egy kis méretű kenőkéssel). Erre újabb tészta jön, krém, tészta, krém és végül befedjük az utolsó tésztával. Hűtőbe tesszük dermedni 2-3 órára.
5.Ha a torta megfelelően kidermedt, eltávolítjuk a tortakarikát. A díszítéshez szánt habot felverjük és beleforgatjuk a darált mákot. Ezzel a mákos habbal kenjük be a tortánkat habkártya segítségével. Tetszés szerint díszítjük alkalomhoz illő csokoládé díszekkel, habcsókokkal.