A zamatos körte a roppanós mogyoróval, az édes karamellel, és a vaníliás krémtúróval garantáltan egy kis boldogságot hoz a borús őszi napokon. Készítsd el ezért, vagy csak mert enni szeretnétek egy finom desszertet! :)
Ha szívesen készíted a receptjeinket, akkor szeretettel ajánljuk nyomtatott kiadványainkat is. Látogass el a webshopunkba, ahol a könyvek mellett digitálisan elérhető prémium tartalmainkat is megtalálod, hogy még több szuper recept legyen a tarsolyodban! :)
A webshophoz -->kattints ide! <--
Hozzávalók:
1 db 24 cm-es tortához:
Mogyorós-kakaós piskóta:
4 db tojás
60 g cukor
50 g törökmogyoró
25 g cukrozatlan kakaó por
20 g finomliszt
20 ml étolaj
Mogyoró ropogós:
60 g törökmogyoró
20 g ostya (pl. fagyitölcsér)
60 g fehércsoki
Fűszeres körte betét:
400 g megtisztított körte (Vilmos)
½ db citrom leve
(A fűszerezés lehet tetszés szerint is)
½ kk őrölt fahéj
½ kk őrölt gyömbér
csipetnyi őrölt kardamom
25 g vaj
60 g barna nádcukor
20 g vaníliás cukor
25 g étkezési keményítő
0,5 dl víz
Karamell zselé:
80 g barna nádcukor
15 g vaj
1 dl habtejszín felforrósítva
1 db lapzselatin
Vaníliás túró mousse:
500 g krémes túró
3 db tojássárgája
1 db vanília rúd (nálunk most Madagaszkári bourbon)
A prémium minőségű vaníliáért, és fűszerekért látogassatok el a shop.manilia.hu oldalára!
120 g cukor
2,5 dl habtejszín
4 db lapzselatin
2,5 dl habtejszín, habbá verve
Díszítés:
1,5 dl habtejszín, habbá verve
20 g durvára darált törökmogyoró
tetszés szerint csokoládé díszek
Elkészítés:
1. A piskótához a mogyorót késes aprítóban durvára daráljuk és összekeverjük a kakaóporral, valamint a liszttel. A tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját a maradék cukorral kihabosítjuk, miközben hozzáöntjük az étolajat is. A száraz alapanyagokat és a felvert fehérjét felváltva adagolva fokozatosan keverjük a sárgájához. Egy 24 cm-es tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük és a masszát beleöntjük. Előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni.
2. Amíg a tészta sül elkészítjük a ropogóst. A fehércsokit vízgőz fölött felolvasztjuk. A mogyorót az ostyával együtt késes aprítóban ledaráljuk, majd hozzáöntjük a felolvadt fehércsokit és összekeverjük. Egy tálcára frissen tartó fóliát terítünk, erre egy 20 cm-es tortakarika kerül, ebbe nyomkodjuk szép egyenletesen a masszát. Hűtőbe tesszük és alaposan kidermesztjük.
3. Következő lépésként a körtével foglalkozunk. A körtéket meghámozzuk, magházukat kivágjuk, és apró kockákra vágjuk. Közben citromlével meglocsoljuk, hogy ne barnuljon be. Hozzáadjuk a fűszereket, a vajat, valamint a kétféle cukrot és közepes lángon puhára pároljuk. (Ügyeljünk rá, hogy ne főzzük túl, maradjanak meg a pici kockák.) A vízben elkeverjük a keményítőt, a körtéhez öntjük és sűrűre főzzük. Átöntjük egy hideg edénybe és legalább langyosra hűtjük.
4. Elkezdjük a torta összeállítását. A piskótát tálcára tesszük és a tészta közepére egy 20 cm-es tortakarikát helyezünk. Beleöntjük a körte ragut és egyenletesen elsimítjuk. Hűtőbe tesszük dermedni.
5. Közben elkészítjük a karamellt. A zselatint hideg vízbe áztatjuk. A cukrot száraz edénybe mérjük és felolvasztjuk. Hozzáadjuk a vajat, majd lassan belecsurgatjuk a forró tejszínt is. Addig melegítjük tovább, amíg az esetlegesen visszakeményedett cukor újra fel nem olvad. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat.
Ha a karamell legalább langyosra hűlt, ráöntjük a körtére és visszatesszük a hűtőbe, amíg meg nem dermed.
6. A túró mousse-szal folytatjuk. A túrót áttörjük. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A tojássárgákat a kétféle cukorral és a vanília kikapart magjával alaposan kikavarjuk. Jöhet hozzá a 2,5 dl habtejszín és alacsony lángon, kevergetve sűrűsödésig főzzük. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Fokozatosan a túróhoz öntjük és alaposan összedolgozzuk. Végül a lágy habbá vert habtejszínt is hozzáforgatjuk.
7. Folytatjuk a torta összeállítását. A körte-és karamell réteg körül eltávolítjuk a tortakarikát és a ropogóst a zselére helyezzük. A piskóta köré szorosan egy állítható tortakarikát csatolunk. A túrót a formába öntjük, egyenletesen elsimítjuk szükség szerint és egy éjszakára tegyük a hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek!
8. Ha a torta megfelelően kidermedt óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. A felvert habot csillag díszítő csővel ellátott habzsákba töltjük és a torta tetejére körbe habrózsákat nyomunk. A közepére durvára darált mogyorót szórunk, a habrózsákat pedig csokoládé díszekkel dekoráljuk.