Impozáns, és édes kísértés az édes ízekre vágyakozóknak... Ne állj ellen Te sem! :)
Hozzávalók:
1 db 24 cm-es tortához
Túrós linzer lap:
100 g finomliszt
40 g tehéntúró
1 db tojássárgája
40 g vaj
40 g porcukor
5 g sütőpor
Kókuszos piskóta:
3 db tojás
3 ek hideg víz
120 g cukor
70 g finomliszt
50 g kókuszreszelék
6 g sütőpor
Tejkaramell mousse:
120 g barna nádcukor
1,5 dl forró tej
3 db lapzselatin
2,5 dl habtejszín, habbá verve
Sültszilva krém:
300 g magozott szilva
70 g barna nádcukor
20 g vaníliás cukor
1 dl habtejszín
15 g étkezési keményítő
1 db lapzselatin
A linzer lap lekenéséhez:
50 g szilvalekvár
Kókusz mousse:
1 dl habtejszín
20 g vaníliás cukor
20 g cukor
2 db lapzselatin
20 g kókuszreszelék
2 dl habtejszín, habbá verve
Díszítés:
1-2 ek szilvalekvár
kókuszreszelék
néhány szem szilva
Ha szívesen készíted a receptjeinket, akkor szeretettel ajánljuk nyomtatott kiadványainkat is! Kattints a képre a részletekért!
Elkészítés:
1. Elsőként a túrós linzer lapot készítjük el. A hozzávalókat egy tálba mérjük, és egynemű tésztává gyúrjuk. Frissen tartó fóliába csomagoljuk és hűtőbe tesszük pihenni, amíg a piskótával foglalkozunk.
2. A piskótához lisztet, a sütőport és a kókuszreszeléket összekeverjük. A tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját a maradék cukorral kihabosítjuk, ezután keverjük hozzá a vizet, végül felváltva adagolva a felvert fehérjét és a száraz alapanyagokat. Egy 24 cm-es tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral és a masszát beleöntjük. Előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni.
3. Közben kisütjük a linzerlapot. Az előzőleg begyúrt tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk akkorára, hogy ki tudjunk szúrni belőle egy 20 cm-es kört. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük és előmelegített, 160 fokos sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni.
4. Következő lépésként elkészítjük a karamell mousse-t. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A nádcukrot száraz edényben felolvasztjuk, majd lassan hozzácsurgatjuk a forró tejet. (Nagyon óvatosan járjunk el, mert a karamell súlyos égési sérüléseket okozhat!) Addig melegítjük tovább kis lángon, amíg az esetlegesen visszakeményedett cukor darabkák újra fel nem olvadnak. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Átöntjük egy keverőtálba és legalább langyosra hűtjük. A habtejszínt lágy habbá verjük, és a karamellel összeforgatjuk.
5. Elkezdjük a torta összeállítását. A kókuszos piskótát egy tálcára tesszük. A linzer lapot megkenjük a lekvárral és a lekváros oldallal lefelé fordítva a piskóta közepére helyezzük. A piskóta köré szorosan egy állítható tortakarikát csatolunk és a karamell mousse-t beleöntjük. Hűtőbe tesszük, amíg a szilvával foglalkozunk.
6. A sültszilva krémhez a szilvákat kimagozzuk, felcikkezzük és egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Megszórjuk 40 g barna nádcukorral és előmelegített, 130 fokos sütőben 45 percig sütjük.
7. A zselatint hideg vízbe áztatjuk. A keményítőt kikavarjuk a tejszínben. A sült szilvát turmixoljuk, hozzáadjuk a maradék barna nádcukrot, a vaníliás cukrot, valamint a kikavart keményítőt és közepes lángon, kavargatva sűrűre főzzük. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és belekeverjük a kinyomkodott zselatint. Időnként átkavarva legalább langyosra hűtjük.
A szilvát a karamell mousse-ra öntjük, egyenletesen elsimítjuk és visszatesszük a hűtőbe.
8. A kókusz mousse-al folytatjuk. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. Az 1 dl tejszínhez adjuk a kétféle cukrot és addig melegítjük, amíg a cukor fel nem olvad. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Belekeverjük a kókuszreszeléket, és ha legalább langyosra hűlt összeforgatjuk a lágy habbá vert habtejszínnel. A kapott mousse-t a szilvarétegre öntjük, egyenletesen elsimítjuk és legalább 3-4 órára hűtőbe tesszük dermedni.
9. Ha a torta megfelelően kidermedt óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. A tésztát vékonyan körbe kenjük lekvárral és a kókuszreszelékkel panírozzuk. A torta tetejét friss szilvával dekoráljuk.