Egy zamatos fügetorta, amit a meggyes joghurt mousse varázsol könnyeddé! Készítsd el egyszerűen a részletes, fázisfotós receptünk segítségével!
1 db 24 cm-es tortához
Fügés-pekándiós tészta:
2 db egész tojás
70 g cukor
10 g vaníliás cukor
40 ml étolaj
40 ml tej
60 g finomliszt
50 g pekándió
6 g sütőpor
100 g friss füge
Tipp: pekándió helyett használhatunk sima diót, de helyettesíthetjük bármely más olajos magfélével is.
Füge betét:
250 g friss füge
40 g cukor
10 g vaníliás cukor
1 dl habtejszín
25 g étkezési keményítő
Meggyes joghurt krém:
200 g fagyasztott meggy
80 g cukor
20 g vaníliás cukor
5 db lapzselatin
300 g natúr görögjoghurt
2 dl habtejszín, habbá verve
Díszítés:
1-2 ek ízlés szerinti lekvár (pl. füge)
50 g durvára darált pekándió
1-2 db nagyobb darabokra vágott füge
1. A tésztához a fügét megmossuk, és apró kockákra vágjuk. A pekándiót késes aprítóban ledaráljuk és összekeverjük a liszttel, valamint a sütőporral. Az egész tojásokat a kétféle cukorral kihabosítjuk, majd jöhet hozzá az étolaj és a tej, majd a száraz alapanyagokat is fokozatosan beleöntjük, miközben dolgozik a habverő. A felkockázott fügét egy szilikon spatula segítségével a masszába forgatjuk és sütőpapírral bélelt, 24 cm-es tortaformába öntjük. Előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük. A formában hagyjuk kihűlni.
2. Mire a tészta kihűlt elkészítjük a füge betétet. A fügét felkockázzuk és turmixoljuk. A keményítőt csomómentesre kavarjuk a tejszínben és a fügéhez öntjük a kétféle cukorral együtt. Közepes lángon, kavargatva sűrűre főzzük. Ha füge legalább langyosra hűlt a tésztát tálcára tesszük és közepére helyezünk egy 20 cm-es tortakarikát. A fügekrémet a formába öntjük, egyenletesen elsimítjuk szükség szerint és hűtőbe tesszük, amíg meg nem dermed, ez kb. 2 óra.
3. Ha a füge meghúzott elkészítjük a joghurtkrémet. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A meggyet a kétféle cukorral felolvasztjuk és kissé darabosra turmixoljuk. Felfőzzük, majd lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Langyosra hűtjük, majd alaposan elkeverjük a joghurttal, végül pedig hozzáforgatjuk a lágy habbá vert habtejszínt.
4. A fügebetét körül óvatosan eltávolítjuk a karikát (előtte érdemes késsel körbe vágni) és a tészta köré szorosan egy állítható tortakarikát csatolunk. A joghurtkrémet a formába öntjük ügyelve, hogy a füge körül is megfelelően terüljön. A tortát egy éjszakára hűtőben hagyjuk dermedni.
5. Ha a torta megfelelően kidermedt óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. A tésztát vékonyan körbe kenjük lekvárral és a pekándióval panírozzuk. A torta tetejét friss fügével díszítjük.