A zamatos körte a  roppanós mogyoróval, az édes karamellel, és a vaníliás krémtúróval garantáltan egy kis boldogságot hoz a borús őszi napokon. Készítsd el ezért, vagy csak mert enni szeretnétek egy finom desszertet! :) 


Ha szívesen készíted a receptjeinket, akkor szeretettel ajánljuk nyomtatott kiadványainkat is. Látogass el a webshopunkba, ahol a könyvek mellett digitálisan elérhető prémium tartalmainkat is megtalálod, hogy még több szuper recept legyen a tarsolyodban! :)

A webshophoz -->kattints ide! <--

Cukrász könyv

Hozzávalók: 

1 db 24 cm-es tortához: 

Mogyorós-kakaós piskóta: 

4 db tojás 

60 g cukor 

50 g törökmogyoró 

25 g cukrozatlan kakaó por 

20 g finomliszt 

20 ml étolaj 

Mogyoró ropogós: 

60 g törökmogyoró 

20 g ostya (pl. fagyitölcsér) 

60 g fehércsoki 

Fűszeres körte betét: 

400 g megtisztított körte (Vilmos) 

½ db citrom leve 

(A fűszerezés lehet tetszés szerint is)

½ kk őrölt fahéj 

½ kk őrölt gyömbér 

csipetnyi őrölt kardamom 

25 g vaj 

60 g barna nádcukor 

20 g vaníliás cukor 

25 g étkezési keményítő 

0,5 dl víz 

Karamell zselé: 

80 g barna nádcukor 

15 g vaj 

1 dl habtejszín felforrósítva 

1 db lapzselatin 

Vaníliás túró mousse: 

500 g krémes túró 

3 db tojássárgája 

1 db vanília rúd (nálunk most Madagaszkári bourbon)

 A prémium minőségű vaníliáért, és fűszerekért látogassatok el a shop.manilia.hu oldalára!

120 g cukor 

2,5 dl habtejszín 

4 db lapzselatin 

2,5 dl habtejszín, habbá verve 

Díszítés: 

1,5 dl habtejszín, habbá verve 

20 g durvára darált törökmogyoró 

tetszés szerint csokoládé díszek 

Elkészítés: 

1. A piskótához a mogyorót késes aprítóban durvára daráljuk és összekeverjük a kakaóporral, valamint a liszttel. A tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját a maradék cukorral kihabosítjuk, miközben hozzáöntjük az étolajat is. A száraz alapanyagokat és a felvert fehérjét felváltva adagolva fokozatosan keverjük a sárgájához. Egy 24 cm-es tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük és a masszát beleöntjük. Előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni.

túrótorta recept

2. Amíg a tészta sül elkészítjük a ropogóst. A fehércsokit vízgőz fölött felolvasztjuk. A mogyorót az ostyával együtt késes aprítóban ledaráljuk, majd hozzáöntjük a felolvadt fehércsokit és összekeverjük. Egy tálcára frissen tartó fóliát terítünk, erre egy 20 cm-es tortakarika kerül, ebbe nyomkodjuk szép egyenletesen a masszát. Hűtőbe tesszük és alaposan kidermesztjük.

túrótorta recept

3. Következő lépésként a körtével foglalkozunk. A körtéket meghámozzuk, magházukat kivágjuk, és apró kockákra vágjuk. Közben citromlével meglocsoljuk, hogy ne barnuljon be. Hozzáadjuk a fűszereket, a vajat, valamint a kétféle cukrot és közepes lángon puhára pároljuk. (Ügyeljünk rá, hogy ne főzzük túl, maradjanak meg a pici kockák.) A vízben elkeverjük a keményítőt, a körtéhez öntjük és sűrűre főzzük. Átöntjük egy hideg edénybe és legalább langyosra hűtjük.

túrótorta recept

4.  Elkezdjük a torta összeállítását. A piskótát tálcára tesszük és a tészta közepére egy 20 cm-es tortakarikát helyezünk. Beleöntjük a körte ragut és egyenletesen elsimítjuk. Hűtőbe tesszük dermedni.

túrótorta recept

5. Közben elkészítjük a karamellt. A zselatint hideg vízbe áztatjuk.  A cukrot száraz edénybe mérjük és felolvasztjuk. Hozzáadjuk a vajat, majd lassan belecsurgatjuk a forró tejszínt is. Addig melegítjük tovább, amíg az esetlegesen visszakeményedett cukor újra fel nem olvad. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. 

Ha a karamell legalább langyosra hűlt, ráöntjük a körtére és visszatesszük a hűtőbe, amíg meg nem dermed.

túrótorta recept

6. A túró mousse-szal folytatjuk. A túrót áttörjük. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A tojássárgákat a kétféle cukorral és a vanília kikapart magjával alaposan kikavarjuk. Jöhet hozzá a 2,5 dl habtejszín és alacsony lángon, kevergetve sűrűsödésig főzzük. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Fokozatosan a túróhoz öntjük és alaposan összedolgozzuk. Végül a lágy habbá vert habtejszínt is hozzáforgatjuk.

túrótorta recept

7. Folytatjuk a torta összeállítását. A körte-és karamell réteg körül eltávolítjuk a tortakarikát és a ropogóst a zselére helyezzük. A piskóta köré szorosan egy állítható tortakarikát csatolunk. A túrót a formába öntjük, egyenletesen elsimítjuk szükség szerint és egy éjszakára tegyük a hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek!

túrótorta recept

8. Ha a torta megfelelően kidermedt óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. A felvert habot csillag díszítő csővel ellátott habzsákba töltjük és a torta tetejére körbe habrózsákat nyomunk. A közepére durvára darált mogyorót szórunk, a habrózsákat pedig csokoládé díszekkel dekoráljuk.

körtés túrótorta


Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.