Impozáns, és édes kísértés az édes ízekre vágyakozóknak... Ne állj ellen Te sem!     :)

Hozzávalók: 

1 db 24 cm-es tortához 

Túrós linzer lap: 

100 g finomliszt 

40 g tehéntúró 

1 db tojássárgája 

40 g vaj 

40 g porcukor 

5 g sütőpor 

Kókuszos piskóta: 

3 db tojás 

3 ek hideg víz 

120 g cukor 

70 g finomliszt 

50 g kókuszreszelék 

6 g sütőpor 

Tejkaramell mousse: 

120 g barna nádcukor 

1,5 dl forró tej 

3 db lapzselatin 

2,5 dl habtejszín, habbá verve 

Sültszilva krém: 

300 g magozott szilva 

70 g barna nádcukor 

20 g vaníliás cukor 

1 dl habtejszín 

15 g étkezési keményítő 

1 db lapzselatin 

A linzer lap lekenéséhez: 

50 g szilvalekvár 

Kókusz mousse: 

1 dl habtejszín 

20 g vaníliás cukor 

20 g cukor 

2 db lapzselatin 

20 g kókuszreszelék 

2 dl habtejszín, habbá verve 

Díszítés: 

1-2 ek szilvalekvár 

kókuszreszelék 

néhány szem szilva

Ha szívesen készíted a receptjeinket, akkor szeretettel ajánljuk nyomtatott kiadványainkat is! Kattints a képre a részletekért!

Cukrász könyv

Elkészítés:

1. Elsőként a túrós linzer lapot készítjük el. A hozzávalókat egy tálba mérjük, és egynemű tésztává gyúrjuk. Frissen tartó fóliába csomagoljuk és hűtőbe tesszük pihenni, amíg a piskótával foglalkozunk.

Szilva torta fázisfotós recept

2. A piskótához lisztet, a sütőport és a kókuszreszeléket összekeverjük. A tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját a maradék cukorral kihabosítjuk, ezután keverjük hozzá a vizet, végül felváltva adagolva a felvert fehérjét és a száraz alapanyagokat. Egy 24 cm-es tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral és a masszát beleöntjük. Előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni.

Szilva torta fázisfotós recept

3. Közben kisütjük a linzerlapot. Az előzőleg begyúrt tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk akkorára, hogy ki tudjunk szúrni belőle egy 20 cm-es kört. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük és előmelegített, 160 fokos sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni.

Szilva torta fázisfotós recept

4. Következő lépésként elkészítjük a karamell mousse-t. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A nádcukrot száraz edényben felolvasztjuk, majd lassan hozzácsurgatjuk a forró tejet. (Nagyon óvatosan járjunk el, mert a karamell súlyos égési sérüléseket okozhat!) Addig melegítjük tovább kis lángon, amíg az esetlegesen visszakeményedett cukor darabkák újra fel nem olvadnak. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Átöntjük egy keverőtálba és legalább langyosra hűtjük. A habtejszínt lágy habbá verjük, és a karamellel összeforgatjuk.

Szilva torta fázisfotós recept

5. Elkezdjük a torta összeállítását. A kókuszos piskótát egy tálcára tesszük. A linzer lapot megkenjük a lekvárral és a lekváros oldallal lefelé fordítva a piskóta közepére helyezzük. A piskóta köré szorosan egy állítható tortakarikát csatolunk és a karamell mousse-t beleöntjük. Hűtőbe tesszük, amíg a szilvával foglalkozunk.

Szilva torta fázisfotós recept

6. A sültszilva krémhez a szilvákat kimagozzuk, felcikkezzük és egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Megszórjuk 40 g barna nádcukorral és előmelegített, 130 fokos sütőben 45 percig sütjük.

Szilva torta fázisfotós recept

7. A zselatint hideg vízbe áztatjuk. A keményítőt kikavarjuk a tejszínben. A sült szilvát turmixoljuk, hozzáadjuk a maradék barna nádcukrot, a vaníliás cukrot, valamint a kikavart keményítőt és közepes lángon, kavargatva sűrűre főzzük. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és belekeverjük a kinyomkodott zselatint. Időnként átkavarva legalább langyosra hűtjük. 

A szilvát a karamell mousse-ra öntjük, egyenletesen elsimítjuk és visszatesszük a hűtőbe.

Szilva torta fázisfotós recept

8. A kókusz mousse-al folytatjuk. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. Az 1 dl tejszínhez adjuk a kétféle cukrot és addig melegítjük, amíg a cukor fel nem olvad. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Belekeverjük a kókuszreszeléket, és ha legalább langyosra hűlt összeforgatjuk a lágy habbá vert habtejszínnel. A kapott mousse-t a szilvarétegre öntjük, egyenletesen elsimítjuk és legalább 3-4 órára hűtőbe tesszük dermedni.

Szilva torta fázisfotós recept
Szilva torta fázisfotós recept

9. Ha a torta megfelelően kidermedt óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. A tésztát vékonyan körbe kenjük lekvárral és a kókuszreszelékkel panírozzuk. A torta tetejét friss szilvával dekoráljuk.

Kókuszos szilva torta recept karamellel


Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.