Sárközi Csabáné Béres Krisztina egy igazán nyárias ízvilágú tortával nevezett a versenyre, mely már a látványával is le vett minket a lábunkról. A megnyerő díszítés mellé nem csak kellemes ízek párosultak, de kiemelendő, hogy a torta mindezek mellet glutén, és cukor mentes is. Krisztina alkotását a zsűri kategóriáján belül a 2. helyezéssel díjazta.
Ezúton is köszönjük neki, hogy lehetővé tette a recept megosztását!
A fázisfotókat pótoljuk amennyiben mi is elkészítjük majd a tortát. :)
A Sütinap rendezvényről bővebben ide kattintva olvashatsz, ahol meg tudod nézni a többi nevezett alkotást is.
Hozzávalók:
1 db kb. 22 cm-es tortához:
Piskóta tészta:
5 db tojás
50 g xilit
60 g gluténmentes zabpehelyliszt
40 g darált dió
Málna zselé:
200 g málna
0,5 dl cukormentes bodza szörp
60g xilit
1,3 dl víz
13 g zselatin
Csoki mousse:
133 g diétás csoki darabokra vágva
0,8 dl cukormentes növényi habalap
1 db tojássárgája
3,3 dl cukormentes növényi habalap
60g xilit
9 g zselatin
ízlés szerint friss bodzavirág xilitben megforgatva
Fehércsoki glazúr:
70 g cukormentes fehécsoki
3,5 g zselatin
60 g cukormentes növényi habalap
Elkészítés:
1. A málnazseléhez a zselatint a vízben elkeverjük és állni hagyjuk. A málnát a xilittel és a szörppel együtt felfőzzük, majd elkeverjük benne a zselatint. Két darab, kb. 18 cm-es tortakarikát folpackal bélelt tálcára helyezünk és a zselét megfelezve beleöntjük. Hűtőben alaposan kidermesztjük.
2. A piskótához a zabpehelylisztet összekeverjük a darált dióval. A tojások fehérjét habbá verjük. A sárgáját kikavarjuk a xilittel, majd felváltva adagolva összeforgatjuk a felvert fehérjével és a száraz alapanyagokkal. Sütőpapírral bélelt tortaformában előmelegített sütőben 175 fokon kb. 20 perc alatt megsütjük.
3. A csoki mousshoz a 0,8 dl habalapot felforraljuk, majd ráöntjük a csokira. Belekeverjük a tojássárgáját. A 3,3 dl habalapot felverjük, majd hozzáöntjük a csokis tejszínt. A zselatint 0,5 dl forró vízbe áztatjuk, majd hozzáöntjük a csokis tejszínhabhoz.
4. A bodzavirágot pici darabokra tépkedjük és xilitben megforgatjuk. Ezt is a krémhez keverjük.
5. Összeállítjuk a tortát. A kihűlt piskótát tálcára tesszük és köré szorosan egy tortakarikát csatolunk. A csokoládés krém 1/3 részét a tésztára eloszlatjuk a tésztán erre kerül az egyik málnazselé. Ismét egy rész krém, a második málnazselé majd a maradék krém következik. Hűtőbe tesszük dermedni.
6. Ha a mousse megdermedt a fehércsokit összedaraboljuk és ráöntjük a felforrósított tejszínt. A zselatint 0,5 dl forró vízben feloldjuk, majd elkeverjük a csokis tejszínben. Ezt a már dermedt torta tetejére öntjük. Ismét hűtés következik amíg meg nem húz.
7. Ha a torta megfelelően kidermedt eltávolítjuk a tortakarikát és friss gyümölcsökkel, ehető virágokkal díszítve tálaljuk.