Egy könnyed torta rozmaringos eperrel, naranccsal, és mandulával. Mert van úgy, hogy egy finom gyümölcstorta is elég a boldogsághoz. :)
1 db 24 cm-es tortához:
Mandulás tészta lapok:
4 db tojás
80 g cukor
20 ml étolaj
1 db kezeletlen narancs reszelt héja
80 g őrölt mandula
40 g finomliszt
Rozmaringos eperkrém:
250 g fagyasztott eper
30 g cukor
20 g vaníliás cukor
1 szál friss rozmaring
20 g étkezési keményítő
2 db lapzselatin
1,5 dl habtejszín
Fehércsokis narancs mousse:
2,5 dl frissen facsart narancslé
1 db egész tojás
2 db tojássárgája
50 g vaj
50 g fehércsoki
50 g cukor
3 db lapzselatin
2 dl habtejszín, habbá verve
Narancszselé:
2 dl frissen facsart narancslé
20 g cukor
20 g vaníliás cukor
3 db lapzselatin
Díszítés:
1-2 ek eper lekvár
50 g pirított, szeletelt mandula
friss eper
1. A mandulás tésztákhoz a darált mandulát összekeverjük a liszttel. A tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját a maradék cukorral, az étolajjal és a reszelt narancshéjjal kihabosítjuk, majd felváltva adagolva hozzáforgatjuk a felvert fehérjét és a száraz alapanyagokat. A masszát két egyenlő részre mérjük és egyenként 24 cm-es, sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük. Előmelegített, 175 fokos sütőben a sütési idő laponként kb. 20 perc.
2. Az eperkrémmel folytatjuk. A fagyasztott epret felengedés után turmixoljuk. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A keményítőt csomómentesre kavarjuk a tejszínben. A kétféle cukrot és a rozmaringot a gyümölcshöz adjuk és felfőzzük. Hozzáöntjük a kikavart keményítőt és sűrűre főzzük. Lehúzzuk a tűzhelyről, eltávolítjuk a rozmaringot és a kinyomkodott zselatinokat elkeverjük benne. Legalább langyosra hűtjük.
3. Elkezdjük a torta összeállítását. Az egyik tésztalapot tálcára tesszük, köré szorosan egy állítható tortakarikát csatolunk és az eperkrémet a tésztára öntjük. Szükség esetén egy kis méretű, hajlított kenőkéssel elsimítjuk. Hűtőbe tesszük dermedni, amíg készítjük a mousse-t.
4. A narancs mousse-hoz a fehércsokit egy keverőtálba tördeljük és a vaj felét (25g-ot) is hozzá mérjük. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. Az egész tojást és a sárgájákat a cukorral kihabosítjuk. Jöhet bele a maradék vaj (25 g) és a frissen facsart narancslé. Alacsony lángon, folyamatos kevergetés mellett addig melegítjük, amíg sűrűsödni kezd. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Ráöntjük a fehércsokira és a vajra és alaposan összekeverjük, hogy a csoki is és a vaj is feloldódjon. Legalább langyosra hűtjük és csak ezután forgatjuk hozzá a lágy habbá vert habtejszínt.
Az eperkrémre helyezzük a második tésztalapot és a narancsos mousse-t a tésztára öntjük. Visszatesszük a hűtőbe és legalább 3 órát dermesztjük.
5. Elkészítjük a narancszselét. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A frissen facsart narancsléhez adjuk a kétféle cukrot és felfőzzük. Lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Kihűtjük és még mielőtt dermedni kezd a mousse-ra öntjük. Hűtőben kidermesztjük.
6. Ha a torta megfelelően kidermedt, óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. A torta oldalát alulról a tészták magasságáig körbe kenjük lekvárral és pirított, szeletelt mandulával panírozzuk. Friss eperrel dekoráljuk.