Egy könnyed, könnyen elkészíthető torta recept, ha valami frissítő desszertre vagy hangolódva.
Hozzávalók:
1 db 24 cm-es tortához:
Kakaós piskóta:
2 db tojás
2 ek hideg víz
80 g cukor
60 g finomliszt
20 g cukrozatlan kakaópor
6 g sütőpor
Joghurtos túrókrém:
500 g tehéntúró
150 g natúr görög joghurt
1 dl habtejszín
50 g cukor
20 g vaníliás cukor
½ db vanília rúd
3 db lapzselatin
2,5 dl habtejszín, habbá verve
Ribizlis gránátalma krém (más gyümölcsökkel is készíthető):
150 g gránátalma mag
100 g pirosribizli
50 g cukor
10 g vaníliás cukor
1 tk vanília aroma
20 g étkezési keményítő
1 dl habtejszín
3 db lapzselatin
Joghurt mousse:
250 g natúr görög joghurt
1 dl habtejszín
20 g vaníliás cukor
1 tk vanília aroma
40 g cukor
3 db lapzselatin
2 dl habtejszín, habbá verve
Csokoládé glazúr:
1 dl habtejszín
100 g tejcsokoládé
1 db lapzselatin
Díszítés:
1,5 dl habtejszín, habbá verve
1-2 ek lekvár
liofilizált málna
gránátalma magok
Elkészítés:
1. A piskótához a kakaóport, a lisztet és a sütőport összekeverjük. A tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját a maradék cukorral és a vízzel kikavarjuk majd felváltva adagolva hozzáforgatjuk a felvert habot és a száraz alapanyagokat. A masszát egy 24 cm-es, sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük és előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük.
2. A túrókrémhez a túrót áttörjük és elkevertjük a joghurttal. A zselatinokat annyi hideg vízbe áztatjuk, amennyi jól ellepi. Az 1 dl tejszínhez adjuk a kétféle cukrot és a vanília kikapart magját és addig melegítjük amíg a cukor el nem olvad. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a felázott, kinyomkodott zselatinokat.
A joghurtos túróhoz öntjük és alaposan összekeverjük. A 2,5 dl habtejszínt lágy habbá verjük és ezt is a krémhez forgatjuk egy szilikon spatula segítségével. A kihűlt piskótát forgatható tortaállványra tesszük, köré szorosan egy állítható tortakarikát csatolunk és a túrókrémet a tésztára öntjük. Hűtőbe tesszük dermedni amíg a gyümölcsöt készítjük.
3. A ribizlis gránátalma krémhez a gyümölcsöket leturmixoljuk és átszűrjük. Hozzáadjuk a kétféle cukrot és a vanília aromát és felfőzzük. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A keményítőt elkeverjük a tejszínben, a gyümölcshöz öntjük és sűrűsödésig főzzük. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és hozzáadjuk a kinyomkodott zselatinokat. Legalább langyosra hűtjük és csak ezután öntjük rá a túrókrémre. Ismét hűtés következik amíg a gyümölcsös réteg meg nem dermed.
4. A joghurt moussehoz az 1 dl tejszínben feloldjuk a kétféle cukrot és a vanília aromát. Lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a hideg vízbe áztatott, kinyomkodott zselatinokat. A joghurthoz öntjük és alaposan összekeverjük. A 2 dl habtejszínt lágy habbá verjük és ezt is a joghurtos krémhez forgatjuk. Ráöntjük a kidermedt gyümölcsös rétegre és visszatesszük a hűtőbe legalább 1-2 órára.
5. Ha a joghurtos réteg kellően meghúzott elkészítjük a csokoládé glazúrt. Ehhez a tejszínbe tördeljük a csokoládét és alacsony lángon, kevergetve felolvasztjuk. Lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a felázott, kinyomkodott zselatint. Langyosra hűtjük és ráöntjük a tortára. Ismét hűtés következik legalább 2-3 óra.
6. Ha a torta megfelelően kidermedt, óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. A tésztát körbe kenjük lekvárral és a liofilizált málnával panírozzuk. A felvert tejszínt csillag díszítő csővel ellátott habzsákba töltjük és a torta tetejére habrózsákat nyomunk. Gránátalma magokkal dekoráljuk.