Könnyed, lágy mousse torta, ami sem cukrot sem glutént nem tartalmaz. A kávé és a mogyoró ízei tökéletesen harmonizálnak, a tonkabab különleges ízvilágával kiegészülve. A kevésbé édes desszertek szerelmeseinek.
Ha tetszik a recept, akkor kövess minket a közösségi oldalainkon, hogy ne maradj le az újdonságokról!
Facebook , Instagram ,Pinterest, TikTok
Ha szeretnéd, hogy a Te alkotásod is szerepeljen a weboldalunkon (a "Ti küldtétek" menüben) amit a mi valamelyik receptünk alapján készítettél, akkor küld el nekünk Te is a róla készült fényképet! Minden visszajelzésnek nagyon örülünk.
Hozzávalók:
1 db 20 cm-es tortához:
Mogyorós tészta:
3 db tojás
45 g eritrit
45 g pörkölt sótlan földimogyoró
30 g rizsliszt
0,2 dl étolaj
Mogyorós krém:
125 g mascarpone
1 dl cukormentes habtejszín
50 g pörkölt, sótlan földimogyoró
20 g vaníliás xilit
20 g eritrit
1,5 dl cukormentes habtejszín, habbá verve
reszelt tonkabab (elhagyható)
2 db lapzselatin
Kávés krém:
0,5 dl eszpresszó kávé
6 db édesítő tabletta (nálunk Süssina)
2 db lapzselatin
1,5 dl cukormentes habtejszín, habbá verve
Vaníliás tejszín mousse:
1 dl cukormentes habtejszín
20 g eritrit
10 g vaníliás xilit
½ db vanília rúd
2 db lapzselatin
Díszítés:
2 dl cukormentes habtejszín, habbá verve
50 g pörkölt, sótlan földimogyoró
Elkészítés:
A mogyorós tésztához a mogyorót késes aprítóban ledaráljuk és elkeverjük a rizsliszttel. A tojások fehérjét 20 g eritrittel habbá verjük. A sárgáját kikavarjuk a maradék eritrittel és az étolajjal, majd felváltva adagolva egy szilikon spatula segítségével hozzáforgatjuk a száraz alapanyagok keverékét és a felvert fehérjét is. A masszát sütőpapírral bélelt, 20 cm-es tortaformába öntjük és előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni.
A mogyorós réteg a következő. Ehhez a mogyorót ledaráljuk késes aprítóban. Az 1 dl tejszínt felmelegítjük az eritrit, a vaníliás xilit és a tonkabab hozzáadásával. A zselatint hideg vízbe áztatjuk kb. 5 percre, majd kinyomkodjuk és a tűzhelyről lehúzott tejszínhez keverjük. Hozzáadjuk a mogyorót is és elkeverjük a mascarponéval. A 1,5 dl tejszínt nem túl kemény habbá verjük és összeforgatjuk a mogyorós tejszínnel.
A kihűlt tésztát tálcára helyezzük. Amennyiben módunkban áll forgatható tortaállványt használjunk, hogy könnyebb legyen a díszítés. A tészta köré szorosan állítható tortakarikát teszünk és a mogyorós habot ráöntjük. Hűtőbe tesszük dermedni legalább 1 órára.
A következő rétegünk a kávés lesz. ehhez a kávéban feloldjuk az édesítő tablettát és 2 db, hideg vízbe áztatott, kinyomkodott zselatint. A kávénak melegnek kell lennie, de ne legyen a tűzhelyen. Langyosra hűtjük, majd összeforgatjuk a 1,5 dl felvert habtejszínnel. Ráöntjük a kidermedt mogyorós rétegre és visszatesszük a hűtőbe újabb 1 órára.
A tortát a vaníliás mousse-al zárjuk. Ehhez az 1 dl tejszínt felmelegítjük az eritrittel, a vaníliás xilittel és a vanília kikapart magjával. Lehúzzuk a tűzhelyről, elkeverjük benne a hideg vízben feláztatott, kinyomkodott zselatint és langyosra hűtjük. A 1,5 dl tejszínt habbá verjük és összeforgatjuk a vaníliás tejszínnel. Az így kapott mousset a kávés rétegre öntjük és legalább 2-3 órára hűtőbe tesszük.
Ha a tortánk kellően kidermedt óvatosan körbevágjuk, eltávolítjuk a tortakarikát. A tésztát egy körbekenjük felvert habtejszínnel és durvára vágott mogyoróval panírozzuk. A torta tetejére habrózsákat nyomunk és durvára vágott mogyoróval dekoráljuk.