Sárközi Csabáné Béres Krisztina egy igazán nyárias ízvilágú tortával nevezett a versenyre, mely már a látványával is le vett minket a lábunkról. A megnyerő díszítés mellé nem csak kellemes ízek párosultak, de kiemelendő, hogy a torta mindezek mellet glutén, és cukor mentes is. Krisztina alkotását a zsűri kategóriáján belül a 2. helyezéssel díjazta.


Ezúton is köszönjük neki, hogy lehetővé tette a recept megosztását!

A fázisfotókat pótoljuk amennyiben mi is elkészítjük majd a tortát. :)

A Sütinap rendezvényről bővebben ide kattintva olvashatsz, ahol meg tudod nézni a többi nevezett alkotást is.

torta receptek

Hozzávalók: 

1 db kb. 22 cm-es tortához: 

Piskóta tészta:  

5 db tojás 

50 g xilit 

60 g gluténmentes zabpehelyliszt 

40 g darált dió 

Málna zselé:  

200 g málna  

0,5 dl cukormentes bodza szörp 

60g xilit  

1,3 dl víz 

13 g zselatin 

Csoki mousse:  

133 g diétás csoki darabokra vágva 

0,8 dl cukormentes növényi habalap 

1 db tojássárgája 

3,3 dl cukormentes növényi habalap 

60g xilit 

9 g zselatin 

ízlés szerint friss bodzavirág xilitben megforgatva 

Fehércsoki glazúr:  

70 g cukormentes fehécsoki 

3,5 g zselatin 

60 g cukormentes növényi habalap 

Elkészítés: 

1. A málnazseléhez a zselatint a vízben elkeverjük és állni hagyjuk. A málnát a xilittel és a szörppel együtt felfőzzük, majd elkeverjük benne a zselatint. Két darab, kb. 18 cm-es tortakarikát folpackal bélelt tálcára helyezünk és a zselét megfelezve beleöntjük. Hűtőben alaposan kidermesztjük.

2. A piskótához a zabpehelylisztet összekeverjük a darált dióval. A tojások fehérjét habbá verjük. A sárgáját kikavarjuk a xilittel, majd felváltva adagolva összeforgatjuk a felvert fehérjével és a száraz alapanyagokkal. Sütőpapírral bélelt tortaformában előmelegített sütőben 175 fokon kb. 20 perc alatt megsütjük. 

3. A csoki mousshoz a 0,8 dl habalapot felforraljuk, majd ráöntjük a csokira. Belekeverjük a tojássárgáját. A 3,3 dl habalapot felverjük, majd hozzáöntjük a csokis tejszínt. A zselatint 0,5 dl forró vízbe áztatjuk, majd hozzáöntjük a csokis tejszínhabhoz. 

4. A bodzavirágot pici darabokra tépkedjük és xilitben megforgatjuk. Ezt is a krémhez keverjük. 

5. Összeállítjuk a tortát. A kihűlt piskótát tálcára tesszük és köré szorosan egy tortakarikát csatolunk. A csokoládés krém 1/3 részét a tésztára eloszlatjuk a tésztán erre kerül az egyik málnazselé. Ismét egy rész krém, a második málnazselé majd a maradék krém következik. Hűtőbe tesszük dermedni. 

cukrász kellékek

6. Ha a mousse megdermedt a fehércsokit összedaraboljuk és ráöntjük a felforrósított tejszínt. A zselatint 0,5 dl forró vízben feloldjuk, majd elkeverjük a csokis tejszínben. Ezt a már dermedt torta tetejére öntjük. Ismét hűtés következik amíg meg nem húz. 

7. Ha a torta megfelelően kidermedt eltávolítjuk a tortakarikát és friss gyümölcsökkel, ehető virágokkal díszítve tálaljuk.

Mentes torta
Mentes torta



Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.