Egy csésze eszpresszó nem csak ébredést követően, de ebéd után is jól eshet egy finom csokoládés , tonkababos tortába zárva dióval, és naranccsal, melyből utóbbi a savasságát hivatott megadni.
Remek választás lehet nem túl édesszájú férfiaknak elkészíteni, de bárkinek aki szereti a fűszeres, kávés ízeket.
Az oldal jobb használhatósága érdekében nem használunk hirdetéseket. Az "A pillanat íze" weboldal működését a webshopunkban történő vásárlásoddal tudod támogatni. Itt többek között megtalálod az általunk is használt cukrász kellékeket, illetve nyomtatott, és digitális könyveinket is. Ezek tartalmáról ide kattintva olvashatsz bővebben.
Ha tetszik a recept, akkor kövess minket a közösségi oldalainkon, hogy ne maradj le az újdonságokról!
Facebook , Instagram ,Pinterest, TikTok
Ha szeretnéd, hogy a Te alkotásod is szerepeljen a weboldalunkon (a "Ti küldtétek" menüben) amit a mi valamelyik receptünk alapján készítettél, akkor küld el nekünk Te is a róla készült fényképet! Minden visszajelzésnek nagyon örülünk.
1 db 24 cm-es tortához:
Diós piskóta:
3 db tojás
3 ek hideg víz
120 g cukor
60 g finomliszt
60 g darált dió
6 g sütőpor
Tonkababos csokoládé mousse:
100 g tejcsokoládé
50 g étcsokoládé
1 dl habtejszín
reszelt tonkabab (elhagyható)
40 g cukor
3 db lapzselatin
2,5 dl állati habtejszín 35%-os
Narancszselé:
2 dl frissen facsart narancslé
10 g vaníliás cukor
40 g cukor
4 db lapzselatin
Diós ropogós:
50 g fehércsokoládé
60 g pirított, darált dió
20 g ostya
reszelt tonkabab (elhagyható)
Kávés krém:
125 g mascarpone
1 dl presszó kávé
20 g vaníliás cukor
50 g cukor
3 db lapzselatin
2,5 dl állati habtejszín 35%-os
Csokoládé glazúr:
50 g étcsokoládé
50 g tejcsokoládé
1 dl habtejszín
1 db lapzselatin
Díszítés:
1-2 ek lekvár
50 g pirított, darált dió
2 dl habtejszín
csokoládé díszek
A piskótához a tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját a maradék cukorral és a vízzel kikavarjuk, majd jöhet hozzá a liszt, dió és a sütőpor is. Végezetül hozzáforgatjuk a felvert habot.
A masszát egy sütőpapírral bélelt, 24 cm-es kapcsos, kerek tortaformába öntjük. Előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni.
A narancszselé következik. Ehhez a narancslevet a cukorral és a vaníliás cukorral felfőzzük. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk kb. 5 percre. A gyümölcslevet lehúzzuk a tűzhelyről és hozzákeverjük a kinyomkodott zselatint. Langyosra hűtjük. Egy tálcára folpackot terítünk, erre egy 20 cm-es tortakarika kerül ebbe öntjük a narancslevet. Alaposan kidermesztjük. Felhasználás előtt 5-10 percre érdemes mélyhűtőben is hűteni.
A csokoládé moussehoz az 1 dl tejszínbe tördeljük a kétféle csokit, hozzáadjuk a cukrot és belereszeljük a tonkababot. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A csokit felolvasztjuk a tejszínben, lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. A 2,5 dl tejszínt habbá verjük és egy szilikon spatula segítségével összeforgatjuk a csokoládés tejszínnel. A kihűlt piskótát tálcára helyezzük, lehetőség szerint forgatható tortaállványra, hogy könnyebb dolgunk legyen a díszítésnél. A piskóta köré állítható tortakarikát teszünk szorosan és a mousset a tésztára öntjük. Hűtőben legalább egy órát dermesztjük.
Közben elkészítjük a ropogóst. A diót száraz serpenyőben megpirítjuk és késes aprítóban az ostyával együtt ledaráljuk. A fehércsokit csokiolvasztó tálkába tördeljük és vízgőz fölött felolvasztjuk. Ráöntjük a száraz alapanyagokra és alaposan összedolgozzuk. Egy tálcára folpackot terítünk, erre egy 20 cm-es tortakarikát teszünk és a masszát szép egyenletesen belenyomkodjuk. Szilikon spatula, illetve hajlított kenőkés a segítségünkre lehet. Alaposan kifagyasztjuk.
A kávékrém következik. A kávéban felolvasztjuk a kétféle cukrot. Elkeverünk benne hideg vízbe áztatott, kinyomkodott zselatint, majd a mascarponéhoz öntjük és alaposan összedolgozzuk. A tejszínt habbá verjük és a kávés krémhez forgatjuk.
A zselét a csokoládés réteg közepébe helyezzük, erre jöhet a ropogós és végezetül a kávés krém. Visszatesszük a hűtőbe és 1-2 órán át hűtjük.
A csokoládé glazúrhoz a csokit a tejszínben felolvasztjuk és belekeverjük a kinyomkodott zselatint. A torta tetejére öntjük és ismét hűtés következik legalább 2-3 óra.
Ha a tortánk megfelelően kidermedt óvatosan körbevágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. A tésztát körbe kenjük vékonyan lekvárral és a dióval panírozzuk. A tejszínt habbá verjük, csillagcsővel ellátott habzsákba töltjük és a torta tetejét körbe habrózsákkal díszítjük. csokoládé díszekkel tovább dekoráljuk.